Έκθεση με Jazz και κοινωνικές αφίσσες του Δ.Θ. Αρβανίτη στα πλαίσια της διεθνούς Jazz συνάντησης “Κώστας Κουβίδης”

06-06-2011

Η διεθνής Jazz συνάντηση “Κώστας Κουβίδης” είναι μια ετήσια εκδήλωση που γίνεται στο Ηράκλειο Κρήτης και διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “You Are What U Do/Kostas Kouvidis”. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του νεαρού Jazz ντράμερ Κώστα Κουβίδη (1976 – 2007) που σκοτώθηκε σε τροχαίο “ατύχημα” στην Αθήνα στις 26 Απριλιου 2007.
Οι στόχοι της εκδήλωσης είναι να αποτελέσει μια μόνιμη και παραγωγική συνάντηση μουσικών της Jazz στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο θέμα των τροχαίων συγκρούσεων πού έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ζωές στους δρόμους κάθε χρόνο.
Στα πλαίσια της 4ης διεθνούς Jazz Συνάντησης στη μνήμη του Κώστα Κουβίδη, που θα λάβει χώρα από τις 22 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί και μια έκθεση αφίσσας του Δ.Θ. Αρβανίτη. Κι αυτό γιατί όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, η συγκεκριμένη σειρά εκδηλώσεων δεν είναι μόνο ένα μουσικό γεγονός. Συζητήσεις, κινηματογράφος, εκθέσεις κ.α. θα συνδυαστούν με τις συναυλίες, τα σεμινάρια και τις απεριόριστες ώρες του τζάμ. Και όπως πάντα το θέμα δεν είναι μόνο η τέχνη και η διασκέδαση. Είναι ταυτόχρονα τα τροχαία εγκλήματα και η μικρή η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σαν σύνολο και σαν άτομα για να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα που υπάρχει στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα για την έκθεση αφίσσας, θα παρουσιάσει έργα που αφορούν στην jazz και το social design του  Δημήτρη Θ. Αρβανίτη. Περιλαμβάνονται ιστορικές αφίσσες από τις εμφανίσεις σημαντικών καλλιτεχνών της jazz στην Ελλάδα, από περιοδικά της τζαζ, καθώς και αφίσσες που αφορούν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης, από την Τετάρτη 22/6 έως το Σάββατο 2/7

Ο γνωστός Έλληνας αφισσέρ σημειώνει: «Ο όρος σόσιαλ ντιζάιν έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε ευρεία κλίμακα, χαρακτηρίζοντας σχεδιαστικές εργασίες κοινωνικής παρέμβασης. Γρήγορα, εξελίχθηκε σε κατηγορία του ντιζάιν με όλο και περισσότερους σχεδιαστές – θιασώτες, αλλά και με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό διοργανώσεων, εκθέσεων και έντονη Διαδικτυακή δραστηριότητα. Το ντιζάιν, μια εφαρμοσμένη τέχνη του 20ού αιώνα, αποτελεί εξ ορισμού μέρος της αστικής κοινωνικής δράσης και οι σχεδιαστές όλων των ιστορικών κινημάτων του, παρακολουθούν τη ροή των ιδεών. Ζήσαμε τη συρρίκνωση του ρόλου της αφίσας ως μέσου επικοινωνίας στο αστικό περιβάλλον, ενός ρόλου που τον υφάρπαξε η τηλεοπτική λαίλαπα. Το Διαδίκτυο αντικατέστησε, κατά κάποιον τρόπο, το αστικό περιβάλλον, έστω και ως καθρέφτης μιας εικονικής πραγματικότητας. Το σόσιαλ ντιζάιν δεν έχει κανόνες και τρόπους σχεδιαστικής εκφοράς διαφορετικούς από της αφίσας. Οι προϋποθέσεις καλής λειτουργίας παραμένουν οι ίδιες. Τίποτα περιττό, εύκολη ανάγνωση, ξεκάθαρο μήνυμα, ευχάριστη έκπληξη, πρόταση άφθαρτων εικόνων. Σε κάθε περίπτωση το ντιζάιν κυριαρχεί, αλλά και δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Τα πάντα απορρέουν και περιστρέφονται γύρω από μια καλή ιδέα. Στο σόσιαλ ντιζάιν δεν διεκπεραιώνω παραγγελίες. Επιλέγω τα θέματά μου από τη ζοφερή πραγματικότητα, και θα χαιρόμουν αν ο κόσμος δεν είχε ανάγκη του δικού μου σχολιασμού. Αν αισθανθώ ότι οφείλω να πω κάτι, θα το κάνω δίχως να προτάξω το ντιζάιν, χωρίς την παραμικρή αγωνία μήπως και τσαλακώσω τη σχεδιαστική δημόσια εικόνα μου. Δεν εμπορεύομαι ιδέες, παρ’ όλο ότι διαλαλώ ιδέες. Ευχαρίστως προσφέρω τις υπηρεσίες μου όπου και αν μου ζητηθούν, αρνούμενος να δεχθώ αμοιβή και αφού ελέγξω την πρόθεση και τη φερεγγυότητα του φορέα ο οποίος μου το ζητάει. Το σόσιαλ ντιζάιν είναι μια ενέργεια οπλική, ένα εργα- λείο που βοηθάει να βιδωθεί μια βίδα που λασκάρισε. Δεν είναι απλώς μια ατομική διέξοδος, γιατί δεν είναι ιχνογραφία, αλλά σύστημα. Θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα κουλτούρας και διδασκαλίας στην εκπαίδευση, αν φυσικά οι κυβερνήσεις μας είχαν ως στόχο την παιδεία και όχι την παραγωγή “εκπαιδευτικού προϊόντος”»

«Η Τζαζ είναι η τέχνη της Ελευθερίας. Το ντιζάιν βρίσκεται σε αρμονική σχέση μαζί της από την αρχή της "γνωριμίας" τους. Σχεδιάζω μουσικές αφίσες (κυρίως για εκδηλώσεις Τζαζ) , για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Αν κάποιες είναι καλές, αυτό οφείλεται στην αγάπη μου γι αυτήν την ξεχωριστή μουσική. Νιώθω τόσο ελεύθερος, ώστε δεν αισθάνομαι την ανάγκη να εξηγήσω τις αφίσες που σχεδιάζω για την Τζαζ. Αυτό που προσέχω είναι να μην καταφεύγω σε στερεότυπα γιατί έτσι θα αναιρούσα την ίδια τη φύση αυτής της μουσικής».Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-07-2020 [0]

Ο ρόλος του design μπροστά στην κατάσταση του Covid-19 σε διαδικτυακό συνέδριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-07-2020 [1]

Διαδικτυακό το φετινό Athens Digital Arts Festival

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01-07-2020 [1]

Αναζητώντας την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-06-2020 [0]

When Law goes pop(!)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 22-06-2020 [0]

Υπάρχει ένα shibui και για εσάς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02-06-2020 [0]

Με διαδικτυακή “τελετή” η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ΕΒΓΕ 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-02-2020 [0]

Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus 6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 04-02-2020 [0]

Έβδομη χρονιά για τα σεμινάρια και εργαστήρια μεταξοτυπίας P.I.Y.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 18-12-2019 [0]

Αφαιρετική Φόρμα. Τέχνη και Design στην Ελλάδα του 1950 και 1960

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-12-2019 [0]

Design Forum – 10′ Design Talk στον ΑΚΤΟdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).