Μεγάλη επιτυχία η διάλεξη για τα infographics

17-11-2011

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή (Τετάρτη 16/11) διάλεξη για τα infographics, που ξεκίνησε στις 7.30 και τελείωσε στις 11.00 το βράδυ (στην αίθουσα της Ένωσης Γραφιστών) και πραγματοποιήθηκε με ομιλητές τον Πάνο Κωνσταντόπουλο (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), τον δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Γιάννη Βαθυά, την art director της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Βαλεντίνα Βιγιέγκας-Νίκα και την Ζωή Κατσιγιάννη από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.
Η διάλεξη ξεκίνησε από τον Πάνο Κωνσταντόπουλο με μια χρονολογική αναφορά στους γραφίστες του Κ&Κ από την δεκαετία του 1960, αναφορά σε γραφίστες του ελληνικού τύπου, τον Γιάννη Κορωναίο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, μια αναφορά στον Δημήτρη Αρβανίτη για τον σχεδιασμό της αφίσας, στον Δημήτρη Νίκα τον πρώτο σχεδιαστή που έφερε τα γραφήματα στον ελληνικό τύπο, και την Βαλεντίνα Βιγιέγκας η οποία έχει σχεδιάσει 15 περίπου ελληνικές εφημερίδες (αριθμός ρεκόρ).
Ο Γιάννης Βαθυάς έκανε μια ανάλυση για τον ρόλο και την σημαντική παρέμβαση των δημοσιογράφων στην υλοποίηση του γραφήματος και πώς οι συντάκτες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δουλεύουν καθημερινά για την παρουσίασή του.
Η Βαλεντίνα Βιγιέγκας παρουσίασε την ακτινογραφία των infographics και παρουσίασε δουλειές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η infographic designer την εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ Ζωή Κατσιγιάννη αναφέρθηκε στην προσωπική της πορεία στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ αλλά και στις επιρροές που δέχθηκε από τους Ισπανούς σχεδιαστές της INOVATION.
Η διάλεξη έκλεισε με την παρουσίαση δουλειάς του Δημήτρη Μπατή για το 3d και τον φωτορεαλισμό.
Επίσης παρών ήταν και ο art director της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, Δημήτρης Νίκας, ο οποίος  έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε.
Στα νέα της βραδιάς και το γεγονός πως για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας διδάσκονται σε κύκλο σεμιναρίων τα infographics από την Ζωή Κατσιγιάννη και τον Πάνο Κωνσταντόπουλο στις ΣΧΟΛΕΣ ΞΥΝΗ.
Την εκδήλωση κάλυψε η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3.

Το πάνελ των ομιλητών

11 Responses

 • bobo

  πως ακριβώς μετριέται μια «μεγάλη επιτυχία»;..

 • designmag

  Ποσοτικά (για τα δεδομένα του κύκλου το πλήθος ήταν μεγάλο) και
  Ποιοτικά (απ’ όσα ακούσαμε από αυτούς που το παρακολούθησαν, υπήρχε μεγάλη ικανοποίηση)

 • bobo

  (ευχαριστώ για τη σύντομη ανταπόκριση στην απορία μου…)
  τότε ο τίτλος δεν θά ‘πρεπε να γίνει «μεγάλη προσέλευση και μεγάλη ικανοποίηση για τη διάλεξη για τα infographics»;..

 • ΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  Δεν μπορω να καταλάβω τα σχολια του BOBO. Ποιος είσαι λοιπον και γραφεις ανώνυμα? Δεν καταλαβαίνεις οτι μόνο εξυπνακισμούς κάνεις? Παρε με τηλέφωνο αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να μάθεις τιο σημαίνει επιτυχία για την χθεσινή διάλεξη. Πάντως για μενα επιτυχία δεν σημαίνει να μαζέψω 80 άτομα σε μια αίθουσα, αλλά το γεγονός οτι έκατσαν από τις 7 έως τις 11.00 το βράδυ νεα παιδιά άκουσαν και συμμετείχαν στην διάλεξη αυτό είναι επιτυχία. Αν πραγματικά θέλεις να μάθεις το τηλέφωνό μου είναι 6932 662831. Αν δεν πάρεις θα αποδειχθεί το σχόλιό σου αδιάφορο…
  ΠΑΝΟΣ

 • designmag

  @bobo
  ευχαριστούμε για την εναλλακτική, αλλά, όχι, παραμένουμε της άποψης ότι ο τίτλος που επιλέξαμε “κάθεται” καλύτερα από αυτόν που αντιπροτείνεις.

 • bobo

  @ πάνος κωνσταντόπουλος:..
  δεν μπορείς να καταλάβεις το σχόλιο, αφού σου καρφώθηκε ότι ο αποδέκτης είσαι εσύ*… αλλά το βλέπεις πολύ προσωπικά… δεν έθιξα τη διάλεξη, που βοήθησες να πραγματοποιηθεί, αλλά τη χρήση του όρου «μεγάλη επιτυχία» στον τίτλο αυτής της ανάρτησης…
  αν εσύ ο ίδιος θά ‘σουνα ο συγγραφέας αυτής της ανάρτησης, θά ‘ταν δικαιολογημένος… αλλά δεν είσαι…
  πιστεύω, ως πιστός και ενεργός αναγνώστης, ότι αυτό το μέσο πληροφόρησης δεν χρειάζεται τέτοιους αβανταδόρικους τίτλους… μια απλή «αντικειμενική υποκειμενικότητα» είναι πιο δίκαιη απέναντι στους αναγνώστες του, οι οποίοι δεν είναι και τόσο άσχετοι με το ίδιο το αντικείμενο της επικοινωνίας «προώθησης»…
  μπορεί για σένα όλ’ αυτά να διαβάζονται εξυπνακίστικα, αλλά είναι γνωστό ότι έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις…
  αλλά τόόόσο αδιάφορο δεν αποδείχθηκε τελικά το σχόλιό μου, αφού σ’ έκανε να αναρτήσεις κάποιο προσωπικό σου δεδομένο…
  τον αριθμό κινητής τηλεφωνίας, που δημοσιεύεις, ελπίζω να τον θυμηθώ στο δεκαπενταύγουστο του χρόνου…
  το δίλημμα του τι ακριβώς είναι επώνυμο ή ανώνυμο, και η αντιστοίχισή τους με την ορθότητα ή μη, είναι καλό να το ξεκαθαρίσεις για τον εαυτό σου, πριν το θέτεις σε άλλους· ιδίως στο διαδίκτυο…
  πάντως, συμφωνώ κι εγώ με την τοποθέτησή σου ότι «επιτυχία δεν σημαίνει να μαζέψω 80 άτομα σε μια αίθουσα, αλλά το γεγονός οτι έκατσαν από τις 7 έως τις 11.00 το βράδυ νεα παιδιά άκουσαν και συμμετείχαν στην διάλεξη»…
  και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον, αν και έπαψα να διαβάζω την καθημερινή**…

  bobo j. charbonnier
  (άλλαξε κάτι τώρα;.. σείστηκε η γη;.. κλάψανε οι άγγελοι;.. μπα…)

  *μπορεί να είσαι έμμεσος αποδέκτης, αλλά απ’ την άλλη αποδέχτηκες και τον αρκετά μεροληπτικό τίτλο… εμ;!..
  **όχι λόγω των γραφημάτων (διευκρινίζω για σένα)…

 • bobo

  @ designmag:..
  σας ευχαριστώ, πάντως, που κάνατε τον κόπο να το σκεφτείτε… θέλω να πιστεύω ότι αν η διάλεξη θα είχε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε θα «βγαίνατε» με κάποιον τίτλο του στυλ «μεγάλη αποτυχία», ή όχι;…

 • ΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  Υπογραφω οτι κάνω και οτι λέω, εχω διευθυνση και τηλέφωνο. Ειμαι ανοιχτός σε όλα. Δεν με πήρες. Εξακολουθω να πιστεύω πως η ανωνυμία κρύβει περίεργα πράγματα. Ολα θα είχαν λυθει με ενα τηλέφωνο. Τόσο απλά. Δεν ασχολούμαι με ανώνυμους. Δεν με αφορούν, Παίξε μπάλα γράψε οτι θες. Μάλλον αύτό ξέρεις να κάνεις σωστά. Το θέμα για μένα εκλεισε περίτρανα. Δεν ξαναγράφω απολύτως τίποτα.

  *Κανονικά το σάιτ δεν πρέπει να αναρτά ανώνυμα σχόλια κ. Φακίνο.

 • Γιώτα Βοργία

  Πάνο μου… διάβασα για την εκδήλωση.
  Μακάρι να ήμουν και εγώ να ακούσω και να δω όλα όσα έζησα. Το Γιάννη Κορωναίο (σταθμός) και τη Βαλεντίνα (μοναδική).
  Ευχομαι όλοι οι γραφίστες να είχαν τη δική σου αγάπη γι αυτό που κάνουν.
  Αν ξαναγίνει οτιδήποτε σχετικό θα ήθελα πολύ να με ενημερώσεις!

 • bobo

  @ πάνος κωνσταντόπουλος:..
  για να ζητάς ακόμα να σου τηλεφωνήσω, δείχνει ότι δεν έχεις κατανοήσει την απάντησή μου, αφού το θέμα εδώ δεν είσαι εσύ… κι αν ζητάς να λυθούν κάποια πράγματα, πρέπει να αναρωτηθείς πρώτα, αν ο ίδιος τράβηξες λάθος τον κόμπο, που σου φαίνεται τώρα ότι δεν ανοίγει… το θέμα σου το άνοιξες και το έκλεισες εσύ ο ίδιος… περίτρανα…

  (πάντως, το να δηλώνεις ότι δεν θα ξαναγράψεις απολύτως τίποτα, δεν σημαίνει κι ότι δεν θα βρεθείς αυτήν τη στιγμή να τελειώνεις την ανάγνωσή σου ακριβώς εδώ…)

 • Παναγιωτης Χατζης

  Θα αναρτηθουν οι εκδηλωσεις αν υπαρχει video στο vimeo ή σε καποιο αντιστοιχο site;Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕ

ΝΕΑ 17-06-2020 [0]

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φετινών βραβείων D&AD

ΝΕΑ 11-06-2020 [0]

Αυλαία για τα ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 04-06-2020 [0]

Νέος τόμος ΗΥΦΕΝ

ΝΕΑ 28-05-2020 [0]

Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).