Σε πρωτόγνωρες περιπέτειες μπαίνει η Icograda

29-11-2012

Η Icograda (Διεθνές Συμβούλιο Επικοινωνιακού Σχεδιασμού) είναι το ύψιστο όργανο της διεθνούς γραφιστικής κοινότητας.
Λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα με όραμα και εξαιρετική σταθερότητα. Τη σταθερότητα και τη συνέχεια αυτή, υπηρετεί και αναπαράγει το μοντέλο διοίκησης της Icograda, που βασίζεται στο σύστημα της τριανδρίας. Αυτό που ισχύει είναι ότι κάθε δύο χρόνια, στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού της Συμβουλίου, τα μέλη της Icograda αναδεικνύουν τον πρόεδρο όχι της επόμενης περιόδου, αλλά αυτής που θα ακολουθήσει ύστερα από δύο χρόνια.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υπηρετεί πρώτα δύο χρόνια ως “μελλοντικός πρόεδρος” (President Elect) και μόνο αφού συμπληρώσει αυτή την “εκπαιδευτική” περίοδο αναλαμβάνει ως κανονικός πρόεδρος. Με το τέλος της θητείας του στην ύψιστη θέση, παραμένει για άλλα δύο χρόνια ως μέλος της τριανδρίας, με τον τίτλο του “παρελθόντος προέδρου” (Past President) και με την ήδη σημαντική εμπειρία που έχει συγκεντρώσει, είναι σε θέση να προσφέρει τη συμβουλή του όποτε χρειαστεί.
Ουσιαστικά, λοιπόν, κάποιος για να γίνει πρόεδρος (ακόμη κι αν στο παρελθόν δεν έχει περάσει ποτέ από θέση μέλους του ΔΣ – πράγμα σπάνιο) έχει τουλάχιστον δύο χρόνια προετοιμασίας, ώστε να γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργούν τα πράγματα και να είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους που θα θέσει.

Το σύστημα αυτό έως τώρα, έχει λειτουργήσει υποδειγματικά κι έχει υπηρετήσει την Icograda, συμβάλλοντας στην επιτυχία της.
Όμως τώρα, τα πράγματα ήλθαν έτσι που δύσκολα κάποιος μπορεί να φανταστεί τι πρέπει να γίνει.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγους μήνες, ο ήδη εκλεγμένος πρόεδρος για τη θητεία που θα ξεκινήσει του χρόνου, ο Ιταλός διευθυντής της Fabrica, Omar Vulpinari, αναγκάστηκε να γνωστοποιήσει στους συναδέλφους του ότι για λόγους πέρα των δυνατοτήτων του θα έπρεπε να παραιτηθεί. Κι ενώ η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το ποια οδός θα ακολουθηθεί ώστε να πληρωθεί το κενό, η δεύτερη “βόμβα” έσκασε πριν από λίγες εβδομάδες όταν η  πρόεδρος της Icograda, Leimei Julia Chiu υπέβαλε τη δική της παραίτηση, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαφωνία της με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ όσον αφορά το χειρισμό ορισμένων οικονομικών θεμάτων, που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό.

Ακέφαλη λοιπόν η Icograda, για την ώρα, με μόνο τους αντιπροέδρους και τον παρελθόντα πρόεδρο Russel Kennedy, να προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα το οποίο υπάρχει όχι μόνο μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί σε ένα σχεδόν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και (απόντος του εκλεγέντος προέδρου) και για δυο χρόνια μετά τη συνέλευση.
Το σίγουρο είναι, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η λύση θα προκύψει. Μένει απλά να δούμε (και κάτω από τους δύσκολους καιρούς που ζούμε) με ποιον τρόπο θα προκύψει και ποια ακριβώς θα είναι.

 

Από τη φωτογραφία αυτή, τα δύο πρόσωπα στα αριστερά, δε βρίσκονται πια στο ΔΣ της IcogradaΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 22-03-2019 [0]

Έφυγε από τη ζωή ο Στέργιος Δελιαλής

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, ΝΕΑ 19-03-2019 [0]

Ανακοινώθηκαν οι νικητές στα φετινά Ermis Awards Branding & Design

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 07-02-2019 [1]

Νέα τουριστική ταυτότητα για το Ηράκλειο Κρήτης

ΝΕΑ 25-01-2019 [0]

Οι Pi6 αποχαιρετούν την Αθήνα και μετακομίζουν στη Ντόχα

ΝΕΑ 06-12-2018 [0]

Άλλη μια χρονιά, άλλη μια αφίσα για το Πατρινό Καρναβάλι

ΝΕΑ 27-11-2018 [2]

Στα άκρα οι σχέσεις Ogilvy και Ermis Awards

ΝΕΑ 08-09-2018 [1]

Άλλη μια χρονιά θριάμβου για την Ελλάδα στα Pentawards

ΝΕΑ 28-08-2018 [0]

Έλληνας σχεδιαστής σε έκθεση του Βρετανικού Μουσείου

ΝΕΑ 24-08-2018 [0]

Τίτλοι τέλους για το TYPO Berlin

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΝΕΑ 03-08-2018 [0]

Μια διεθνής Τριενάλε Αφίσας, γεννιέται στην Κύπροdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).