Διαμαρτυρία σχετικά με το διαγωνισμό της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης

26-09-2013

Αναφορικά με την ανακοίνωση των πρακτικών της κριτικής επιτροπής για το διαγωνισμό λογοτύπου που αφορούσε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, λάβαμε ηλεκτρονικά την παρακάτω επιστολή, την οποία και αναδημοσιεύουμε αυτούσια, αφού είναι επώνυμη.

Επικοινωνούμε μαζί σας έχοντας διαβάσει το άρθρο σας για το διαγωνισμό της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Κάναμε το λάθος και πήραμε μέρος στον διαγωνισμό με το γραφείο μας “Freelance Creative“. Η προκήρυξη έγραφε ότι το logo πρέπει να παραδωθεί εκτυπωμένo και σε ηλεκτρονική μορφή, μονόχρωμο, δίχρωμο, και τετράχρωμο (υποθέτουμε ότι με τη δική τους λογική όλα τα logo πρέπει πάντα να είναι τετράχρωμα…).
Σήμερα διαβάσαμε στο site τους ότι η δική μας πρόταση κόπηκε γιατί δεν δώσαμε το logo μονόχρωμο και δίχρωμο…
Αυτό είναι κάτι, που απλά δεν ισχύει. Για του λόγου το αληθές σας στέλνω τα αρχεία που παραδώσαμε σε φάκελο τόσο εκτυπωμένα, όσο και σε μορφή pdf.

Με εκτίμηση
Β. Ανδρεάδης
Freelance Creative

MAK_THRAKI_03 MAK_THRAKI_02 MAK_THRAKI_01

 

 

10 Responses

 • vagpert

  η χώρα της διαμαρτυρίας και των πληγωμένων εγωισμών..
  η ζωή συνεχίζεται..

 • McLanya

  Κάνατε το λάθος να αναφερθείτε στον λογότυπο «μονοχρωμίας» ως «αρνητικό». Οπότε είναι λογικό που σας κόψανε.

 • Βασίλης Ανδρεάδης

  Το αρνητικό/θετικό είναι πάντα μονόχρωμo. Προαιρετικά από εμάς μπήκε ο τίτλος. Το λογότυπο κοιτάμε και όχι τον τίτλο. Με βάση το τελικό logo που διάλεξαν και ποιος το έφτιαξε (αρχιτέκτονας…) είναι εμφανές γιατί κόπηκε. Να αναφέρω ότι στη προκύρηξη γράφουν ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να φαίνονται οι 7 Δήμοι της Περιφέρειας. Αν τους βρείτε στο (αρχιτεκτονικό) logo που είναι, πείτε το και σε εμάς. Επίσης θα ήθελα να δώ και την μονοχρωμία του.

  Δεν πληγώθηκε κανένας εγωϊσμός. Δημιουργικό γραφείο είμαστε και πήραμε μέρος σε έναν ανοικτό διαγωνισμό. Έχουμε πάρει μέρος σε άλλους και θα ξαναπάρουμε στο μέλλον.

  Για εμάς ο διαγωνισμός αυτός, φαίνεται ότι ήταν “φωτογραφικός” και είπαμε να μην το αφήσουμε. Δεν έχουμε άποψη για τις άλλες συμμετοχές. Οι ενστάσεις μας είναι για τη δική μας συμμετοχή (αυτά που αναγράφονται στη προκύρηξη) και για αυτό που επιλέξανε. Το κάναμε επώνυμα.

 • Ωχ μανα μου!

  Συγνωμη αλλα τι συμβολιζει το λογοτυπο σας;
  Δεν το εχω καταλαβει ακομη…

 • Βασίλης Ανδρεάδης

  Τους 7 νομούς (και όχι Δήμους όπως γράφω πιο πάνω) που αναφέρει η προκύρηξη και έπρεπε να αναδείξουμε με κάποιο τρόπο στο λογότυπο. Σέρρες, Δράμα, Κάβαλα, Θάσο, Ξάνθη, Κομοτηνή, Έβρος.

 • McLanya

  Μπορεί για κάποιον σχετικό με το «θρήσκευμά» μας να είναι ξεκάθαρο ότι το αρνητικό/θετικό είναι μονόχρωμο, αλλά όταν απευθυνόμαστε σε «αλλόθρησκους» είναι συνετό να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή της κάθε λέξης μας.

  Στην προκήρυξη που διάβασα εγώ δεν αναφέρεται κάτι για τους «7 Δήμους της Περιφέρειας», ούτε για «7 νομούς» όπως προσπαθήσατε να διορθώσετε. Ίσως γι’ αυτό να φταίει και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαιρείται μόνο σε 5 περιφερειακές ενότητες, οι οποίες τυγχάνουν να είναι και νομοί. Η Θάσος υπάγεται στην ΠΕ Καβάλας, δεν υπάρχει νομός Κομοτηνής αλλά νομός Ροδόπης και ο νομός Σερρών ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σας αποκλείσανε για λάθος λόγο.

  Στοιχεία για την κατηγορία του «φωτογραφικού» διαγωνισμού δεν παραθέτετε όμως. Συνεπώς δεν χρειάστηκε να την αναφέρετε, εκτός κι αν υποσυνείδητα πληγώθηκε όντως κάποιο κομμάτι του εγωισμού σας σύμφωνα με την ψυχολογική διαπίστωση του/της vagpert.

  Αγαθοκλής Παπαγεωργόπουλος, γραφίστας και μη-αρχιτέκτονας

 • Βασίλης Ανδρεάδης

  Φίλε Αγαθοκλή

  Ο διαγωνισμός αυτός έγινε για τρίτη φορά. Στη πρώτη προκύρηξη έγραφαν ότι θα πρέπει να φαίνονται οι 7 νομοί. Δεν προσπάθησα να διορθώσω, το διόρθωσα ότι αναφέρομαι στους νομούς. Εκ παραδρομής έγραψα Κομοτηνής και όχι Ροδόπης. Δεν είμαι διαχειρηστής site ή δημοσιογράφος.

  Στοιχεία να προσκομίσουμε για “φωτογραφικό” διαγωνισμό δεν έχουμε. Η αίσθησή μας όμως αυτή είναι σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα. Αρκεί να διαβάσεις στο facebook τον διάλογο μεταξύ του κ. Φακινού και της συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας.

  Αυτή είναι η άποψη του γραφείου. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι 8 στους 10 δημόσιους διαγωνισμούς είναι “φωτογραφικοί”. Δεν αναφέρομαι μόνο στους σχεδιαστικούς αλλά γενικά. Το κακό έχει παραγίνει τώρα τελευταία με τους Δήμους, Περιφέρειες κτλ. Ξαφνικά όλοι οι αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εγολάβοι κτλ. άρχισαν να φτιάχνουν καταπληκτικά λογότυπα Δήμων και Κοινοτήτων. Αν είσαι πολίτης αυτής της χώρας και εργάζεσαι, το διαπιστώνεις σε πολύ λίγο χρόνο.

  Σίγουρα υπήρχαν και θα υπάρχουν διαγωνισμοί που τα πάντα ήταν και είναι ξεκάθαρα. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε ακόμη. Είναι δικαίωμά μας, όπως και δικαίωμά μας είναι να διαμαρτυρηθούμε με όποιο μέσο μπορούμε.

 • McLanya

  Κύριε Βασίλη, αν ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για τρίτη φορά με διαφορετικούς όρους συμμετοχής, τότε ισχύουν οι όροι συμμετοχής της τελευταίας προκήρυξης. Με βάση αυτό το σκεπτικό, δεν συμφωνείτε ότι η επιμονή σας να θέλετε να δείτε τους νομούς της περιφέρειας στην επιλεγμένη πρόταση είναι περιττή;

  Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ξανά, ελπίζω πιο ξεκάθαρα από πριν, ότι ο αριθμός των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι 7, όπως εμμένετε, αλλά 5: Δράμα, Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα. Η Θάσος δεν είναι νομός (υπάγεται στον Ν. Καβάλας) και ο Ν. Σερρών ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ίσως να προκηρύξουν κι αυτοί στο μέλλον έναν διαγωνισμό, στον οποίο θα μπορέσετε να δηλώσετε συμμετοχή).

  Αυτό δεν πρέπει να το γνωρίζει αναγκαστικά ο καθένας μας (ή όπως ιδιωματικά αναφέρετε «διαχειριστής site ή δημοσιογράφος»), αλλά τουλάχιστον περιμένω να είναι σωστά ενημερωμένοι οι σχεδιαστές, οι οποίοι βάσισαν τα 7 χρώματα της πρότασής τους στον αριθμό νομών της λανθασμένης πληροφόρησής τους, και συνεχίζουν να το πιστεύουν.

  «Φωτογραφικοί» διαγωνισμοί ή όχι, δεν μας ενδιαφέρει ο κάθε τυχαίος διάλογος στο Facebook, αν δεν έχει να μας προσφέρει κάποια χειροπιαστή απόδειξη για την κατηγορία (ή έστω αίσθηση) της σικέ κατάστασης.

  Σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να συμμετέχετε σ’ όποιον διαγωνισμό θέλετε, δεν μου πέφτει κανένας λόγος, και διαφωνώ με τις δημόσιες κατηγορίες συναδέλφων για την επιλογή σας. Επίσης έχετε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείτε, αρκεί να έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας για ποιο πράγμα ακριβώς και να το κάνετε δικαιολογημένα.

 • Βασίλης Ανδρεάδης

  Φίλε Αγαθοκλή

  Έχεις δίκιο για τους Νομούς. Ο Ν. Σερρών ανήκει στη Κ. Μακεδονία. Όπως και για τη Θάσο που ανήκει στη Καβάλα. Ζητάω δημόσια συγνώμη και από εσένα και από τους συναδέλφους ή αναγνώστες του site.

  Η πρότασή μας όμως κόπηκε επίσημα γιατί δεν παραδώσαμε σε μονοχρωμία και διχρωμία το λογότυπο. Κάτι που δεν ισχύει όπως βλέπεις και στα προσχέδια. Θέλω να γίνω λίγο πιο σαφής για τη διαμαρτυρία μας.

  Δε μας ενόχλησε η ακύρωση της πρότασής μας (δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία) αλλά ότι για μια ακόμη φορά το τελικό αποτέλεσμα είναι κατα γενική ομολογία πολύ χαμηλής ποιότητας και συμπτωματικά πηγαίνει σε κάποιον αρχιτέκτονα, δικηγόρο κτλ.

 • Ανών

  Αρνητικό είναι κάτι συγκεκριμένο, και αυτό που τιτλοφορείται ”αρνητικό” δεν είναι αρνητικό. Από πότε οι έννοιες έγιναν προαιρετικές; Ο διαγωνισμός ήταν ολοφάνερα στημένος από ανθρώπους μη επαρκείς, με όρους ό,τι να ‘ναι, και παίρνοντας μέρος το αποδεχτήκατε. Λίγο γελοίο να διαμαρτύρεστε.
  Το λογότυπό σας είναι ανερμήνευτο, τελείως ακατάλληλο για σήμα περιφέρειας. Προφανώς ο διαχωρισμός παιδότοπου και περιφέρειας είναι κι αυτός προαιρετικός.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).