Πολιτικό σκάνδαλο στις Η.Π.Α. για μια… γραμματοσειρά

19-08-2011

Αυτές τις μέρες η προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι οποίες θα αναδείξουν τον υποψήφιο της “συντηρητικής” παράταξης, ο οποίος θα προσπαθήσει να επικρατήσει του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του επόμενου χρόνου.
Ένας από τους επικεφαλής της κούρσας είναι ο τέως Γερουσιαστής της Πενσιλβανίας, Rick Santorum, ο οποίος προχθές βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για τους λάθος λόγους. Συγκεκριμένα, η ολλανδική εταιρεία σχεδιασμού γραμματοσειρών Typotheque υπέβαλε αγωγή εναντίον της εταιρείας RaiseDigital LLC, που παρέχει συμβουλευτικές σχετικά με τα νέα μέσα υπηρεσίες σε πολιτικούς, για την παράνομη χρήση της γραμματοσειράς Fedra (η οποία παρεμπιπτόντως είχε τιμηθεί με ΕΒΓΕ το 2003) στην επίσημη ιστοσελίδα της υποψηφιότητας του Rick Santorum.
Σύμφωνα με την αγωγή, όχι μόνο η RaiseDigital χρησιμοποίησε την Fedra χωρίς ποτέ να την έχει αγοράσει, αλλά προσέφερε και τρία βάρη της (Book, Bold και Ιtalic) για δωρεάν καταφόρτωση μέσα από την εν λόγω ιστοσελίδα ως κομμάτι της οπτικής ταυτότητας της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, για όσους ήθελαν να βοηθήσουν στην προώθηση του Rick Santorum.
Για τους λόγους αυτούς, η Typotheque απαιτεί το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Να σημειώσουμε ότι ενώ η αγωγή κατατέθηκε πριν από τρεις ημέρες, η ιστοσελίδα που είναι αυτή τη στιγμή online είναι διαφορετική από την “παρανομούσα” και έχει δημιουργηθεί από διαφορετικό γραφείο. Η αλλαγή έγινε πριν από ένα μήνα περίπου και δεν είναι γνωστό αν συνδέεται με την παράτυπη συμπεριφορά  της RaiseDigital. Πάντως, τα τρία βάρη της Fedra δεν είναι πια διαθέσιμα για καταφόρτωση.
Το σίγουρο είναι ότι οι αντίπαλοι του κου Santorum βρήκαν ακόμα ένα “όπλο” εναντίον του, και μάλιστα από για ένα θέμα που κανείς δε θα περίμενε…

 

 

2 Responses

 • bobo

  ο κακομοίρης ο rick:..
  δεν του έφτανε η (εμπνευσμένη) καμπάνια του dan savage πριν μερικά χρόνια (google it, ή bing it), εξαγρίωσε και τους bil’ak…

  🙂

  σημείωση:..
  το πρώτο βραβείο ε.β.γ.ε. 2003 στην κατηγορία σχεδιασμού γραμματοσειράς το κέρδισε συγκεκριμένα η fedra serif a greek, την οποία επιμελήθηκε ο παναγιώτης χαρατζόπουλος…

 • bobo

  αφού το έχω postάρει αλλού, ας υπάρχει κι εδώ ο σύνδεσμος με την επίσημη καταγγελία της typotheque (http://readableweb.com/downloads/typo-complaint.pdf)…Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕ

ΝΕΑ 17-06-2020 [0]

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φετινών βραβείων D&AD

ΝΕΑ 11-06-2020 [0]

Αυλαία για τα ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 04-06-2020 [0]

Νέος τόμος ΗΥΦΕΝ

ΝΕΑ 28-05-2020 [0]

Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).