Και η Ένωση Γραφιστών παίρνει επίσημη θέση για το διαγωνισμό της ταυτότητας των Μνημείων και Μουσείων της Ελλάδας

13-12-2011

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί σε επιστολή-παρέμβαση της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), αναφορικά με το διαγωνισμό για το λογότυπο, τις εφαρμογές του και τη σήμανση του brand «Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας».
Σήμερα, δημοσιεύθηκε και ανάλογη επιστολή, που με ημερομηνία 7/12 εκφράζει τη θέση της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας για το ίδιο θέμα, και την οποία σας παραθέτουμε αυτούσια:

«σας αποστέλλουμε αναφορικά τις παρατηρήσεις μας για την Προκήρυξη διαγωνισμού ιδεών από το ΤΑΠ με θέμα την “Ενιαία εικόνα και ταυτότητα για τα μνημεία και μουσεία της Ελλάδας”.

Αρχικά πιστεύουμε πως το ζητούμενο δηλαδή το βασικό κείμενο που περιγράφει το brief πρέπει να αναλυθεί περισσότερο. Αναγνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο project είναι από τα ουσιαστικότερα που αφορούν την εικόνα του πολιτισμού μας και μια σωστή μελέτη μπορεί να αποφέρει σημαντικά πολιτισμικά και οικονομικά οφέλη στην χώρα μας.

Βλέπουμε πως η έλλειψη αυτής της ανάλυσης στην προκήρυξη δεν μεταφέρει το μήνυμα στους σχεδιαστές για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για την εικόνα του πολιτισμού και της χώρας, με αποτέλεσμα ίσως να χάνουμε τον σκοπό που γίνεται όλο αυτό.

Ειδικότερα θέλουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω που αφορούν τους όρους του “διαγωνισμού”.

1. Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες.
Πιστεύουμε ένα τέτοιο έργο αφορά επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας και επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων (βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, κλπ).

2. Ο προτεινόμενος χρόνος βάση του χρονοδιαγράμματος (άρθρο 20) για μια τέτοια εργασία που θα είναι ίσως προϊόν συνέργειας των παραπάνω ειδικοτήτων, θεωρούμε πως είναι πολύ μικρός. Με βάση την σοβαρότητα του έργου και της μελέτης που θα χρειαστεί προτείνουμε να μεγαλώσει ο χρόνος της τελικής παράδοσης. Ειδικότερα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το χρονικό πλαίσιο εργασίας που αφορά το τέλος και την αρχή της νέας χρονιάς.

3. Το έπαθλο είναι πολύ μικρό με τα δεδομένα της εργασίας και της μελέτης που είναι ζητούμενη. Θεωρούμε πως το έπαθλο είναι πολύ μικρό και για την ελληνική αγορά. Αναφορικά η icograda στους όρους διεξαγωγής διαγωνισμών (http://gda.gr/node/1064) αναφέρει τα παρακάτω, όσο αφορά τα έπαθλα.

“Το έπαθλο και η αμοιβή του νικητή, πρέπει να είναι υψηλότερο, από τις συνήθεις αμοιβές για παρόμοιες εργασίες που ανατίθενται απ’ ευθείας.”

4. Κριτήρια αξιολόγησης/επιλογής
Αναφέρεται στο (άρθρο 14 – Κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων) το κόστος των επιλεγμένων υλικών και ο τρόπος μαζικής παραγωγής τους. Θεωρούμε πως είναι αδύνατον να υπολογιστεί το κόστος όταν δεν υπάρχει η πληροφορία για το πόσους χώρους συνολικά αφορά ώστε να υπολογιστεί και ένα αναλογικό κόστος. Επίσης θεωρούμε πως σε ένα διαγωνισμό ιδεών το να είναι κριτήριο επιλογής το κόστος ίσως να είναι τροχοπέδη για τους διαγωνιζόμενους.

5. Πνευματικά δικαιώματα προσαρμογή εργασιών από τον αγωνοθέτη (αρ.19 παρ.2)
Τυχόν προσαρμογή/παραποίηση του επιλεγμένου έργου θα πρέπει να γίνει με την σύμφωνη γνώμη του δημιουργού και απαραίτητη είναι η συνεργασία μαζί του. Μεταξύ άλλων που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, τα έργα που θα παραχθούν για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν θα πρέπει να μπορούν να παραχωρηθούν σε τρίτους.

6. Σχεδιασμός εικονογραμμάτων υπηρεσιών (αρ.10. Α)
Πρέπει να διευκρινιστεί πως 3-4 εικονογράμματα είναι αρκετά για την διαμόρφωση της εικόνας.

Οι παραπάνω ενδεικτικές παρατηρήσεις έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν από την οργανωτική επιτροπή έγκαιρα, ώστε να περιέλθουν σε γνώση των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό σχεδιαστών. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως οι παρατηρήσεις μας έχουν σκοπό να δυναμώσουν και να διασφαλίσουν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ιδεών.

Η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του έργου θα συμμετέχει στην κριτική επιτροπή, στην προσπάθεια της και να εκφράσει στα πλαίσια της επιτροπής τις θέσεις της σχεδιαστικής κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα και την αναγκαία ποιοτική αξιολόγηση των έργων.

Με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011 εκπρόσωπος του ΔΣ της ΕΓΕ στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ορίζεται ο κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Δ.Σ. της ΕΓΕ»Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).