Έκθεση των Designers United στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

25-05-2011

Για δύο μήνες θα φιλοξενηθεί η Έκθεση με τίτλο The Gestalt Effect: Work & Extensions of Designers United  στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την ελληνική γραφιστική, αφού η συγκεκριμένη έκθεση είναι η πρώτη του είδους που φιλοξενείται από ένα ελληνικό μουσείο πρώτης γραμμής και αφορά σε ένα εν ενεργεία δημιουργικό γραφείο της χώρας μας (υπενθυμίζουμε την ομαδική έκθεση “Βλέπω” που είχε οργανώσει η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας στο  Μουσείο Μπενάκη, έξι χρόνια νωρίτερα, την ομαδική “Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και τις αναδρομικές εκθέσεις τόσο των Κάραμποτ-Κατζουράκη πριν από τρία χρόνια όσο και του Τάκη Κατσουλίδη κατά την περσινή σεζόν στο Μουσείο Μπενάκη).
Οι Designers United αποτελούν ένα γραφείο με έντονη παρουσία εντός και εκτός συνόρων, τόσο σε επίπεδο πελατών και συνεργατών, όσο και σε επίπεδο βραβείων (μεταξύ των οποίων και το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ 2007).

Από το δελτίο τύπου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, παραθέτουμε:
«Οι Designers United, η σχεδιαστική ομάδα που ίδρυσαν ο Δημήτρης Κολιαδήμας και ο Δημήτρης Παπάζογλου, έχοντας σχεδιάσει για διεθνούς εμβέλειας αθλητικά, καλλιτεχνικά και εμπορικά γεγονότα, έχοντας διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν έργα τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Μετά τις πρακτικές οπτικής έρευνας και συστηματικής μεθοδολογίας που εφαρμόζουν στη σχεδιαστική τους εργασία και την ανταπόκρισή τους σε πολύπλοκες εφαρμοσμένες ανάγκες της οπτικής επικοινωνίας, η έκθεσή τους ξεφεύγει από τα παραδεδομένα πλαίσια μιας συμβατικής παρουσίασης.
Η έκθεση των Designers United παρουσιάζει το έργο τους σε ένα είδος χορευτικής κίνησης με πολλά μπρος-πίσω βήματα: η ‘επίσκεψη’ στο υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση γίνεται μέσα από πολλαπλές αναδομήσεις και ανασυνθέσεις.
Παράλληλα με τα πραγματικά, τελικά παραχθέντα έργα, που θα μπορούσαν, όπως συνήθως, να ομαδοποιηθούν σε σαφείς ειδολογικές ταξινομήσεις (κατάλογοι, αφίσες, περιοδικά, έντυπα, λογότυπα κτλ), οι Designers United επιλέγουν άλλο δρόμο: να ανατρέξουν στα προσχεδιαστικά τους βήματα, σε πειραματικές τους έρευνες, καθώς και στα βήματα της παραγωγής, να απομονώσουν συγκεκριμένες εργασίες και θέματα από αυτές, να διερευνήσουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού, καθώς και τις προεκτάσεις που αυτά παίρνουν μέσα από διαφορετικούς χειρισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, τα επιλεγμένα θέματα αποκαλύπτουν τις σχεδιαστικές καταγωγές και εμμονές της ομάδας, τη δημιουργική διάθεση των σχεδιαστών που εξαπλώνεται στο χώρο, τις πολλαπλές διαστάσεις της σχεδιαστικής ιδέας, τις σχέσεις της με το δημόσιο χώρο που συνιστά τόσο το εξωτερικό οπτικό και κοινωνικό περιβάλλον όσο και ο τόπος του μουσείου.
Εκδόσεις, έντυπα, γεωμετρικές ή υβριδικές φόρμες, υλικά της εκτυπωτικής διαδικασίας, αναπτύξεις της εκτεταμένης σχεδιαστικής διαδικασίας, συγκεκριμένες χρωματικές παλέτες, μηνύματα, αμφίσημες εικόνες, υψηλού επιπέδου τυπογραφία εφαρμογές και τρισδιάστατες κατασκευές, αλλά και προσωπικά βιώματα αναπτύσσονται στο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Τα “προϊόντα” δραπετεύουν από τις αρχικές τους χρήσεις, όχι όμως και από τους παραγωγούς τους, οι οποίοι τα απελευθερώνουν ενίοτε από τη σκιά του πελάτη, άλλοτε από τους περιορισμούς της παραγωγής ή την πίεση του πραγματικού παραγωγικού χρόνου, και άλλοτε τα επαναφέρουν νοητικά στο περιβάλλον του έξω κόσμου των μαγαζιών, της πολιτικής ρητορείας, των αυτοκινήτων, των κυκλοφοριακών θορύβων, των αστικών φωτισμών από νέον.
Έτσι, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι ο γραφιστικός σχεδιασμός δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στα αντικείμενα που παράγονται. Μέσα από επιλεγμένες χρήσεις της εικόνας, της μορφής, της τυπογραφίας, οι Designers United, ως παραγωγοί της νεωτερικής “συλλογικής φαντασίας”, με επιρροές από τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τα εικαστικά, επανεφευρίσκουν τη δουλειά τους και τις πολλαπλές όψεις της μέσα στον κόσμο όπου αυτή παράγεται και καταναλώνεται.
Αν η θεωρία της Gestalt, καταγόμενη από την ψυχολογία, αποδίδει σαφώς τις βασικές στρατηγικές της οπτικής αντίληψης, η έκθεση των Designers United αποτελεί μια υπέρβασή της και από την άποψη αυτή δοκιμάζει τα όρια: τα όρια των σχεδιαστών, της φύσης του σχεδιασμού, καθώς και όψεων του οπτικού πολιτισμού».

Τα εγκαίνια της έκθεσης των Designers United θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 31 Μαϊου 2011 και ώρα 21:30
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10:00-18:00 / Τετάρτη 10:00-22:00 /
Παρασκευή 10:00-19:00 / Κυριακή 11:00-15:00Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-10-2020 [0]

Έκθεση street art με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ιταλία

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 30-09-2020 [0]

Σειρά σεμιναρίων βιβλιοδεσίας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).