H WWF ανοίγει πόλεμο ενάντια στο χαρτί

21-12-2010

Και βρίσκει απέναντί της τη βιομηχανία των γραφικών τεχνών

Η βιομηχανία γραφικών τεχνών ήρθε αντιμέτωπη με ένα σημαντικό χτύπημα στις συνεχείς προσπάθειες της να πείσει τον κόσμο, ότι η εκτύπωση πάνω σε χαρτί δεν είναι αντι-οικολογική. Η WWF κυκλοφόρησε μία ‘πράσινη μορφή αρχείου’, η οποία δεν μπορεί να τυπωθεί!
Αυτή η μορφή αρχείου, που είναι απλά ένα PDF που δεν τυπώνεται, κυκλοφόρησε από την περιβαλλοντική οργάνωση σε μία προσπάθεια να “σταματήσει η περιττή εκτύπωση και να ενθαρρυνθεί η καινούρια αντίληψη για τη χρήση του χαρτιού”. Σε μία καμπάνια που έπαιξαν πολύ τα μέσα ενημέρωσης, η WWF ενθάρρυνε το κοινό να ‘Save as WWF, Save a Tree’. Αυτή η κίνηση θεωρείται ένα σημαντικό χτύπημα στην προσπάθεια του οργανισμού Two Sides να ξεκαθαρίσει την παρεξήγηση γύρω από την αειφορία της εκτύπωσης σε χαρτί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που προωθεί τη νέα μορφή αρχείου, η WWF θέλει να “δημιουργήσει μία νέα αντίληψη γύρω από τη χρήση του χαρτιού, και να διευκολύνει τους πάντες που θέλουν να σώσουν τα δάση μας”.
Ο διευθυντής του Two Sides, Μάρτιν Γιούστας, είπε: «Αυτή τη φορά, η WWF έκανε ένα γελοίο σχόλιο βασισμένο σε δύο λανθασμένα επιχειρήματα. Πρώτον, ότι η βιομηχανία χάρτου καταστρέφει δέντρα και δεύτερον, ότι το διάβασμα εντύπων μέσω ενός υπολογιστή είναι κατά κάποιον τρόπο καλύτερο για το περιβάλλον. Τα δέντρα αποτελούν ανανεώσιμη πηγή και η εκτύπωση σε χαρτί είναι σαφέστατα ένας από τους πλέον αειφόρους τρόπους επικοινωνίας, αρκεί να γίνεται σωστά. Η WWF κάνει πολλές σωστές ενέργειες, όμως είναι επικίνδυνο να υπονοεί ότι τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας δεν επηρεάζουν καθόλου το περιβάλλον – έχουν αντίκτυπο αφού για τη λειτουργία τους χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν θα αφήσουμε έτσι αυτό το θέμα, γιατί αλλιώς θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους με ένα παραπλανητικό μήνυμα που διαθέτει τη δύναμη να αποβεί καταστροφικό για τη βιομηχανία μας».

Ολόκληρη τη σχετική καμπάνια της WWF μπορείτε να βρείτε εδώ

00wwfpdf

2 Responses

 • Χάρης Τσέβης

  Μια από εκείνες τις περιπτώσεις που κι οι δύο έχουν δίκιο. Η WWF όντως στηρίζει την καμπάνια σε δύο λάθη αλλά και η άσκοπη εκτύπωση αρχείων μας γεμίζει σκουπίδια και καταναλώνει χαρτί χωρίς λόγο.
  Μάλλον ο καβγάς είναι για τις εντυπώσεις.

 • Δημήτρης Μητσόπουλος

  Δεν θα διαφωνήσω με την πρωτοβουλία της wwf.
  Στην ουσία απλουστεύει μια ήδη υπάρχουσα διαδικασία, στέλνει ενα σαφές μήνυμα υπέρ της διάσωσης του δασικού πλούτου και κατά της σπατάλης χαρτιού.
  Επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει και παράδειγμα για την διάδοση τέτοιου τύπου αρχείων σε δημόσια έγγραφα, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.
  Τώρα, αν θίγονται κάποια συμφέροντα…καλύτερα να θιγούν παρά να καταστρέψουμε ό,τι έχει απομείνει, δεν νομίζετε?Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).