Green Design Festival

20-11-2008

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Αθήνας για οικολογικά ζητήματα, μια υπαίθρια πολιτισμική δράση ζωντάνεψε το κέντρο της Αθήνας.
Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την εικόνα και το design, το Green Design Festival μετέτρεψε την πόλη σε ένα ζωντανό διαδραστικό πεδίο ιδεών και προτάσεων με θέμα το πώς η ζωή και ο χώρος μας μπορούν να γίνουν πιο πράσινα και φιλικά.

Το φεστιβάλ αποτελεί μία πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού φορέα brainlab και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Την ιδέα προσκλήθηκαν για να υλοποιήσουν περισσότεροι από 70 αρχιτέκτονες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, γραφίστες, fashion και street artists, οι οποίοι δούλεψαν με θέμα το περιβάλλον και με επίκεντρο τον μη ειδικό πολίτη για να δημιουργήσουν μια εμπειρία με οικολογικά μέσα και μηνύματα.

«Το Green Design Festival γεννήθηκε από την ανάγκη να μετατρέψουμε την Αθήνα σένα ζωντανό χώρο ιδεών και προτάσεων, μέσα από μια πολιτισμική δράση με άξονα τις εφαρμοσμένες τέχνες όπως την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία, τη μόδα το βιομηχανικό design, τις νέες τεχνολογίες, τη γραφιστική και το graffiti», λέει η Αντωνία Σκαράκη, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Brainlab. «Όλοι εμείς στην Brainalb νοιώθουμε πολύ τυχεροί που μέσα από τη δική μας γλώσσα μπορέσαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να διαμορφώσαμε τις απόψεις μας με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων σε σχέση με το περιβάλλον. Δεν είναι εύκολο να εκφραστεί όλο αυτό, να βρεί μορφή και να πάρει διάσταση με κλίμακα ανθρώπινη, καθημερινή, που να αφορά όλους. Πολύ περισσότερο τώρα, που η συμμετοχή των νέων ήταν μεγάλη». Έτσι κίνητρο για αυτό το φεστιβάλ ήταν «Η ελπίδα για ένα αύριο πιο πράσινο, πιο φιλικό, πιο ζωντανό όχι για εμάς μόνο, αλλά και για τα παιδιά», τονίζει η κυρία Σκαράκη. «Σε αυτά αφιερώνεται αυτό το φεστιβάλσε όλα τα παιδιά».

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης δομήθηκε με επίκεντρο το “ecomuseum του green design”, ένα οικολογικό σύγχρονο open playground στην Πλατεία Συντάγματος. Το αντιμουσείο φιλοξένησε τις κεντρικές δράσεις του φεστιβάλ σε μια ελαφριά, εναλλακτική κατασκευή όπου εγκαταστάθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας, πράσινης μόδας και βιομηχανικού σχεδιασμού, video και mixed media, η πράσινη βιβλιοθήκη του Green Design αλλά και ένα μικρό ανοικτό αμφιθέατρο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλινες παλέτες, στο οποίο λάμβαναν χώρα συναυλίες και εκπαιδευτικά δρώμενα.

Σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης φιλοξενήθηκαν δύο ακόμη μεγάλες πράσινες δράσεις street art και διαδραστικού graphic design. Με τη συμμετοχή των street artists της Αθήνας και την επιμέλεια του b., το κέντρο της πόλης έγινε ένα πολύχρωμο δάσος από μεγάλα graffiti σε μορφή γιγάντιων δέντρων. Παράλληλα, διακεκριμένοι graphic designers δημιούργησαν μεγάλους πράσινους χάρτες της Αθήνας που με ένα απλό άνοιγμα του bluetooth του κινητού, μπορούσε καθένας να αποκτήσει, να στείλει και να ανεβάσει στο internet προσκαλώντας όλη την πόλη να λάβει μέρος σε ένα ιδιαίτερο, διαδραστικό πράσινο παιχνίδι.

Το Green Design Festival παρουσίασε επίσης έναν συμβολικό κάθετο κήπο, τον πρώτο της πόλης. Οι κάθετοι κήποι αποτελούν μία από τις πλέον δημοφιλείς τάσεις στο landscape design παγκοσμίως (vertical gardens), και θεωρούνται από τις πλέον ενδεδειγμένες και καλαίσθητες πράσινες λύσεις για τις πόλεις.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μικρά guerilla motion design videos γέμισαν τα ιντερνετικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, προσκαλώντας μας όλους να γίνουμε “guerilla gardeners” στις πόλες μας, δημιουργώντας πράσινο εκεί που δεν υπάρχει.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 30-09-2020 [0]

Σειρά σεμιναρίων βιβλιοδεσίας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 18-12-2019 [0]

Αφαιρετική Φόρμα. Τέχνη και Design στην Ελλάδα του 1950 και 1960designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).