Η ιστορία των άστεγων γραμμάτων

20-08-2014

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα, δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και της αυξανόμενης ανεργίας, το φαινόμενο των αστέγων διαρκώς διογκώνεται.
Πότε ήταν η τελευταία φόρα την οποία βοηθήσαμε κάποιον, και με ποιον τρόπο; Υπάρχει άραγε δημιουργικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον ο οποίος βρέθηκε στο περιθώριο; Μία ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται με το project HomelessFonts.
Το Homelessfonts είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Arrels, σε συνεργασία με το διαφημιστικό γραφείο Cyranos McCann, που σαν αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία μιας συλλογής γραμματοσειρών με βάση γραφικούς χαρακτήρες ανθρώπων που τυχαίνει να είναι άστεγοι. Πρόκειται για μια δημιουργική ενέργεια με σκοπό την υποστήριξη των αστέγων και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κατάσταση τους.

Όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι είναι και τρόπος γραφής του. Χάρη στην πρωτοβουλία Homelessfonts μπορεί o καθένας να γίνει δημιουργός της ίδιας του της γραμματοσειράς και στη συνέχεια να τη διαθέσει προς πώληση, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ιδρύματος (το οποίο έχει την έδρα του στη Βαρκελώνη).
Πέντε γραμματοσειρές είναι ήδη διαθέσιμες, σχεδιασμένες από (τους άστεγους) Loraine, Luis Serra, Francisco, Gemma και Guillermo. Οι γραμματοσειρές προσφέρονται προς πώληση στην επίσημη ιστοσελίδα με στόχο τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες από τους χώρους της οπτικής επικοινωνίας και της διαφήμισης.
«Αυτή η πρωτοβουλία χρησιμοποιεί τα γράμματα ανθρώπων που ζουν στο δρόμο, κεφαλαία, πεζά, αριθμούς κ.ο.κ.» λέει η Loraine, άστεγη που συμμετέχει στο project με έργο το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη συσκευασία επώνυμου ισπανικού ποτού.

Για τη δημιουργία του καταλόγου ήταν απαραίτητη η συμμετοχή δέκα επαγγελματιών “καθοδηγητών” που βοήθησαν στην ψηφιοποίηση όλων των χαρακτήρων, για τη δημιουργία του font book. Το 2013, Arrels συνεργάστηκε με 1354 ανθρώπους, 436 εκ των οποίων κοιμούνται κυριολεκτικά στο δρόμο. Το Ίδρυμα υποστηρίζει την πορεία των αστέγων προς την ανεξαρτησία τους, προσφέροντας διαμονή, διατροφή, κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη. Στην έδρα του ιδρύματος, τη Βαρκελώνη υπάρχουν περίπου 3.000 οι άστεγοι, 900 εκ των οποίων δεν έχουν καν την πολυτέλεια της διανυκτέρευσης σε κάποιο ξενώνα αστέγων.

Ίσως τελικά παρόμοιες ενέργειες βοηθούν πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε τον κόσμο. Ίσως βοηθούν κι εμάς να θυμόμαστε όλα όσα ξεχνάμε. Να συνεχίσουμε να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, δίνοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία. Προσφέροντας με οποιοδήποτε τρόπο είναι πρόσφορος στον καθένα, την αρωγή μας.

Kώστας Κανελλόπουλος

10438316_331326167014439_6000162063135814286_nΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).