Ο λογότυπος του δήμου Γορτυνίας

07-01-2013

Ο Δήμος της Γορτυνίας ήταν ένας από τους (πολλούς) οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που προσέφυγαν πέρσι στη λύση του ανοιχτού διαγωνισμού για το σχεδιασμό της ταυτότητάς τους. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός όμως είχε και “περιπέτειες“. Με την αιτιολογία ότι η αρχική προκήρυξη (που δεν έκανε αναφορά σε χρηματικό έπαθλο και είχε πολύ σύντομη χρονική περίοδο από την προκήρυξη έως τη διορία υποβολής συμμετοχών) είχε αντιμετωπισθεί με “έντονο ενδιαφέρον”, ο δήμος προσκάλεσε εκ νέου τους δημιουργούς να υποβάλλουν προτάσεις, αυτή τη φορά προσφέροντας κι ένα χρηματικό έπαθλο του ύψους των €1.000.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας, ενέκρινε τελικά την έκθεση της επιτροπής που είχε συσταθεί για να αξιολογήσει τις προτάσεις για το λογότυπο του Δήμου. Η επιτροπή αποτελείτο από τους:
α) Γιαννικόπουλο Ηλία, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Ιστορικό Ερευνητή, Λογοτέχνη.
β) Σκαρμέα Διονύσιο, Καθηγητή Μάρκετινγκ της Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
γ) Αντωνόπουλο Άγγελο, Καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Ε.Μ.Π.

Σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής νικητής του Διαγωνισμού για το λογότυπο του Δήμου Γορτυνίας είναι ο κ. Γιαννούτσος Ιωάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. Οι προτάσεις που υπέβαλαν οι κ.κ. Αρτόπουλος Παύλος και Πανταλέων Ηλίας αξιολογήθηκαν ως δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το δημιουργό, η ιδέα του συγκεκριμένου έργου βασίζεται στη λογική ενός αρχαίου αρκαδικού νομίσματος – του αργυρού τριώβολου. Παράλληλα η μορφολογική αντιμετώπιση της τελικής σύνθεσης του λογότυπου, παραπέμπει στην αρχιτεκτονική και θρησκευτική παράδοση της Γορτυνίας, όπως και στο υγρό στοιχείο (ποτάμια – Λίμνη Λάδωνα) με τρόπο αφαιρετικό, αλλά συγχρόνως περιεκτικό σε νοήματα. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για το έργο, σύμφωνα με το δημιουργό του, είναι το χοντροκίτρινο και η όμπρα (γκρι), όπως υπάρχουν στο ανάγλυφο της γορτυνιακής γης. Η δε γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε, είναι τα Νεοελληνικά gfs. «…Η καταγωγή των στοιχείων προέρχεται από την αρχαία ελληνική αλλά και τη βυζαντινή γραφή, μέσα από μια προσπάθεια απλοποίησης και σύνδεσής τους με το σήμερα...»

gortynia

8 Responses

 • Παν. Λουτράρης

  Πολύ καλό και σωστά δομημένο το concept, αλλά η εκτέλεση έγινε ατσούμπαλα. Τα βάρη των γραμμών, το μέγεθος και το kerning της γραμματοσειράς και η λογική της σφραγίδας θέλουν διόρθωση.

 • crossbow

  designed in autocad :S

 • Γιάννης Αγγελάκος

  Για μια ακόμη φορά δόθηκε μια εκρηκτική ώθηση στους ντόπιους (Αρκάδες) γραφίστες και στο design γενικότερα, αφού η επιτροπή διάλεξε την πρόταση ενός αρχιτέκτονα, αντί των λογοτύπων που προτάθηκαν από τους 2 καλούς συναδέλφους.
  Προφανώς οι αρχιτέκτονες ξέρουν κάτι παραπάνω…

 • Παύλος Κατσιγιώρης

  Δυστυχώς η μετάφραση του brief είχε ως αποτέλεσμα μια ισχνή και αναιμική εικόνα. Μάλλον παγιδεύτηκαν στο τι πρέπει να αποτυπώνει το συγκεκριμένο λογότυπο και σχεδόν καθόλου στο πως.

 • soffia

  Η όμπρα είναι καφέ, το χοντροκίτρινο πρώτη φορά το ακούω
  όσιο για το λογότυπο και την διαδικασία τα λόγια είναι μάλλον περιτά

 • Μανώλης Μορεσόπουλος

  Για πέταμα κυριολεκτικά…
  Σαφως τόσο μπορούσε ο άνθρωπος που το έκανε τόσο έκανε…

  Ασχολίαστη η διαδικασία καθώς και οι ιδιότητες των μελών της επιτροπής. Αλλά πάλι τα ίδια να λέμε. Και μια που είναι μέρα “Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα”…

 • Παύλος Αρτόπουλος

  Έλαβα και εγώ μέρος στο «διαγωνισμό» και ήρθα δεύτερος και καταϊδρωμένος. Ειλικρινά ντρέπομαι που ασκώ αυτό το επάγγελμα μετά από αυτήν την ιστορία. Μας πάει 200 χρόνια πίσω το παραπάνω «σχήμα», τότε που σκιζανε τις ενδυμασίες τους για να φτιάξουν τη σημαία της Ελλάδας. Η σφραγίδα της φιλικής εταιρείας νομίζω έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  Το στορυ ξεκινάει τον περασμένο Μάη αν θυμάμε καλά. Σε κάποια τοπική ιστοσελίδα διαβάζω για το διαγωνισμό του λογότυπου. Το περιθώριο που δίνανε ήταν 15 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ μέρες. Στο λίγο χρόνο που διέθετα σχεδιάζω ένα αξιοπρεπέστατο λογότυπο και σύμφωνα με τις οδηγίες, τους το στελνω με E-MAIL (άκουσων – άκουσων) στον προβλεπόμενο χρόνο. Απ’ ότι κατάλαβα μετά πρέπει να ήμουν ο μόνος.
  Να συμπληρώσω ότι μεσα σε όλα αυτά δεν αναφερόταν πουθενά το χρηματικό έπαθλο του νικητή, ποιος θα αποφασίσει για το νικητή (κριτική επιτροπή) καθώς και άλλα αυτονόητα για διαγωνισμό.
  Μετά από ένα μήνα περίπου ο διαγωνισμός γίνεται εκ νέου με νέες ημερομηνίες με πλήρη στοιχεία, με κριτική επιτροπή και χρηματικά έπαθλα. Για να μην πολυλογώ, καταθέτω το ΦΑΚΕΛΟ ντάλα καλοκαίρι και αναμένω.
  Ώσπου την επομένη της πρωτοχρονιάς (μετά από 5 μήνες) βλέπω και πάλι στο τοπικό site τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Η πρώτη εντύπωση ήταν απερίγραπτη. Διαβάζοντας δε ότι είχα έρθει δεύτερος στις προτιμήσεις της κριτικής επιτροπής σε συνδυασμό με το νικητήριο λογότυπο έμεινα σύξυλος.
  Αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να είχε κερδίσει, συγκρίνοντάς το με αυτό που είχα σχεδιάσει εγώ. Αντικειμενικότατα. Η αρχιτεκτονική είχε κερδίσει την γραφιστική. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Αν υπάρχει τρόπος, μπορώ να ανεβάσω και το δικό μου λογότυπο για να τεκμηριώσω και τις απόψεις μου και να κρίνετε και εσείς.

  Υ. Ακόμα περιμένουμε ένα τηλέφωνο από το Δήμο… ένα e-mail, ένα γράμμα, ένα τηλεγράφημα βρε αδερφέ, να μας ενημερώσει…

 • soffia

  Aπό την στιγμή που αποδέχεται ο σχεδιαστής να πάρει μέρος σε έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι άξιος της μοίρας του.

  Αν δεν έχουμε δεοντολογία ας μην απαιτούμε και σεβασμό προς τους άλλους http://tinyurl.com/a434xcaΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [1]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονάdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).