Σημαντική απώλεια για την ελληνική γραφιστική

28-04-2015

Απεβίωσε αιφνιδίως σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου, από καρδιακή προσβολή, ο σημαντικός Έλληνας γραφίστας Γιάννης Κορωναίος, ιστορικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευθεροτυπίας.

Ο Γιάννης Κορωναίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και σπούδασε σκηνογραφία και γραφιστική στις Σχολές Δοξιάδη. Ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία ως μαθητής και βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη για τρία χρόνια. Τον κέρδισαν όμως οι γραφικές τέχνες και από το 1966 και για πέντε σχεδόν δεκαετίες. επιμελήθηκε εξώφυλλα βιβλίων και αφίσες και εργάστηκε σαν καλλιτεχνικός υπεύθυνος σε εφημερίδες και περιοδικά.
Από το 1975 μέχρι το 2001 εργάστηκε στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο περιοδικό “Ε”. Για τις εκδόσεις αυτές σχεδιάσε και δέκα γραμματοσειρές. Παράλληλα τη δεκαετία 1983-1993 επιμελήθηκε το σχεδιασμό των αθηναϊκών εφημερίδων Βήμα, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή, Επικαιρότητα και Μεσημβρινή και έγινε ο άνθρωπος που καθιέρωσε το creative art direction ως οργανικό τμήμα στη δομή των επιχειρήσεων του τύπου στην Ελλάδα.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστώ ότι το πρώτο οργανωμένο ατελιέ στον τύπο στήθηκε στην “Ελευθεροτυπία” τη δεκαετία του ΄70 και η δουλειά που έγινε τότε επηρέασε και τον υπόλοιπο τύπο» είχε πει ο ίδιος. «Πιστεύω ότι ο art director είναι το μέσον που καλείται να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να δώσει ο δημοσιογράφος και σ’ αυτόν πέφτει το βάρος να δώσει την πραγματική εικόνα και το συναίσθημα που θα μπορεί να αποπνέει ένα θέμα. Πιστεύω ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην εικαστική και δημοσιογραφική παρουσίαση και βέβαια, πάνω από όλα, το κασέ πρέπει να υπηρετεί την δημοσιογραφία και όχι να την “καπελώνει”… Ο art director έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δημοασιγράφο και τον αναγνώστη. Δεν μπορεί να γράψει την λέξη “βόμβα” με τον ίδιο τρόπο που θα έγραφε την λέξη “σ’ αγαπώ”, ή αλλιώς θα σχεδιάσει ενα “αχ!” από μια ερωτική στιγμή κι αλλιώς ενα “αχ!” από πόνο…».

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πεμπτη 5 μμ στο Κοιμητήριο Π. Φαλήρου.
Από εμάς, θερμά συλληπητήρια στους οικείους του.

2 Responses

  • Ευάγγελος Κασσαβέτης

    Ένας μεγάλος Δάσκαλος κι ένας μεγάλος Μάστορας του κασέ!

  • Maria P.

    Σημαντική η πορεία και το έργο που άφησε πίσω του, καλό ταξίδι.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 08-02-2020 [0]

Νέα ιστοσελίδα του Τομέα Branding & Design της ΕΔΕΕ

ΝΕΑ 03-12-2019 [0]

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Milano Design Film Festival World Tour Greece

ΝΕΑ 26-11-2019 [3]

Νέο επεισόδιο στο μακροχρόνιο σίριαλ της Κοζάνης

ΝΕΑ 20-11-2019 [0]

Έκθεση σύγχρονης Ελληνικής χαρακτικής στην Ιαπωνία

ΝΕΑ 02-11-2019 [1]

Ελληνική απόβαση και φέτος στα Red Dot

ΝΕΑ 30-10-2019 [0]

Διεθνής διάκριση για την Atypical

ΝΕΑ 23-10-2019 [1]

Σε εξέλιξη σήμα Μακεδονικών προϊόντων από τον ΣΕΒΕ

ΝΕΑ 22-10-2019 [0]

Η αφίσα που έφερε θύελλα

ΝΕΑ 09-10-2019 [1]

Αποτελέσματα διαγωνισμού για το λογότυπο του ΤΕΕ – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

ΝΕΑ 20-09-2019 [1]

Wim Crouwel 1928-2019designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).