Oι νικητές των πρώτων Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile

11-12-2017

Στην πρώτη τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile (8 Δεκεμβρίου, Lille Γαλλία), μια ταινία stop-motion με ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα ήταν η νικήτρια. Η ταινία Εγώ ο Κολοκυθάκης (My Life as a Zucchini, Claude Barras, Ελβετία/Γαλλία) που αφηγείται την ζωή ενός παιδιού στο ορφανοτροφείο, κέρδισε και τα τρία βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια: καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία animation μεγάλου μήκους, σενάριο, και μουσική επένδυση. 
Η ποιητική ταινία Η κόκκινη χελώνα (The Red Turtle, Michael Dudok de Wit, Γαλλία/Βέλγιο) είχε δύο νίκες (character animation, storyboarding), ενώ η ταινία μεγάλου μήκους Στην κορυφή του κόσμου (Γαλλία/Δανία) κέρδισε το βραβείο καλύτερoυ σχεδιασμού χαρακτήρων για ταινία μεγάλου μήκους.
Στον χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών η σειρά του BBC Revolting Rhymes (σκηνοθεσία: Jakob Schuh & Jan Lachauer) που εικονογραφεί μια νέα οπτική των παραδοσιακών παραμυθιών, κέρδισε δύο βραβεία, καλύτερης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής παραγωγής animation και καλύτερου σχεδιασμού χαρακτήρων. Η γνωστή σειρά Shaun the Sheep (πέμπτη σαιζόν, Aardman Animations) κέρδισε το βραβείο καλύτερου storyboarding.

Mε 16 κατηγορίες συνολικά, τα βραβεία Émile επιφύλαξαν στην Σουηδία το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, με την υπαρξιακή όπερα των ψαριών που τραγουδούν The Burden (σκην. Niki Lindroth von Bahr), ενώ η Ιταλία κέρδισε το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας με την ταινία Merlot (σκην. Marta Gennari and Giulia Martinelli).
Ένα εν μέρει ελληνικό χρώμα στην τελετή, έδωσε η διάκριση της ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτριας Marie-Μargaux Tsakiri-Scanatovits, η οποία μαζί με τους David Prosser και Daniel Chester κέρδισαν το βραβείο καλύτερης ταινίας μετά από ανάθεση (commissioned films) για την ταινία  Last Job on Earth  που αποτυπώνει έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μελλοντικό κόσμο (Moth Animation Studio).
Standing ovation για τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ (και δημιουργό του Roger Rabbit) Richard Williams, που παρέλαβε το βραβείο Lotte Reiniger για το σύνολο της προσφοράς του στο ευρωπαϊκό animation. 

Συνολικά, 48 υποψήφιες ταινίες ήταν υποψήφιες (οι υποβολές ήταν συνολικά 500 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και προήλθαν από 40  Ευρωπαϊκές χώρες), ενώ 1000 άτομα βοήθησαν στην διοργάνωση των βραβείων, με πρόεδρο των βραβείων τον Peter Lord της Aardman Animations.
Παρόντες στην απονομή εκ μέρους της Ελλάδας ο Βασίλης Κρουστάλλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Be there! Corfu Animation Festival και πρέσβης των βραβείων Émile  στην Ελλάδα, η Μαρία Ανεστοπούλου, διευθύντρια του AnimaSyros -Διεθνές φεστιβάλ animation+ Αγορά (και μέλος της προκριματικής επιτροπής των βραβείων), ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, και ο Παναγιώτης Κυριακουλάκος, αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς αντίστοιχα. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στήριξε ως χορηγός την πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.

Τον πλήρη κατάλογο των νικητών, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εγώ ο Κολοκυθάκης

Last job on earth

  
Η ένωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation (Emile Awards) και το Δ.Σ. αποτελείται από επαγγελματίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ταινιών animation, με στόχο την υποστήριξη και την διάχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των ταινιών animation. Όλοι/ες οι επαγγελματίες που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό animation μπορούν να γίνουν μέλη της ένωσης και να ψηφίσουν στα ετήσια βραβεία (Emile Awards).Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 29-09-2020 [8]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazerdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).