Οι Designers United εμπνέονται από τη δουλειά του Γκούσταβ Κλούτσις

22-11-2012

Η έκθεση “Δυναμική Πόλη”, η οποία βασίζεται στον ομώνυμο πίνακα του λετονικής καταγωγής καλλιτέχνη Γκούσταβ Κλούτσις θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο χώρο του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών από τις 22 Νοεμβρίου 2012 έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.
Η έκθεση εντάσσεται στο  «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στο διάστημα από το 1919 ως το 1921 ο Γκούσταβ Κλούτσις εργάστηκε πάνω στην ιδέα της ζωγραφικής αναπαράστασης ενός πλανήτη που αιωρείται και στον οποίον τηρούνται οι κανόνες της ατμοσφαιρικής βαρύτητας ενώ τα διάφορα μινιμαλιστικά επίπεδα που τέμνουν την σφαίρα επιδιώκουν να μεταφέρουν μηνύματα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Ο κεντρικός πίνακας, ο οποίος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την χρήση υλικών που μεταβάλλουν την υφή, τιτλοφορείται “Δυναμική Πόλη”. Ο Κλούτσις έχει παρουσιάσει τον πίνακα και με τον τίτλο “Σχέδιο για την Πόλη του Μέλλοντος” ενώ έχει χαρακτηρίσει την καλλιτεχνική του μέθοδο “αξονομετρική ζωγραφική”.
Το έργο «Δυναμική Πόλη» του Γκούσταβ Κλούτσις ανήκει στη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και θεωρείται ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της ρωσικής πρωτοπορίας.
Η έκθεση στο ΚΜΣΤ παρουσιάζει μια σειρά από προσχέδια και μελέτες για την κατασκευή του έργου καθώς και άλλες εφαρμογές του καλλιτέχνη, βασισμένες στην ιδέα της «Δυναμικής Πόλης», όπως λιθογραφίες και φωτομοντάζ. Παρουσιάζει επίσης ορισμένα έργα άλλων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας στα οποία εφαρμόζονται παρόμοια φορμαλιστικά τεχνάσματα που μελετούν τη δυναμική της αιωρούμενης σφαίρας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης δύο τρισδιάστατα έργα των Designers United που αναπτύσσουν έναν δημιουργικό διάλογο με την «Δυναμική Πόλη» του Κλούτσις, μελετούν τα υλικά και την σύγχρονη σχέση των ανθρώπων με αυτά μεταφέροντας εκ νέου τον προβληματισμό για την πόλη του μέλλοντος με αφετηρία τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Η «Δυναμική Πόλη» είναι ένα έργο που για πρώτη φορά απασχόλησε τους Designers United τον Φεβρουάριο του 2009, όταν σχεδίασαν για το φυλλάδιο παρουσίασης του ΚΜΣΤ στην Tate Modern στο πλαίσιο της έκθεσης «Ρότσενκο-Ποπόβα: Ορίζοντας τον Κονστρουκτιβισμό» ένα ανάπτυγμα της «Δυναμικής Πόλης» όπου η ποικιλία και η διαφορετικότητα της υφής μεταδιδόταν μέσα από τις δυνατότητες της ψηφιακής επεξεργασίας. Στη συνέχεια η ομάδα βασίστηκε στο ψηφιακό αυτό ανάπτυγμα για να δημιουργήσει μια επιτοίχια τρισδιάστατη κατασκευή που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο 2011 στην έκθεση των Designers United στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν ως χρησιδάνειο την κατασκευή αυτή στο ΚΜΣΤ.

Η νέα τρισδιάστατη κατασκευή (Dynamic City / Generation 3) που παρουσιάζεται στην έκθεση δημιουργήθηκε από τους Designers United σε συνεργασία με τον designer Axel Peemoeller αποτελεί εξέλιξη των δύο προηγουμένων έργων και απομονώνει τα επίπεδα που τέμνουν τη σφαίρα, δημιουργώντας μια δυναμική στον ίδιο τον χώρο στον οποίο κινούνται οι θεατές και ταυτόχρονα προσφέροντας ιδέες για την αξιοποίηση της σχέσης φόρμας/υλικού σε μελλοντικές εφαρμογές. Η έκθεση συνοδεύεται από έντυπο ειδικά σχεδιασμένο από τους Designers United.

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22.11, στις 20:00.
Ώρες λειτουργίας Τρίτη- Κυριακή 10:00-18:00

 

One Response

  • Telalis

    ALO LEVEL!!!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 14-11-2019 [0]

Το Service Design στο ελληνικό δημόσιο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12-11-2019 [0]

Συνέδριο από την Ένωση Γραφιστών & Εικονογράφων Κύπρου τον Δεκέμβριο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 05-11-2019 [0]

To DesignAthens6 μας ζητά να παρουσιάσουμε τα λάθη μας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 28-10-2019 [0]

Το ADAF επεκτείνει την πραγματικότητα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25-09-2019 [0]

The Great Crack από το Komodo design studio

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 20-09-2019 [0]

Aτομική έκθεση του Βασίλη Γκογκτζιλά στην γκαλερί Ρω

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 17-09-2019 [0]

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το Digitized 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 26-06-2019 [0]

Για τρίτη χρόνια εργαστήρια χαρακτικής στην Βωβούσα!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12-06-2019 [0]

Πλησιάζει η ώρα για το 7o ICTVC στην Πάτρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 24-05-2019 [0]

Τελετή απονομής για τους 6ους Αγώνες Νέων Σχεδιαστώνdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).