Οι αφίσες του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

06-04-2017

Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον (…)
ὃς ὡς ξένος οὐκ ἔχει τὴν κεφαλὴν ποῦ κλίνῃ.
Οι στίχοι αυτοί του Γεώργιου Ακροπολίτη (13ος αι.) από το Στιχηρόν της Μ. Παρασκευής αποτελούν το μότο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. H πλειοψηφία των έργων που θα παρουσιαστούν στο φετινό φεστιβάλ αντικατοπτρίζουν έναν ευρύτερο προβληματισμό πάνω στην ετερότητα και το διαφορετικό. 

Πατώντας ακριβώς πάνω στο κεντρική αυτή ιδεά η Ιφιγένεια Βασιλείου (με τους συνεργάτες της, Αφροδίτη Σπυροπούλου και Θεόδωρο Κωβαίο) επιχειρούν να αποτυπώσουν τον προβληματισμό τους πάνω στην έννοια της ταυτότητας και της διαφορετικότητας (φυλετικής, έμφυλης, ατομικής), με μια ιστορική αλλά και υπαρξιακή σκοπιά.
Ο αισθητικός πυλώνας πάνω στον οποίον επιλέγουν να βασιστούν, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους, είναι οι παλαιότερες εμβληματικές αφίσες της δεκαετίας του 60 και του 70.

«Ο πολυπρισματικός χαρακτήρας του φετινού φεστιβάλ, μας ώθησαν να δημιουργήσουμε μια σειρά αφισών επιλέγοντας 3 φανταστικά όντα από την ελληνική μυθολογία: την Σφίγγα, τον Πήγασο και τον Μινώταυρο» μας λέει η πολυβραβευμένη σχεδιάστρια Ιφιγένεια Βασιλείου και συνεχίζει «Τα όντα αυτά, που φέρουν ήδη οργανικά την ετερότητα συνδυάζοντας ετερόκλητα στοιχεία, μας ενέπνευσαν να διευρύνουμε το πλαίσιο που τα ορίζει, και να τους προσδώσουμε ένα νέο χαρακτήρα εμφατικό προς τη διαφορετικότητα».

       

7 Responses

 • r.diamantopoulou

  Αφίσα για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας με vector απο το all-free-download (https://goo.gl/images/sDoOYj)

 • lio

  μπορεί βέβαια και από εδώ
  http://swh.schoolworkhelper.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2011/05/Theseus.jpg?8f6eb6
  είναι η πιο κλασική στάση του Μινώταυρου την ώρα που σφαγιάζεται

 • flip

  Κακή τυπογραφία, κάκιστα illustrations, αδιάφορες εφαρμογές, ανύπαρκτη αισθητική.

 • kiko

  μου αρέσει η queer προσέγγιση που εμπνέουν τα animal prints. Τώρα τo σχέδιo φαίνεται να έχει γίνει με βάση το πρωτότυπο (όπως λέει ο Lio)

 • tsolerman

  Όσο πιο επιτυχημένη είναι μια δουλειά, τόσο περισσότερα πικρόχολα σχόλια συγκεντρώνει. Συγχαρητήρια Ιφιγένεια.

 • silvestro

  Σε μια χώρα που βιώνει στο πετσί της το προσφυγικό και παλεύει καθημερινά με την αποκατάσταση της έννοιας του «ξένου», η queer προσέγγιση των ηρώων αποτελεί εύστοχο μεν μονομερή δε σχολιασμό περι διαφορετικότητας … Αχρείαστες οι γενικεύσεις στο τελευταίο σχόλιο – αχρείαστες και οι κριτικές (θετικές ή αρνητικές) χωρίς επιχειρήματα…

 • tsolerman

  @sylvestro
  Συμφωνώ ότι κριτική δεν υφίσταταται χωρίς επιχειρήματα. Βέβαια, το σχόλιό μου δεν ήταν κριτική, αλλά μια διαπίστωση που, μέσω της υπερβολής, δείχνει μια τάση που, πιστεύω ότι, κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στα σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι σχόλια σαν και το δικό μου δεν βοηθούν και πολύ την κουβέντα. Παρασύρθηκα από τον εκνευρισμό μου απέναντι στη φθηνή απαξίωση. Mea culpa.
  Σχετικά με την «queer» αισθητική που αναφέρθηκε, σίγουρα δεν είναι η μοναδική εικόνα που περιγράφει τον «ξένο». Όμως και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση να είχε ακολουθηθεί δεν θα ήταν μονομερής; Δεν γίνεται να τα πεις όλα· διαλέγεις έναν τρόπο αρκεί να είναι μέσα στο θέμα.
  Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό (κατανοητή, βέβαια, η επισήμανσή σου), όσο και επίκαιρο και καυτό κι αν είναι, δεν πιστεύω ότι εξυπηρετείται πια μετά από την τόση τετριμμένη επανάληψή του σε κάθε θέμα που έχει να κάνει με το «διαφορετικό» γιατί στο τέλος καταντάει γραφικότητα και εύκολη λύση.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 07-03-2019 [2]

Aν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 07-02-2019 [1]

Νέα τουριστική ταυτότητα για το Ηράκλειο Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 09-01-2019 [0]

Νέα ταυτότητα για τους ΑΝΕΛ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 31-12-2018 [0]

Η Design Ambassador και το Cursor Design παρουσιάζουν τους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-12-2018 [0]

Το Susami Creative Agency για την Μπιενάλε της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-12-2018 [0]

Νέα τουριστική ιστοσελίδα για τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 11-11-2018 [1]

Η 2yolk σχεδιάζει την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αισχύλεια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-10-2018 [2]

Από τη MILK η νέα εικόνα της MISKO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-09-2018 [2]

Επανασχεδίασε η Red Creative το λογότυπο του ΑΠΘ;designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).