Η 2yolk δημιουργεί για την Eleusis 2021

09-06-2015

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, το έτος 2021 έχει αποφασιστεί να αναδεχθούν τρεις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Η μία θα είναι από την Ελλάδα, μια από την Ρουμανία και μία από την Κροατία.

Όσον αφορά τις δικές μας υποψηφιότητες, αποτελούν μεταξύ άλλων και μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε πώς αντιλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζει η κάθε τοπική κοινωνία (και οι επικεφαλής αυτής) το θέμα της οπτικής της ταυτότητας.

Έχουμε στο παρελθόν παρουσιάσει τους λογοτύπους των υποψηφιοτήτων της Καλαμάτας, της Λάρισας και της Τρίπολης. Ώρα να δούμε και την ταυτότητα της υποψηφιότητας της Ελευσίνας, η οποία πρόκειται για έργο του γνωστού γραφείου 2yolk.

H προσέγγιση που επέλεξαν να υπηρετήσουν οι σχεδιαστές του 2yolk στηρίχθηκε στο πολυδιάστατο, ιστορικά και σημειολογικά, προφίλ της Ελευσίνας. Ένας σπόρος γίνεται το σήμα της πόλης που αποτελεί τον συμβολικό τόπο της γεωργίας, της πρώτης τέχνης που διδάχθηκε ο άνθρωπος και θεμέλιο του ανθρώπινου πολιτισμού. Η καλλιέργεια της γης ήταν το δώρο της θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα, στη γη που έλαβε τέλος η περιπλάνησή της και η ρήξη της με τον Δία για την αρπαγή της Περσεφόνης, στο μέρος που σήμανε τη συμφιλίωση και τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τη φύση και τον άνθρωπο. Σήμερα ο αρχαίος σιτοβολώνας της Αττικής «ξυπνάει» και γίνεται το έδαφος που θα υποδεχθεί τον σπόρο των νέων ιδεών, των μεταβαλλόμενων ευρωπαϊκών πολιτισμών που θα καρποφορήσουν την Αλλαγή, το Μέλλον.
Ισοδύναμη του συμβόλου είναι και η τυπογραφία του λογοτύπου. Η «Ελευσίς» είναι η μετάβαση στο «ευ», το οποίο ξεχωρίζει τυπογραφικά. Κληροδότημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, της μεγάλης παλλαϊκής γιορτής που κατέστησε την Ελευσίνα μια από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, το «ευ» είναι η νέα πραγματικότητα που προκύπτει από τη σύνθεση των αντιθέσεων, τη συνάντηση με το «Άλλο», την αποδοχή του Αγνώστου. Τα ίδια γράμματα στην αγγλική γραφή καταγράφουν τα αρχικά γράμματα της λέξης “Europe”.
Ταυτόχρονα στη σύνθεση της γραμματοσειράς καταγράφεται η δόμηση της νέας πραγματικότητας. Σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς, τα ατελή γράμματα αναφέρονται στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο της πόλης, στα κατάλοιπα του αρχαιολογικού χώρου και τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της βιομηχανικής επανάστασης του προπερασμένου αιώνα.
ad142c0c-dd19-4929-96bc-2ffdcea2e33f

6 Responses

 • Παπαριζος

  Tρελος προλογος!
  Γουσταρω…
  🙂

 • Sertab

  Οι 2yolk τρολάρουν τους Beetroot?

 • GNgraphics

  Σπόρος εεεεε? Κοίτα να δεις που εγώ νόμιζα πως είναι η φλόγα πολίτισμού της PETROLA του Λάτση που επεκτείνεται συνεχώς και έχει μπεί μέσα στη πόλη…

 • mv

  συγνώμη, αλλά για ποια ακριβώς πόλη μιλάμε; γιατί εγώ δεν την ξέρω αυτή την ελεούσις ή ελγιούσις ή ελεούσα ή πως λέγεται τελικά και που είναι, ξέρει κανείς;

 • Babis Niotis

  Την Ελευσίνα την ξέρουν έξω σαν Eleusis. Κι εδώ, στη Greece, μερικοί γνωρίζουν ότι υπήρχε και η αρχαία Ελευσίς. Από την απορία σου φαίνεται ότι σίγουρα θα σ’ απασχολούν και οι πόλεις Athens/Αθήνα, London/Λονδίνο, Berlin/Βερολίνο, Brussels/Βρυξέλλες, Nicosia/Λευκωσία, Helsinki/Ελσίνκι, κ.α. Αλλά δεν πειράζει. Αφού δεν το γνωριζεις εσύ, δεν θα το ξέρει και ο κόσμος. #theworldturnsaroundyouandyourself #getabookandreadit #nationalgeographic

 • green

  ωραία δουλειάΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-11-2019 [2]

Η the brand team™ το rebranding του Parking του ΔΑΑdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).