Συνέντευξη με τον Δ. Κανελλόπουλο, απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας

04-07-2012

Πολύ σύντομα, το ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 27ης Ιουνίου, θα συνέλθει σε σώμα. Αυτό θα σημαίνει και τυπικά το τέλος της θητείας του Δημήτρη Κανελλόπουλου, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος τους ΔΣ την τελευταία διετία. Στις πρόσφατες εκλογές αποφάσισε (όπως και η πλειοψηφία των μελών του απερχόμενου ΔΣ) να αποχωρήσει από τη θέση του, επιλέγοντας να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Όταν ξεκινούσε τη θητεία του πριν από δύο χρόνια μας είχε υποσχεθεί σε μια σύντομη συνέντευξή του ότι “θα δούμε πολύ ουσία” από το ΔΣ του οποίου ηγείτο. Και πράγματι, το ισοζύγιο του έργου της ΕΓΕ ήταν αυτή τη φορά, κατά γενική ομολογία, θετικό. Κι αυτό το λέμε τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Αναλυτικά τα πεπραγμένα του τελευταίου ΔΣ μπορείτε να τα βρείτε εδώ (και να καταφορτώσετε το σχετικό, αναλυτικό pdf).
Γιατί λοιπόν αποφάσισε να μη συνεχίσει;

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους, παρ’ ότι κατά γενικές γραμμές είχατε μια επιτυχημένη θητεία, αποφασίσατε να μην θέσετε ξανά υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές;
Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές υπάρχουν για ν’ αλλάζουν. Δεν πρέπει κανείς να “παντρεύεται” την καρέκλα. Άλλωστε σε μια “ένωση” όλοι πρέπει να βοηθούν το ίδιο.
Επιπλέον υπήρξε ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό μια διάχυτη απογοήτευση όσον αφορά τον αντίκτυπο των προσπαθειών μας στην κοινότητα. Δουλεύαμε σκληρά και βλέπαμε ότι λίγους ενδιέφερε αυτό που κάναμε…
Είναι κι αυτός ένας λόγος που ενισχύει αυτό που είπα πιο πάνω. Πρέπει να μπαίνουν νέα πρόσωπα ώστε να δώσουν φρέσκια πνοή και ενέργεια (έξω από όποια απογοήτευση μπορεί οι παλαιότεροι να έχουν μαζέψει).

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το σημείο στο οποίο αποτύχατε να πιάσετε τους στόχους σας;
Σίγουρα η αδιαφορία του κλάδου μας. Μας έλειψε ο περισσότερος κόσμος. Νομίζω ότι από τη μεριά μας, σε μεγάλο βαθμό, κάναμε τη δουλειά που οφείλαμε. Γι’ αυτούς που ενδιαφέρονταν, πράγματι παρείχαμε περιεχόμενο. Το θέμα είναι ότι αυτοί που ενδιαφέρονται είναι λίγοι. Μάλλον κάναμε τη σωστή δουλειά, τη λάθος στιγμή. Αν ήμασταν στο 2006 ίσως να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.
Από την άλλη… δεν ξέρω… έπρεπε να έχουμε περισσότερους ανθρώπους δίπλα μας. Υπάρχουν στο χώρο μας πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν δουλειές, άλλοι που είναι άνεργοι. Και δεν αφιέρωναν λίγο από το χρόνο τους να έλθουν σε μια (πιθανώς) χρήσιμη δωρεάν διάλεξη…
Και τα μεγάλα γραφεία ήταν εντελώς απόντα.
Κι όλα αυτά που σας λέω επιβεβαιώθηκαν στις εκλογές. Όταν εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν πενήντατόσοι άνθρωποι όλοι κι όλοι…
Φυσικά κάναμε και εμείς αρκετά λάθη, είναι φυσικό, είμαστε απλά συνάδελφοι και δουλεύουμε για το καλό του κλάδου.

Παρ’ όλα αυτά, διοργανώσατε 42 διαλέξεις τα τελευταία δύο χρόνια, φέρατε τα οικονομικά της Ένωσης σε θετικό πρόσιμο… Ποια θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του απελθόντος ΔΣ;
Ότι υπήρξαμε συνεπείς και παρόντες. Δεν αφήσαμε ερωτήματα αναπάντητα. Τρέξαμε, ενδιαφερθήκαμε, διαμαρτυρηθήκαμε όποτε έπρεπε… ήμασταν μια ομάδα που προσπάθησε και ως ένα βαθμό είχε αποτέλεσμα. Και θέλω και δημόσια να τους ευχαριστήσω όλους γι’ αυτό.

Τι προσδοκάτε από το νέο ΔΣ;
Να θέσουν στόχους και να μην απογοητευθούν. Φοβάμαι πολύ μην τους λυγίσει η απογοήτευση. Γιατί, αυτό που εξέλαβα εγώ από τις αντιδράσεις του κόσμου ήταν ότι υπάρχουμε μόνο και μόνο για να λένε “πού είναι η Ένωση”  κάθε φορά που κάτι πάει στραβά.
Για να επωφελούνται και να μην αισθάνονται την υποχρέωση να προσφέρουν. Τα τελευταία δύο χρόνια πέρασαν από τα γραφεία μας (για τις διάφορες εκδηλώσεις) περίπου 1000 διαφορετικοί άνθρωποι. Πού είναι όλοι αυτοί όταν τους καλούμε να ψηφίσουν; Είναι κρίμα να αποδυναμώνουμε την ισχύ της ΕΓΕ όταν υπάρχουν περισσότερα μέλη από ποτέ.

Τι συμβουλεύετε λοιπόν τα νέα μέλη του ΔΣ;
Υπομονή, κουράγιο, καθαρές σκέψεις και αποφάσεις.

Σας ευχαριστούμε κύριε Κανελλόπουλε.
Κι εγώ ευχαριστώ.

3 Responses

  • ΤΣΟΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Να συμπληρώσω στη συνέντευξη του Δημήτρη, ότι το απερχόμενο συμβούλιο θα συνεχίσει να βοηθάει το νέο ΔΣ και έτσι θα ανοίξει ο κύκλος τον ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στην Ένωση προσφέροντας εργασίας.

  • Chris Plassaras

    Πρέπει τώρα στα δύσκολα να βοηθήσουμε την Ένωση έαν θέλουμε η Ένωση να βοηθήσει εμάς.

  • soffia

    θα πρέπει μάλλον να αισθανθούμε ότι έχουμε κάτι κοινό και ότι η “συνομιλία” μεταξύ μας έχει κάτι να μας προσφέρειΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).