Περί οδικών σημάτων στη Σουηδία…

16-08-2011

H Σουηδία, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές κοινωνίες, είναι γνωστή για την προοδευτική νοοτροπία των κατοίκων της, αλλά και της πολιτείας. Μεταξύ άλλων είναι χώρα όπου η ισότητα των φύλλων είναι όχι απλά θεσμοθετημένη, αλλά λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό και στην πραγματικότητα.
Σε αυτά τα πλαίσια, ομάδα πολιτών έφερε στην προσοχή των δήμων το γεγονός ότι το οδικό σήμα της διάβασης πεζών, είναι κατά κάποιο τρόπο “σεξιστικό”, αφού δείχνει πάντα έναν άντρα να περνά τη διάβαση. Ζήτησαν λοιπόν, μέρος των σημάτων (που στη Σουηδία είναι γνωστά ως “Ηerr Gårman”, δηλαδή ο “κ. Περπατητής” αλλά και λογοπαίγνιο “εδώ κάποιος περπατά”) να έχουν και μια γυναικεία μορφή.
Tο σήμα που προτάθηκε από το δήμο του Hassleholm, όμως και το οποίο είχε προβλεφθεί ήδη από το 1979 από τον Karl-Gustaf Gustafsson το σχεδιαστή και της ανδρικής φιγούρας, συνάντησε την αντίδραση και την απόρριψη από το κράτος για έναν πρωτότυπο λόγο: κρίθηκε ότι η γυναικεία φιγούρα ήταν κι αυτή… “σεξιστική” αφού αναπαρήγαγε ορισμένα στερεότυπα για τις γυναίκες, που ορισμένες εξ’ αυτών δεν τις έβλεπαν με καλό μάτι. Συγκεκριμένα η φιγούρα διέθετε “ενισχυμένο” στήθος και κοντή φούστα (μάλλον τα ήθη έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του 70).
Τελικά, και με το κίνδυνο ο Ηerr Gårman να παραμείνει χωρίς ταίρι, βρέθηκε η συμβιβαστική λύση. Και γυναικεία φιγούρα εμφανίστηκε στο σήμα της διάβασης πεζών και οι φεμινίστριες δεν παραπονιούνται για το σχεδιασμό της φιγούρας. Απλά, το ρούχο που φαίνεται να την καλύπτει είναι πιο μακρύ και… λιγότερο στενό…
Αυτό βέβαια δημιούργησε άλλη ομάδα παραπονεμένων, που δεν είναι άλλοι από τους άντρες, οι οποίοι αστειευόμενοι σημειώνουν ότι η φιγούρα που τελικά επικράτησε δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική…

O Ηerr Gårman και η αρχική πρόταση για τη θυλική εκδοχή του

Το σχέδιο που τελικά επικράτησε

 

Το σήμα στην εφαρμογή του

2 ResponsesΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).