Ένα ημερολόγιο για την καταπολέμηση του στίγματος στην ψυχική Υγεία

18-12-2017

Την περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης, μεταξύ άλλων θεσμών, ο χώρος της ψυχικής υγείας έχει υποστεί μια βαθιά απορρύθμιση και καθίζηση. Είναι εμφανές στο κοινωνικό σύνολο ότι η πολιτεία μας νοσεί. Όλα αυτά που μας συνέδεαν, πλέον έρχονται και μας διαχωρίζουν, όπου ακραία φαινόμενα βίας και αποκλεισμού εμφανίζονται σαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξισορρόπησης της αυξανόμενης μελαγχολίας ολόκληρης της κοινωνίας. 

Το δημιουργικό γραφείο designpark ξεκίνησε ένα καλλιτεχνικό/κοινωνικό έργο με θέμα τον αποστιγματισμό των ψυχικά ασθενών από το οποίο εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα ετήσιο ημερολόγιο, με εργαλεία το μακιγιάζ, τη φωτογραφία και την τυπογραφική λιτότητα. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η διεπιστημονική ομάδα του Οικοτροφείου Ψυχικής Αποκατάστασης “ΑΛΘΑΙΑ” κι έτσι το ημερολόγιο αποτέλεσε την εναρκτήρια ενέργεια για μια καμπάνια με τίτλο «καθΕΝΑΣ» με σκοπό την ενημέρωση για την καταπολέμηση του στίγματος στην ψυχική νόσο.

Επαγγελματίες της ψυχικής υγείας μοιράστηκαν εμπειρίες και βιώματα και η δημιουργική ομάδα του designpark ανέλαβε να μετατρέψει τον ψυχικό πόνο, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την οδύνη, το παραλήρημα, το ανείπωτο σε καλλιτεχνική δημιουργία. Η ιδέα είναι η μεταλλαγή των προσώπων από πολύ γνωστές αναγνωρίσιμες περσόνες σε μη αναγνωρίσιμες σαν ένα τρόπο να αντιταχθούν απέναντι στην διαστρεβλωμένη και εκλαϊκευμένη εικόνα του «τρελού» και να προσεγγίσουν την εξανθρωπισμένη και πολιτιστικοποιημένη μετάδοση του τι είναι η ψυχική ασθένεια.
Διακεκριμένοι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν ανιδιοτελώς στο κάλεσμα αυτού του εγχειρήματος όπου ο καθένας ανεξάρτητα από τη θέση, το φύλο, την εκπαίδευση και πέρα από την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση, έγινε ο καθΕΝΑΣ. Στο εγχείρημα συμμετείχαν οι: Κώστας Βουτσάς, Ναταλία Δραγούμη, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρία Σολωμού, Μαρία Κωνσταντάκη, Γιάννης Ζουγανέλης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιώργος Κοτανίδης, Θανάσης Αλευράς, Μαρία Αλιφέρη, Νίκος Μουτσινάς

Στόχος της καμπάνιας Κathenas.gr η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Το κίνημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης προάγει την αξιοπρεπή διαβίωση του ψυχικά πάσχοντα εντός της κοινότητας. Μέσα στον κυκεώνα των δυσκολιών αλλά και της νοσηρής πραγματικότητας που βιώνουμε ως πολίτες και ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έρχεται να στοιχηθεί δίπλα ένα ήδη υπάρχον και άκαμπτο πρόβλημα, αυτό της προκατάληψης και του στίγματος απέναντι στην ψυχική ασθένεια – ένα διαχωριστικό σημάδι που εξαιρεί τον άλλον από το κοινωνικό σύνολο. Ως στίγμα ορίζεται ένα σημάδι ντροπής και αμφισβήτησης που θέτει ένα άτομο ή μια μειονότητα χωριστά από το σύνολο του κοινωνικού γίγνεσθαι υπονομεύοντας ριζικά την κοινωνική του θέση και αποτελεί μια συνθήκη η οποία εμπεριέχει στερεότυπα, προκαταλήψεις και διακρίσεις. Στη περίπτωση της ψυχικής νόσου ο στιγματισμός απορρέει από το γεγονός ότι η κοινή γνώμη εξακολουθεί να διακατέχεται από στερεοτυπικές αντιλήψεις που αφορούν κυρίως στην επικινδυνότητα, στην ανικανότητα και στην αδυναμία των ψυχικά πασχόντων.
Παρόλο που τα επιδημιολογικά στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές είναι συχνές, προσβάλλουν ανθρώπους σε όλες τις χώρες και κοινωνίες, παρουσιάζονται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες εντούτοις η πλέον στιγματισμένη μεταξύ όλων των νόσων είναι, ακόμη και σήμερα, η ψυχική νόσος. Αν και το στίγμα των παθολογικών ασθενειών όπως ο καρκίνος έχουν μειωθεί αισθητά παγκοσμίως, το στίγμα για τους ψυχικά ασθενείς παραμένει αναλλοίωτο.

Το ημερολόγιο βρίσκεται σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Την έκδοση ανέλαβε το designpark ενώ οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν αναλάβει την διανομή. Tα έσοδα θα διατεθούν στο Οικοτροφείο Αλθαία.
Τα έργα θα φιλοξενηθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 16 Δεκεμβρίου 2017 έως 28 Ιανουαρίου 2018.
Παρουσίαση του καλλιτεχνικού ημερολογίου και ομιλία από το επιστημονικό προσωπικό της Αλθαία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2018.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

  

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 07-03-2019 [2]

Aν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 07-02-2019 [1]

Νέα τουριστική ταυτότητα για το Ηράκλειο Κρήτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 09-01-2019 [0]

Νέα ταυτότητα για τους ΑΝΕΛ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 31-12-2018 [0]

Η Design Ambassador και το Cursor Design παρουσιάζουν τους δώδεκα Θεούς του Ολύμπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-12-2018 [0]

Το Susami Creative Agency για την Μπιενάλε της Αθήνας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 02-12-2018 [0]

Νέα τουριστική ιστοσελίδα για τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 11-11-2018 [1]

Η 2yolk σχεδιάζει την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αισχύλεια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-10-2018 [2]

Από τη MILK η νέα εικόνα της MISKO

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-09-2018 [2]

Επανασχεδίασε η Red Creative το λογότυπο του ΑΠΘ;designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).