Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

05-12-2017

To Find my Font είναι μια εφαρμογή που αναγνωρίζει γραμματοσειρές από εικόνες. Έχει φτιαχτεί στην Ελλάδα πριν 7 χρόνια, τρέχει σε Mac ή Windows PC και πριν 10 μέρες δημοσιεύτηκε μια δωρεάν έκδοση της εφαρμογής για iPhone/iPad και συσκευές Android.

Ένας γραφίστας ή web-designer έχει πολλές φορές ένα δείγμα εικόνας (δικό του, πελάτη του, μια τυχαία εικόνα από το web) και πρέπει να ανακαλύψει ποια γραμματοσειρά χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτό ώστε να την χρησιμοποιήσει σε κάποια νέα δουλειά. Η φιλοσοφία της εφαρμογής είναι απλή: Παίρνεις μια φωτογραφία με το κινητό σου (ή κάνεις ένα screen-capture αν είσαι στον υπολογιστή σου), φορτώνεις την εικόνα στο Find my Font, επιλέγεις 1-7 γράμματα κι η εφαρμογή ψάχνει σε μια βάση δεδομένων με 150.000 γραμματοσειρές και σου δίνει μια λίστα με όλες τις παρόμοιες.

Η έκδοση για κινητά και tablets λειτουργεί μόνο με λατινικά στοιχεία. Στην έκδοση Mac/Windows μπορείς να ψάξεις και με ελληνικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα αλλά μόνο στις γραμματοσειρές που έχεις αποθηκευμένες στον υπολογιστή σου.

Υπάρχουν φυσικά κι άλλες υπηρεσίες web κι εφαρμογές που προσφέρουν αναζήτηση γραμματοσειρών από εικόνα, με πιο γνωστή το WhatTheFont της Monotype αλλά οι περισσότερες – για ευνόητους λόγους – περιορίζονται στο να αναγνωρίζουν τις γραμματοσειρές που πουλάνε οι ίδιοι, καμία δεν αναγνωρίζει άλλη γλώσσα εκτός από λατινικά και καμία δεν ψάχνει τις γραμματοσειρές που έχεις ήδη στο στον υπολογιστή σου.

Το Find my Font είναι επίσης πιο “δημοκρατικό”: Εκτός από τις εμπορικές γραμματοσειρές, αναγνωρίζει κι αυτές που είναι δωρεάν (ή δωρεάν για προσωπική χρήση) από ιστότοπους όπως το dafont.com ή τα Google Web Fonts και ο αριθμός τους δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος: Το Google προσφέρει δωρεάν περίπου 3.000 γραμματοσειρές ενώ το Dafont περί τις 60.000 με ένα ρυθμό αύξησης 300-400 το μήνα!

Η ανάπτυξη της εφαρμογής έγινε από τους Θεοχάρη Κισσέογλου και Φοίβο Βιλανάκη, προγραμματιστές με εμπειρία δεκαετιών σε επεξεργασία εικόνας και εφαρμογές illustration και sign-making. Ξεκίνησε το 2009 πιο πολύ σαν παιχνίδι και παράλληλο project για να φτάσει σήμερα να αποδίδει ένα μικρό εισόδημα, κυρίως από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Τα σχόλια των πελατών είναι συχνά ενθουσιώδη (“μου έχει γλυτώσει άπειρες ώρες αναζήτησης”, “τα καλύτερα λεφτά που ξόδεψα ποτέ”, “δεν καταλαβαίνω πως δούλευα χωρίς αυτό”) ενώ υπάρχουν και εταιρείες που έχουν αγοράσει δεκάδες άδειες χρήσης για όλο το προσωπικό τους. Με τα λόγια των κατασκευαστών της εφαρμογής: “Το εισόδημα από μια εφαρμογή τόσο ειδικευμένη είναι συνήθως μικρό κι η προσπάθεια να κάνεις γνωστό το προϊόν σε μια διεθνή αγορά αρκετά δύσκολη.

Η αίσθηση όμως πως έχεις προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο που μειώνει στο ελάχιστο το χρόνο μιας βαρετής αναζήτησης ώστε να μπορεί αυτός να χρησιμοποιηθεί πιο δημιουργικά, είναι πραγματικά ανεκτίμητη!”

Για να δοκιμάσετε την δωρεάν εφαρμογή Find my Font ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο

  Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-09-2017 [0]

Επετειακή έκδοση για το backpacker.gr

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-07-2017 [6]

Εκεί που ζουν οι νυχτερίδες

ΔΙΑΦΟΡΑ 12-05-2017 [0]

Ραντεβού στ’ άστρα με πέντε σημαντικούς δημιουργούς

ΔΙΑΦΟΡΑ 03-05-2017 [0]

Δέκα χρόνια εν αναμονή για την Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Αιγαίουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).