Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρου

28-05-2020

Πώς σχεδιάζετε την κάθε σας δουλειά; Πώς δημιουργείτε το κάθε σας έργο; Στο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρου, με τίτλο “Διαχείρηση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία” θα ανακαλύψετε τις δυναμικές της οργάνωσης και τον τρόπο να φέρετε σε πέρας με επιτυχία την κάθε σας σχεδίαση. Η ύλη του βιβλίου βασίζεται στη θεωρία και την πράξη της επικοινωνίας και του σχεδιασμού.

Η Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία εστιάζει σε σημαντικά ζητήματα σχεδίασης της πληροφορίας, επιδιώκοντας να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο αναλυτική και συγχρόνως περιεκτική και κατανοητή εικόνα σχετικά με τον σχεδιασμό. Στόχος του Β. Χατζηθεοδώρου είναι να δημιουργήσει ένα εργαλείο αναζήτησης και διαχείρισης για κάθε σχεδιαστή, ώστε να ελέγχει τη δυναμική και πρακτική εφαρμογή της πληροφορίας. Εστιάζει σε πρακτικά θέματα που αφορούν τη σχηματοποίηση της επικοινωνίας, δηλαδή στο πώς ο σχεδιαστής βλέπει ότι θα πρέπει να μορφοποιηθεί η επικοινωνία.

Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στα μοντέλα επικοινωνίας που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, δίνοντας μια εικόνα των αντιλήψεων που αφορούν τη λειτουργία της επικοινωνίας, ώστε ο σχεδιαστής να έχει υπόψη τους βασικούς μηχανισμούς της επικοινωνίας. Εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό (τι είναι σχεδιασμός, ποιος είναι ο σχεδιαστής) και γίνεται συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της οπτικής επικοινωνίας και του σχεδιασμού, δίνοντας μια αδρή εικόνα του χώρου, ώστε να οριστεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί ο σχεδιαστής.

Το δεύτερο μέρος διερευνά τη σχεδιαστική διαδικασία, εξετάζει τον σχεδιασμό ως δημιουργική διαδικασία και αναλύει τα διάφορα στάδια του σχεδιασμού, φανερώνοντας την απαιτούμενη οργάνωση που πρέπει να έχει μια δράση οπτικής επικοινωνίας. Έχει βασιστεί στην οργάνωση ενός σχεδιαστικού έργου, όπως αυτό πραγματοποιείται σε συνθήκες επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτό και όχι στην οποιαδήποτε θεωρητική προσέγγιση. 

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου γίνεται αναφορά σε θέματα δεοντολογίας του σχεδιασμού. Περιγράφει το ηθικό πλαίσιο των αρχών και υποχρεώσεων ενός γραφίστα-σχεδιαστή απέναντι στον δέκτη/χρήστη του σχεδιασμού, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και το περιβάλλον, όπου δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας, καθώς και στη χρηστικότητα του σχεδιασμού που παράγει. 

Το βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρου διατίθεται από τις εκδόσεις Ευρασία. Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 29-09-2020 [8]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazerdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).