“Ζητείται γραφίστρια ως γραμματέας”

05-05-2011

Επιχείρηση οργάνωσης Events, η οποία προσφέρει μεταξύ άλλων και βόλτες με αερόστατο, καταχώρησε αγγελία σε γνωστή εφημερίδα με το εξής κείμενο:

ΓΡΑΦΙΣΤΡΙΑ ζητείται ως γραμματέας με γνώσεις Photoshop, Αγγλικών, Internet, από επιχείρηση οργάνωσης Events, τιμή 800 ευρώ, βιογραφικό, e-mail:…

Σαφώς και έχουμε ξαναδεί αγγελίες που περιγράφουν θέσεις για γραφίστες με καθήκοντα που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα. Κι ακόμα χειρότερα, έχουμε ακούσει για θέσεις που άλλα περιγράφουν ως καθήκοντα κι άλλα αναθέτουν στους άμοιρους υπαλλήλους τους. Και λέμε “ακόμα χειρότερα” γιατί τις περιπτώσεις που μοιάζουν με την πιο πάνω, είναι εύκολο να τις εντοπίσει κανείς και να τις αποφύγει. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι άνθρωποι που συνέταξαν την αγγελία δε γνωρίζουν τι ακριβώς ζητούν. Με τις άλλες περιπτώσεις όμως, όπου υπάρχει πιθανός δόλος (προσλαμβάνουμε κάποιον πρώτα και μετά του αποκαλύπτουμε τις αληθινές μας προθέσεις) τι μπορεί να κάνει κάποιος;
Την αγγελία απλά την αναδημοσιεύουμε ως Μνημείο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας για τους δημιουργικούς επαγγελματίες.

ΣΣ όσο για το καταπληκτικό “τιμή 800 ευρώ” (αντί του προφανούς “αμοιβή”) είναι μάλλον κι αυτό λάθος χωρίς δόλο. Θα συμφωνείτε όμως ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση…

9 Responses

 • Παν. Λουτράρης

  Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς… Οι άνθρωποι ΞΕΡΟΥΝ ότι τη δουλειά που θέλουν να κάνουν, μπορεί να τους την κάνει γραφίστας/ρια (ζητάνε και γνώσεις Photoshop). Απλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν γραφίστα/ρια, αλλά υπάλληλο γραφείου. Τώρα αυτό το “τιμή” κάτι μου κάνει… Κάτι που έχει “τιμή” σημαίνει ότι το αγοράζεις. Άρα μήπως κατ’ επέκταση, η συμπεριφορά των ιδιοκτητών του εν λόγω γραφείου θα είναι συμπεριφορά ιδιοκτήτη σκλάβων; Λέω εγώ τώρα…

 • graphic.

  Σήμερα συνάντησα το κορυφαίο!

  Από σημερινή αγγελία στην εφημερίδα “Χρυσή ευκαιρία” είναι μια ιστοσελίδα για γάμο που ενώ λέει ζητεί ” Γραφίστας – γραφίστρια με γνώσεις photoshop,illustrator, quark, ζητείται από εκδοτική εταιρία με έδρα στους Αμπελόκηπους. ”
  παίρνεις τηλέφωνο και ο τύπος προτού κλείσετε ραντεβού για συνέντευξη σου λέει : “Μπες στην τάδε σελίδα, δες τη, και στείλε μας την δημιουργική σου πρόταση, για να σας δούμε αρχικα”…

  Φανταστείτε πόσες τσάμπα προτάσεις μπορεί να μαζέψει από απόφοιτους σχολών που ψάχνουν πως και πως μια δουλειά.

 • Nat Arsen

  @graphic : Η συγκεκριμένη αγγελία της εκδοτικής εταιρίας στους Αμπελοκήπους δεν είναι φρέσκια, υπάρχει εδώ και ένα χρόνο περίπου στην Χρυσή Ευκαιρία, οπότε αν είναι τα πράγματα όπως τα λες έχει πέσει τρελή εκμετάλλευση…

 • flee

  @Nat Arsen+graphic: Είναι πολύ παλιά σαν εταιρεία και συνέχεια βάζει αγγελίες. Είχα πάει από το γραφείο του τύπου πριν από αρκετά χρόνια και αφού του έδειξα βιογραφικό και δουλειές, μου είχε ζητήσει να κάνω 3 προτάσεις στο βασικό σχεδιασμό του site του BBC. xaxaxaxa!!!!
  Ακόμα γελάω. Και εκεί γελάσαμε… να μην σας κουράζω. Κάτι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς. Και ίσως αυτή τη στιγμή να πηγαίνουν και καλύτερα οι δουλειές του με τόση ανεργεία και ανασφάλεια ιδίως στα νέα και πολές φορές ανυποψίαστα παιδιά που πιθανώς πέφτουν θύματά του.

 • dreamtime

  Δυστυχώς κάπως έτσι και εγώ πληρώνομαι σαν υπ. γραφείου γιατί δεν υπάρχει λέει μισθός γραφίστα (και καλά σαν ιδιότητα) αλλά τέτοιους δύσκολους καιρούς δεν είναι να λες κ πολλά γιατί η εργασία σήμερα έχει την αξία που είχε κάποτε ο χρυσός.

 • Loukia

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ dreamtime, έχεις δίκιο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ

 • Γιώργος

  και ποιος είναι ο βασικός μισθός ενός γραφίστα; τα καθαρά του. Γιατί οκ να σε προσλάβει κάποιος ως υπάλληλο γραφείου γιατί ενδεχομένως να μην έχει δικό του δημιουργικό τμήμα, αλλά ο μισθός είναι άλλο θέμα…τι ζητάει κανείς ως ελάχιστο;

 • Nat Arsen

  Η μέθοδος του εν λόγω κυρίου μου θυμίζει ένα γραφείο που είχα κάνει το λάθος να δουλέψω μια περίοδο. Που έχει όλο το χρόνο αγγελία σταθερή και κρατάει τους γραφίστες όσο καιρό μπορεί (μέχρι να ανακαλύψει ο εκάστωτε υπάλληλος την απάτη) δήθεν δοκιμαστικά, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλεια και μισθό μικρότερο από υπ.γραφείου. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι αφενός γιατί στη βλαχονοοτροπία του Ελληνάρα ο γραφίστας είναι “προϊόν” πολυτελείας και αφετέρου γιατί καθόμαστε κι εμείς και δεχόμαστε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 • Νικόλαος Α. Πάνος

  Wake Up & Smell the Coffee!

  Κακώς υποβάλλουν βιογραφικά, ή εμφανίζονται για συνέντευξη, σε τέτοια “μαγαζάκια” όλα τα νέα παιδιά. Καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν και να μορφώσουν κοινωνικοπολιτική (όχι κομματο/ποδοσφαιροπαδική) συνείδηση.

  Ένας από τους δασκάλους μου, με είχε αποτρέψει από αυτό το “ξεπούλημα”. Μου είχε προτείνει να πάω να δουλέψω “…σε σαντουιτσάδικο” προκειμένου να μην “λεκιάσω” την “τέχνη” που -πολύ αναιμικά- επιχειρούσε να μου διδάξει.
  Τότε, στα 21 μου, δεν πολυκατάλαβα τι ήθελε ακριβώς να μου πει. Δεν τον πολυεκτιμούσα τότε [και μετά από τόσα χρόνια με έπεισε να παραμείνω πιστός σ’ αυτήν ακριβώς την πεποίθησή μου…].
  Να λοιπόν που υπήρξε προφητικός εν λόγω κύριος δάσκαλος!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).