Τελικά, τι ακριβώς επαγγέλλεστε;

19-07-2012

Αφορμή του ερωτήματος αποτελεί το λήμμα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia αναφορικά με το γραφίστα

Γραφίστας ή γραφιστής είναι ο σχεδιαστής – δημιουργός πρωτότυπων εικόνων, σχεδίων γραμμάτων – κειμένων και όλων των συνδυασμών τους σε ένα αποτέλεσμα τέτοιο που να είναι ικανό να αναχαραχτεί με τις γνωστές τεχνικές μεθόδους αναπαραγωγής σε πολυάριθμα αντίτυπα. Η ονομασία γραφίστας – γραφιστική προστέθηκαν πολύ πρόσφατα στο ελληνικό λεξιλόγιο. Επινοήθηκαν από συντελεστές της σχολής γραφικών τεχνών γύρω στο 1980 οπότε και δημιουργήθηκε η σχολή και κάπως έπρεπε να αποδοθούν αυτές οι έννοιες. Είναι ο δημιουργός του πρωτότυπου κάθε εντύπου εικόνας ή και πλέον ηλεκτρονικής αναπαράστασης εικόνας σχεδίου ή και πολλές φορές κινούμενης εικόνας – σχεδίου.

Η λέξη γραφίστας, αποτελεί αντιδάνειο από τη γαλλική (graphiste), το οποίο παρήχθη από το ελληνικό γράφω (σχεδιάζω σύμβολα –γράμματα, αριθμούς– πάνω σε κάποια επιφάνεια) και τελικά προτιμήθηκε από το γκράφικερ, που δοκιμάστηκε για λίγο. Όπως αναφέρει το λήμμα της Wikipedia, η επικράτηση του όρου είναι σύγχρονη, ενώ τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, επικρατέστερη για την περιγραφή της ίδιας εργασίας ήταν η λέξη “μακετίστας”.

Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που θεωρούν τη λέξη γραφίστας ανεπαρκή ή ακόμα και κακόηχη (κατά το “φασίστας”, “πανελίστας” κ.λπ.). Η Ακαδημία Αθηνών, μάλιστα, πρότεινε ως πιο δόκιμο τον όρο γραφιστής (ο οποίος όμως παρουσιάζει πρόβλημα στη θηλυκή του εκδοχή). Κάποιοι (σημαντική εδώ είναι η προσφορά των Άγγελου Μπάκα και Κλήμη Μαστορίδη) αντιπρότειναν σύνθετους όρους, όπως τα σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, αρχιτέκτων πληροφορίας, σχεδιαστής πληροφορίας, ή το απλούστερο και ευρύτερο σχεδιαστής. Κάποιοι άλλοι, τέλος, πρότειναν να ξεπεραστεί το θέμα με την υιοθέτηση των αγγλικών όρων graphic designer ή communication designer.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινότητας στο παρελθόν, εδώ όμως, θα θέλαμε και διαδικτυακά να καταγράψουμε τις γνώμες σας. Ψηφίστε και σχολιάστε ελεύθερα.

Ποιος όρος θεωρείτε ότι πρέπει να επικρατήσει για να περιγράψει το επάγγελμα στην Ελλάδα;

 • Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας (42%, 192 Votes)
 • Γραφίστας (20%, 93 Votes)
 • Graphic Designer (17%, 79 Votes)
 • Σχεδιαστής (9%, 42 Votes)
 • Communication designer (4%, 20 Votes)
 • Γραφιστής (3%, 12 Votes)
 • Ντιζάινερ (2%, 11 Votes)
 • Μακετίστας (2%, 8 Votes)
 • Σχεδιαστής πληροφορίας (1%, 3 Votes)

Total Voters: 460

Loading ... Loading ...

 

51 Responses

 • Αγάπη

  Εγώ ψήφισα Γραφίστας γιατί αυτό θέλω να γίνω στο μέλλον.Όμως εγώ και η μαμά μου αναρωτιόμαστε σε τι θα χρησιμέψει ο Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας στην Ελλάδα. Άμα έχει κάποιος την ευγενή καλοσύνη παρακαλώ να μου απαντήσει.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).