Ατομική έκθεση του Δημήτρη Καλυβιώτη στη Λευκάδα

05-08-2016

Ο Δημήτρης Καλυβιώτης παρουσιάζει την έκθεσή του “Η Αίσθηση της Σκέψης”, που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, στη Λευκάδα, στις 23 Αυγούστου στις 20.00.

Η έκθεση αποτελείται απο δύο ενότητες· η πρώτη με έργα ζωγραφικής και η δεύτερη με έργα γλυπτικής. Τα έργα και στις δυο ενότητες μοιράζονται πολλά στοιχεία, αλλά επιδεικνύουν έναν διαφορετικό τρόπο εικαστικής προσέγγισης.

Στα ζωγραφικά έργα –παστέλ σε χαρτί–  επικρατεί μια ιδιαίτερη μείξη ιμπρεσιονισμού και κυβισμού. Αν εξαιρέσουμε το παραστατικό κομμάτι των έργων, η χαρακτηριστική τεχνική απόδοσης τους, σε πρώτο επίπεδο, δίνει την εντύπωση οτι πρόκειται για χάρτη ενός απειθάρχητου αστικού τοπίου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αποκαλύπτεται η «διαφάνεια» που δημιουργείται στις επιφάνειες μέσω του τεμαχισμού και της ροής του· μια υπερ-ενοποίηση του συνόλου όπου ο θεατής μπορεί να διακρίνει τι υπάρχει πίσω απο τα εικονιζόμενα.

Στις γλυπτές κατασκευές κυριαρχούν δυο ζωτικές αντιθέσεις: του καινούργιου με τη φθορά και του τυχαίου με το προσχεδιαμένο. Η φθορά και τυχαιότητα υπάρχουν όχι μόνο ως απόλυτες έννοιες, αλλά και ως μέρη του σχεδιασμού και της ξωής των αντικειμένων.  Η φθορά και η τυχαιότητα παρουσιάζεται ως αναγκαία επίγνωση για τη σύμβαση της ζωής: τα αντικείμενα και οι άνθρωποι σχεδιάζονται και ζουν με τη γνώση ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τη χρήση τους ή το «θανατό» τους.  Αυτή η φαινομενικά μετα-χρηστική περίοδος και η αποδοχή του τυχαίου, εκφράζεται ως κεντρικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά που γεφυρώνουν τη μια ενότητα με την άλλη, είναι τα έντονα χρώματα και αντιθέσεις του ιμπρεσιονισμού και η θέαση του έργου που πάλλεται μεταξύ λεπτομέρειας και συνόλου.

Τα έργα αυτά είναι ένα ακόμα συνειδητό πείραμα του καλλιτέχνη, που φιλοδοξεί να συμφιλιώσει τις έννοιες του αυτοματισμού και του προσχεδιασμού· είναι έργα που σπρώχνουν τον θεατή σε φιλοσοφικές αναζητήσεις περί πλουραλισμού, μονισμού, σκεπτικισμού και αισθησιαρχίας.

Μέσω της δουλειάς του, ο Δημήτρης Καλυβιώτης αναγνωρίζει το ανθρώπινο σύνδρομο που θέλει την αίσθηση και τη σκέψη να υπάρχουν σαν να ήταν ανεξάρτητες έννοιες. Αναγνωρίζει ότι κάποιος μπορεί να έχει και δίκιο και άδικο, ότι κάτι μπορεί να είναι και έτσι και αλλιώς… και σωστό και λάθος… και εδώ και εκεί την ίδια στιγμή.

Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Θεόδωρου Στάμου, πλατεία Μαρκά, Λευκάδα
Διάρκεια: 23 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00, 18.00-22.00

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

follow the magic box Lefkada1

Ο Δημήτρης Καλυβιώτης, με καταγωγή από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1978 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα δεκαεπτά του χρόνια επιστρέφει στο Μόντρεαλ, όπου σπουδάζει την τέχνη του Ντιζάιν και εστιάζει τις προσπάθειές του στην κατασκευή και το σχεδιασμό λειτουργικών έργων τέχνης. Μετά τις σπουδές του, εργάζεται για δέκα χρόνια δημιουργώντας κατασκευές για αμερικανικές κινηματογραφικές παραγωγές.
Είναι ακριβώς αυτά τα χρόνια που του δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τα εκφραστικά του μέσα. Κλείνοντας τον κύκλο της ενασχόλησής του με την κινηματογραφική βιομηχανία -αποφασισμένος να διοχετεύσει τη δημιουργικότητά του αποκλειστικά σε εικαστικές φόρμες–, επιστρέφει στην Αθήνα το 2008 και ανοίγει εργαστήριο κατασκευών και σχεδιασμού, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και τις δεξιοτεχνίες του στον τομέα των καλών τεχνών.
Το 2010 αρχίζει να διδάσκει, ενώ το 2012 γίνεται μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Σήμερα, ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη δημιουργία έργων τέχνης και συμμετέχει σε εκθέσεις και διαγωνισμούς. Η Αίσθηση της Σκέψης είναι η πρώτη ατομική του έκθεση γλυπτών και ζωγραφικών έργων.

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 19-11-2018 [0]

Οι γιγαντοαφίσες του Μεμά Τουλιάτου στην Blender Gallery

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 14-11-2018 [0]

“Challenging Design Paths” το θέμα του έβδομου ICTVC

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 07-11-2018 [0]

Ημέρες Βιβλιοδετείων στην Αθήνα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 29-10-2018 [0]

Ομαδική Έκθεση Εικονογράφων: σπίτι | home

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 26-09-2018 [0]

Εβδομήντα σχεδιαστές και καλλιτέχνες δημιουργούν για τους πυροπαθείς

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-09-2018 [0]

Το τέταρτο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων έρχεται τον Οκτώβριο στην Αθήνα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08-09-2018 [0]

Typographic Days 2018 τον Σεπτέμβριο στην Λεμεσό

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23-08-2018 [0]

Στα τέλη Νοεμβρίου το Digitized18

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΝΕΑ 03-08-2018 [0]

Μια διεθνής Τριενάλε Αφίσας, γεννιέται στην Κύπρο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 03-07-2018 [0]

Ετήσια έκθεση έργων σπουδαστών του ΑΚΤΟdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).