Μέσω Τέρενς Κουίκ στη βουλή το θέμα της συγχώνευσης του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με το τμήμα Γραφιστικής

20-03-2013

Τις έντονες ανησυχίες και ενστάσεις για τη συγχώνευση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με το Τμήμα Γραφιστικής στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά», μεταφέρει στη Βουλή των Ελλήνων (κάνοντας χρήση επιστολής του εργαστηριακό συνεργάτη του ΤΕΙ Αθηνών, Μάριου Τσιγώνια) με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΘΗΝΑ»

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων επιστολή του Μάριου Τσιγώνια, Εργαστηριακού Συνεργάτη του ΤΕΙ Αθηνών, ο οποίος και διαμαρτύρεται εντόνως για τη συγχώνευση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με το Τμήμα Γραφιστικής, στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά».

Η επιστολή έχει ως εξής:
«Η “Αθηνά” πλήττει τις Γραφικές Τέχνες
Η άποψή μας για την ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών μέσω του σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας είναι κατηγορηματικά αρνητική. Θεωρούμε ότι με την απορρόφηση του τμήματός αυτού από το τμήμα Γραφιστικής δεν πλήττεται μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα (καθηγητές και φοιτητές και των δύο τμημάτων) αλλά και οι παραγωγικοί κλάδοι των εκδόσεων, των εκτυπώσεων και της συσκευασίας. 
Πράγματι ο κλάδος των εκδόσεων είναι σε κρίση. Οι εκδοτικοί οίκοι φθίνουν και η εκδοτική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να τον ενισχύσουμε και όχι να τον αποδυναμώσουμε μέσω της κατάργησης του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών. Ειδάλλως δεν θα έχουμε βιβλία να μορφώσουμε την κοινωνία μας, ειδάλλως θα χάσουμε σταδιακά την γλώσσα μας και την πνευματική μας κληρονομιά.
Δυστυχώς η πρόταση κατάργησης του τμήματος της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών συνέπεσε (τυχαία άραγε;) με την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ο εκδοτικός τομέας δεν είναι ένας ακόμα οικονομικός τομέας που δεν πάει καλά και κατά συνέπεια μπορούμε απλά να τον εγκαταλείψουμε, είναι ένας τομέας πρωταρχικής σημασίας για την κοινωνία μας και πρέπει πάση θυσία να τον διασώσουμε.
Ο κλάδος των εφήμερων και περιοδικών εκδόσεων είναι επίσης σε κρίση. Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι πρέπει να τον ενισχύσουμε και όχι να τον αποδυναμώσουμε. Ειδάλλως θα χάσουμε το δικαίωμα της Ελευθεροτυπίας και της Ελευθερίας της έκφρασης. Ειδάλλως θα χάσουμε τη Δημοκρατία μας, την ήδη ανάπηρη. 
Από την άλλη πλευρά ο κλάδος της συσκευασίας αντιστέκεται σθεναρά στην κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και να επενδύσουμε σε αυτόν. Μέσω αυτού τα προϊόντα της Πατρίδας μας θα αποκτήσουν αξία και υπόσταση στις αγορές. Είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε πάλι ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την οικονομία μας. Είναι ο μόνος τρόπος να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας ως κράτος και ως ανθρώπινες υπάρξεις. Διαφορετικά θα αναγκαζόμαστε να ξεπουλάμε όσο-όσο τον εθνικό μας πλούτο και τον ιδρώτα των ανθρώπων μας σε κάποιους άλλους που θα κερδοσκοπούν στις πλάτες μας.
Η χάραξη της Εκπαιδευτικής Πολιτικής μιας Χώρας πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων που την αποτελούν. Δεν πρέπει να γίνεται για την εξυπηρέτηση των διαφόρων συμφερόντων, μικρών ή μεγάλων. Είναι, επίσης, πολύ βλαβερό να σχεδιάζεται εσπευσμένα υπό το βάρος της κρίσης. Η Εκπαιδευτική Πολιτική ενός Λαού πρέπει να βλέπει μπροστά, να δίνει προοπτική για την έξοδο από την κρίση και να προετοιμάζει το κατάλληλο έδαφος για την πορεία της χώρας και των ανθρώπων της για την μετά την κρίση εποχή. 

Τσιγώνιας Μάριος
Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ-Αθ.»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ακυρωθεί η συγχώνευση του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με το Τμήμα Γραφιστικής, στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά»;

2.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα και τελικά η συγχώνευση προχωρήσει, έχετε σκεφτεί ότι:
α.Καταργείτε επί της ουσίας το μοναδικό Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών;
β. Υποβαθμίζετε το πτυχίο των ήδη αποφοιτησάντων αφού δεν θα υπάρχει πλέον αμιγές Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στην Ελλάδα;
γ. Καταργείτε επί της ουσίας την αξιοκρατία και το δικαίωμα της επιλογής του τομέα σπουδών όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων;
δ.Δεν πλήττεται μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και οι παραγωγικοί κλάδοι των εκδόσεων, των εκτυπώσεων και της συσκευασίας;

3.Η πρόταση συγχώνευσης του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφιστικών Τεχνών με το Τμήμα Γραφιστικής συνέπεσε με τη βίαιη κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Κατανοείτε ότι με τις εγκληματικές σας αποφάσεις, δίνετε τη χαριστική βολή στη γλώσσα και την πνευματική μας κληρονομιά;

4.Συνειδητοποιείτε ότι με τις πράξεις ή τις παραλείψεις σας, καταστρατηγείτε το άρθρο 14 παρ. 1 που σαφώς ορίζει ότι «καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και διά του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους;»

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

teiath

6 Responses

 • Κωνσταντίνος Αράπης

  Μια μικρή μόνο διόρθωση:

  Στο σημείο 3 της ερώτησής του, ο κος Κουίκ γράφει λάθος τον τίτλο του τμήματος: Τμήμα Τεχνολογίας ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΩΝ Τεχνών αντί για Τμήμα Τεχνολογίας ΓΡΑΦΙΚΩΝ Τεχνών.

  Η διαφορά αυτή, μπορέι να φαίνεται μικρή και σχεδόν ανούσια, όμως αυτές ακριβώς οι λέξεις είναι εν μέρει που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο σήμερα. Το ότι ο κόσμος αγνοούσε στην ουσία τους τη διαφορά μεταξύ των δύο τμημάτων, συγχέοντας τις Γραφικές Τέχνες με τη Γραφιστική.

 • Γιάννης Σαλιάρης

  Όπως συνήθως, έτσι και τώρα, βλέποντας το δέντρο χάνουμε τελικά το δάσος. Πόση σημασία μπορεί να έχει η κατάργηση ενός Τμήματος και η μετατροπή του σε κατεύθυνση; Καμία, αν η ποιότητα σπουδών μπορέσει να κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και την ποιότητα των σπουδών δεν την κάνουν τα πτυχία και οι τίτλοι. Κι εδώ ερχόμαστε στην ουσία του προβλήματος. Αντί να ζητάμε -ή μάλλον να απαιτούμε- από την πολιτεία βελτίωση της ποιότητας σπουδών σε όλα τα επίπεδα των γραφικών τεχνών, ερίζουμε για το αν θα είναι Τμήμα ή κατεύθυνση, αν θα λέγεται γραφιστική ή κάτι άλλο. Ένα Τμήμα Γραφικών Τεχνών με δύο κατευθύνσεις (Τεχνολογίας και Γραφιστικής) θα το έβλεπα απόλυτα φυσιολογικό. Άλλωστε, πλέον, και οι τεχνολόγοι χρειάζονται παραπάνω γνώσεις γραφιστικής και οι γραφίστες -πολύ περισσότερο μάλιστα- πρέπει επιτέλους να μάθουν δυο στοιχειώδη πράγματα για την τεχνολογία των εκτυπώσεων. Ποιότητα και αναβάθμιση σπουδών παιδιά, αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο. Αλλιώς θα το χάσουμε πάλι το δάσος…
  (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, είμαι παλιός πτυχιούχος του υπό κατάργηση Τμήματος και ο γιος μου φοιτά στο ίδιο Τμήμα)

 • Marria

  Αν όντως θέλεις να δεις το δάσος, τότε θα είχες προσέξει οτι δε πρόκειται για ποιοτική αναβάθμιση των τμημάτων.Αν ήθελαν εξέλιξη σπουδών θα την είχαν κάνει όταν μπορούσαν.Το νομοσχέδιο στηρίζεται στις καταργήσεις τμημάτων και απολύσεις,γιατί με αυτό το τρόπο θα μειώσουν τα λεφτά στη παιδεία.Με μελλοντικό σκοπό την ιδιωτική παιδεία.Κανένα νόημα δεν έχει να συζητάμε για το αν θα πρέπει να συγχωνευτούν τα τμήματα ή όχι.

 • Γιάννης Σαλιάρης

  Δεν λέμε κάτι διαφορετικό Μαρία. Δεν ισχυρίζομαι ότι η κατάργηση του Τμήματος συνεπάγεται και αναβάθμιση σπουδών. Απεναντίας. Απλά, λέω ότι λίγο με ενδιαφέρει αν θα είναι τμήμα ή κατεύθυνση, αρκεί κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί επιτέλους η ποιότητα των σπουδών. Αλλά όχι να βάλουμε και τιμητή του κλάδου τον …Τέρενς!

 • Μιχάλης

  Γιάννη, ως απόφοιτος του Τμήματος Γραφιστικής, συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου περί κατευθύνσεων, συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των δύο αντικειμένων, με γνώμονα την άριστη ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των σπουδών.

  Απλά δεν το βλέπω πιθανό να γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι πολύ βαθιά ριζωμένα πολλά κυκλώματα και στα δύο τμήματα και δε θέλουν καθόλου να ξεβολευτούν.

 • Γιάννης

  Aυτά πρέπει να δούμε Μιχάλη. Και αυτά, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, είναι τα δυσκολότερα προβλήματα. Ούτε κι εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι. Είναι κρίμα όμως.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 29-09-2020 [6]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazerdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).