Design υπό Στέγη: διάλεξη για τη Σχολή του Bauhaus

05-01-2012

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο του Design υπό Στέγη, φιλοξενεί, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, ανοιχτή στο κοινό ομιλία με θέμα την ιστορική Σχολή του Bauhaus και εισηγήτρια την Αντωνία Κονδύλη.
Η καλλιτεχνική και σχεδιαστική αξία του Bauhaus άντεξαν στον χρόνο. Eίναι δηλαδή τώρα πια, διαχρονικό, δηλαδή κλασσικό. Με αυτή την διαφορά του από άλλα κινήματα, το Bauhaus διδάσκεται στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και αποτελεί εργαλείο δουλειάς στα χέρια των σύγχρονων δασκάλων αρχιτεκτονικής και όχι μόνο, αλλά και στα χέρια των νέων δημιουργών.

Το Bauhaus, το πιο ολοκληρωμένο από τα κινήματα του Μοντερνισμού, απελευθέρωσε την αρχιτεκτονική φόρμα από την οριζοντιότητα, την στατικότητα, τη συμμετρία του κλασικισμού και τον κατασκευαστικό μονόδρομο της προβιομηχανικής Αρχιτεκτονικής, όπου λόγω των πρωτογενών και μόνον υλικών, η μορφή των κτιρίων είναι αυτή και όχι άλλη, αφού κατασκευαστικά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Αντίθετα, μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση και την εισαγωγή στην οικοδομία των νέων υλικών (σιδήρου και γυαλιού), η αρχιτεκτονική αποκτά την δυνατότητα της επιλογής ενώ ταυτόχρονα, αναζητά κριτήρια για το πώς να κτίζει. Επειδή όλο αυτό αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, έντονα ανθρώπινο (μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Οκτωβριανή Επανάσταση), προκύπτει μια αρχιτεκτονική με κριτήρια και προτεραιότητα στην αξία της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή μια αρχιτεκτονική ανθρωποκεντρική, εργονομική και λειτουργική.

Εισηγήτρια είναι η Αντωνία Ν. Κονδύλη, η οποία αποφοίτησε το 1983 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο PARIS I – PANTHEON – SORBONNE σε θέματα Ιστορίας Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Από το 2000, διδάσκει στον ΑΚΤΟ το μάθημα Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, στο πρόγραμμα BA(Hons)Degree Interior Architecture ΑΚΤΟ – Middlesex University και είναι supervisor-επισκέπτρια στο διακλαδικό πρόγραμμα MA in Design.
Είναι συγγραφέας της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, με θέμα «Βιομηχανικά κτήρια στην Ερμούπολη» (έκδοση Π.Τ.Ι. ETBAbank). Έχει διατελέσει μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων ενώ παράλληλα έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στον τέταρτο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η σειρά των ανοιχτών ομιλιών στο πλαίσιο του Design υπό Στέγη πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΑΚΤΟ.
Πληροφορίες για τη μετάβασή σας στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θα βρείτε εδώ

 

Aρχιτεκτονική, γραφιστική, βιομηχανικός σχεδιασμός: το Bauhaus επηρέασε όλες τις εκφάνσεις του design

One ResponseΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25-09-2019 [0]

The Great Crack από το Komodo design studio

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-09-2019 [0]

Aτομική έκθεση του Βασίλη Γκογκτζιλά στην γκαλερί Ρω

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 17-09-2019 [0]

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το Digitized 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 26-06-2019 [0]

Για τρίτη χρόνια εργαστήρια χαρακτικής στην Βωβούσα!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12-06-2019 [0]

Πλησιάζει η ώρα για το 7o ICTVC στην Πάτρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 24-05-2019 [0]

Τελετή απονομής για τους 6ους Αγώνες Νέων Σχεδιαστών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 21-05-2019 [0]

Design for Growth II στο Γκάζι

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09-05-2019 [0]

Kάλεσμα στις πρώτες τυπογραφικές εκλογές στην Ελλάδα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-05-2019 [0]

Εργαστήριο Ψηφιακής Εικονογράφησης του Κωστή Παπαθεοδώρου στην Αθήνα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25-04-2019 [0]

Διεθνές Συνέδριο ΙnnovationID2019 στην Θεσσαλονίκηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).