Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprus

13-04-2017

Η 3η κατά σειρά Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κατά το τριήμερο από 10 – 12 Μαρτίου 2017.  Το Graphic Stories Cyprus, αποτελεί ένα θεσμό που τα τρία τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας αλλά και στη συνείδηση των δημιουργικών επαγγελματιών και φοιτητών της Κύπρου και του εξωτερικού. Έχει ως στόχο την προώθηση και την καλλιέργεια της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design. Οι διοργανωτές, Αγγελική Αθανασιάδη και Μίλτος Καρράς, δημιούργησαν ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε επτά διαλέξεις, τρεις εκθέσεις και τρία δημιουργικά εργαστήρια, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της Οπτικής Επικοινωνίας και του συγχρόνου Design.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του 1ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus με θέμα “Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας”, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 101 σχεδιαστές από 23 χώρες του κόσμου. Τα εγκαίνια της έκθεσης καθώς και η βράβευση των νικητών έγινε εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γεωρκάτζη από τη δημοτική σύμβουλο κα. Τούλα Άνιφτου. Τα βραβεία αθλοθέτησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική εταιρία γραμματοσειρών Parachute Fonts και απονεμήθηκαν στους σχεδιαστές Elisa Baldissera, από την Ιταλία και Αργύρη Αθανασιάδη, από την Ελλάδα.

Το δημιουργικό σκεπτικό του διαγωνισμού σε σχέση με τη σχεδίαση της αφίσας, στηρίχθηκε στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας. Το κάστρο που περιβάλει την πόλη κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, στη μορφή που έχει σήμερα, σε σχέδια του Julio Savorgnano κατά την ύστερη εποχή της αναγέννησης. Η κυκλική δομή των τειχών και η γεωμετρική αρμονία του τελικού σχεδίου υπονοούν την ενότητα και την πληρότητα της πόλης και οριοθετούν τον θεμελιακό χώρο όχι μόνο για τα ιερά, αλλά και για τα λαϊκά οικοδομήματα της. Κατά την εποχή εκείνη πολλές παρόμοιες κατασκευές, όπως τα τείχη της Palmanova στην βορειοανατολική Ιταλία, στηρίχτηκαν στην ιδέα ότι η ομορφιά και η αρμονία του σχεδίου μιας πόλης μπορούσε να ενισχύσει την ευημερία μιας κοινότητας. Οι προσδοκίες του σχεδιαστή των τειχών δεν περιελάμβαναν μόνο την στρατιωτική προστασία της πόλης αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προάσπιση της ευημερίας και της ισότητας των πολιτών, τη διατήρηση της κεκτημένης γνώσης και τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά. Οι βασικές αρχές της ουτοπικής αυτής θεμελίωσης μιας κοινωνίας αποτυπώνονται στο σχεδιασμό της αναγεννησιακής Λευκωσίας.

Στην 3η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus φιλοξενήθηκαν επτά διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού καλύπτοντας ένα ένα ευρύ φάσμα της Εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design, καθώς επίσης και τρία εξειδικευμένα εργαστήρια που είχαν ως στόχο να προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία στους συμμετέχοντες σχεδιαστές, επαγγελματίες και φοιτητές. 

Παράλληλα, δυο ακόμα εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού Graphic Stories Cyprus.  “Sing me a Poster” είναι ο τίτλος της πρώτης και γίνεται σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Worldwide Graphic Designers. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας “Πολίτης”. Η τρίτη έκθεση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Cine Venue του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είχε τίτλο “Freestyly Roots” και διοργανώθηκε στη μνήμη της ζωής και του έργου του σχεδιαστή Michael Thompson, με την υποστήριξη του πρόξενου της Τζαμάικα κου Παντελή Λεπτού.

Περισσότερες πληροφορίες στο site της διοργάνωσης www.graphicstoriescyprus.com

Elisa Baldissera (Ιταλία)

Αργύρης Αθανασιάδης

    Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [0]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 23-01-2017 [0]

Εθνική Βιβλιοθήκη: 6 γρίφοι για δυνατούς λύτεςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).