Έκθεση για το σέρβις και το σερβίρισμα

23-11-2017

Η έκθεση First come First served συγκεντρώνει τις διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις εικαστικών, product και fashion designers, καθώς και επαγγελματιών του χώρου εστίασης πάνω στις έννοιες του σέρβις και του σερβιρίσματος. Δανείζεται τον τίτλο της από τη δημοφιλή πολιτική σέρβις – κατά την οποία οι πελάτες εξυπηρετούνται με σειρά προτεραιότητας άφιξης- επιχειρώντας, ταυτόχρονα έναν ευρύτερο σχολιασμό πάνω στη διαδικασία εξυπηρέτησης.

Μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε καθισμένοι σε μια τραπεζαρία και κινδυνεύετε να μείνετε νηστικοί αν δεν εμπλακείτε σε ένα παιχνίδι συγχρονισμού με τον αντικρινό σας; Θα χωρούσατε το μεσημεριανό σας γεύμα σε ένα τόσο δα μπουκαλάκι μέσα στην τσάντα σας; Πώς θα αντιδρούσατε αν σας σέρβιραν τον καφέ σε μια λερωμένη κούπα; ΄Η αν προσφέρονταν να σας ταΐσουν;

Το σερβίρισμα συνιστά μια συνθήκη με πολύπλοκες κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις και πρωτίστως ένα σύστημα με κώδικες όπου “όλα βρίσκουν τη θέση τους”: Στην εξέλιξη της τραπεζαρίας από την επίσημη στη σύγχρονη καθημερινή εκδοχή της εγγράφονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ιεραρχία των προσώπων, οι θέσεις αυτών και των αντικειμένων σερβιρίσματος, το savoir vivre, οι σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης και φαγητού. Στην Ιαπωνική ιεροτελεστία του τσαγιού το σερβίρισμα αποτελεί μια χορογραφική τελετουργία με άριστα ενορχηστρωμένη διαδοχή γεγονότων.

H έκθεση επανεξετάζει αντιλήψεις, καθιερωμένες πρακτικές και κώδικες που συνδέονται με το σερβίρισμα. Ο πειραματισμός τόσο σε εννοιολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φόρμας και υλικών μέσων, απασχολεί έντονα τους δημιουργούς. Η χρηστικότητα των αντικειμένων συχνά επαναπροσδιορίζεται ή ανατρέπεται, η συνθήκη του «οικείου» καταργείται, κι αλλού η οπτική απόλαυση υπονομεύει τη γευστική -ή το αντίστροφο.

Έργα της έκθεσης θα ενταχθούν στην προς πώληση συλλογή του Oh!@TAF shop που σήμερα πέραν της συλλογής It’s all, oh so souvenir to me φιλοξενεί αντικείμενα περισσότερων από 80 Ελλήνων σχεδιαστών. Αρχιτέκτονες, product designers, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφοι, εικαστικοί, κεραμίστες, graphic designers εμπλουτίζουν τη συλλογή του Oh!@TAF συνεχώς με την προσθήκη νέων concept και συνεργασιών που στοχεύουν στη στήριξη και την προώθηση της ελληνικής δημιουργικότητας. Με την έκθεση First come first served ξεκινά ένας κύκλος πρωτότυπων δράσεων σύμπραξης μεταξύ της γκαλερί, του μπαρ και του Oh!@ shop του T.A.F.

Συμμετέχουν: Γιάννης Γκίκας, Cream, Όλγα Ευαγγελίδου, Angelos Frentzos, Κατερίνα Καμπράνη, Γιάννης Καπέλλος, Γιώργος Καρράς (om* in a box), Στάθης Κολώνιας, Εύα Μαραθάκη, metoo, Luciana Monaco (Projeto Garagem) + 80e8, Κώστας Μπίσας, Δημοσθένης Σερκετζής, Studiolav, Sustainable Food Movement in Greece (+ Άρτεμις Τσίπη, Χάρης Τζαννής & Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος σε συνεργασία με το ΙΕΚ Praxis), 3Some Ceramics, The Three Dots,  Zorbas is missing (Βασίλης Γεωργίου, Γιάννης Καρλόπουλος)

Διάρκεια: 30.11 – 17.12.2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτ – Σαβ 12:00 – 21:00, Κυρ 12:00 – 19:00
Χώρος: TAF (Νορμανού 5, Μοναστηράκι)
Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, 20.30
Eίσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-10-2020 [0]

Έκθεση street art με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ιταλία

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 30-09-2020 [0]

Σειρά σεμιναρίων βιβλιοδεσίας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).