Νέο επεισόδιο στο μακροχρόνιο σίριαλ της Κοζάνης

26-11-2019

Πάνε πέντε χρόνια από τη στιγμή που στο Δήμο της Κοζάνης ξεκίνησε μια μακρόχρονη (όπως αποδείχθηκε τελικά) διαδικασία που στόχο της είχε την δημιουργία μιας επαγγελματικής οπτικής ταυτότητας για τη μακεδονική πόλη. Η διαδικασία αυτή πέρασε από διάφορες περιπέτειες, αλλά φάνηκε ότι θα φτάσει σε ένα αίσιο τέλος όταν συντάχθηκε μια σοβαρή κριτική επιτροπή που στην πλειοψηφία της είχε επαγγελματίες του design, πρόεδρό της τον αείμνηστο Στέργιο Δελιαλή, θεσπίστηκαν χρηματικά έπαθλα ικανά να τραβήξουν την προσοχή καλών σχεδιαστών και δόθηκε αρκετός χρόνος για να δουλευτεί το brief.

To καλοκαίρι του 2017 ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού: νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Βεργουλιάδης με μια πρόταση που υπέβαλε, εμπνευσμένη από την πόλη, την ιστορία της, το φυσικό και τον πολιτιστικό της πλούτο. Αντιγράφοντας το σχετικό μας άρθρο εκείνων των ημερών διαβάζουμε τη δήλωση του δημιουργού: «Στόχος μου ήταν ο λιτός και αφαιρετικός σχεδιασμός που προσδίδει μεγάλες δυνατότητες χρήσης του λογοτύπου, και παράλληλα συμβαδίζει με τον εκσυγχρονισμό της πόλης, η οποία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε έργα (κτίριο δημοτικής βιβλιοθήκη, ανάπλαση κεντρικής πλατείας,κ.α.) τα οποία την κατατάσσουν επάξια δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Η πόλη αντιπροσωπεύεται μέσω του αρχιγράμματος Κ (Κοζάνη), η ιστορία της από το ρολόι κορωνίδα στη κεντρική πλατεία αυτής Μ (Μαμάτσιος) -άτυπη ονομασία εκ του ευεργέτη της πόλης-, ο φυσικός της πλούτος από το φυτό κρόκος που καλλιεργείται στην περιοχή και τέλος ο πολιτιστικός πολιτισμός της μέσω των φανών που μέσα στη φλόγα τους εσωκλείουν όλη την πολιτιστική ιστορία του τόπου».

Στο διάστημα που ακολούθησε ως σήμερα ακολουθήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία που προβλέπει την έγκριση του λογοτύπου από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Η τελική απόφαση εξεδόθη πριν λίγες ημέρες (στις 21 Νοεμβρίου του 2019). Όπως αναφέρει με την υπ’ αριθ. 31/2019 απόφασή του, το Συμβούλιο Τοπωνυμιών γνωμοδότησε θετικά για τη χρήση ιδιαίτερου δηλωτικού σήματος από το Δήμο Κοζάνης, όπως αυτό είχε προταθεί από μέρους του δήμου.

Στο ίδιο διάστημα όμως, ο δήμος γνώρισε και άλλες αλλαγές, και πιο συγκεκριμένα ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο κι ένα νέο Δήμαρχο όπως αυτά προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των  τοπικών μέσων ενημέρωσης και παρά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών το νέο δημοτικό συμβούλιο πάγωσε για την ώρα τη χρήση του νέου λογοτύπου ενώ «δε μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση και της μη χρήσης του, εάν κι εφόσον νομικά επιτρέπεται κάτι τέτοιο, καθώς ο νυν Δήμαρχος Κοζάνης διαφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή». Σημειώνεται μάλιστα ότι προσωρινά, και μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ο Δήμος Κοζάνης θα χρησιμοποιεί για λογότυπο το εθνόσημο.

Σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό σταθμό West Channel ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, ανέφερε τη διαφωνία του σχετικά με τη χρήση του λογοτύπου όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς την εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως την άποψή του πως ο συγκεκριμένος λογότυπος είναι εντελώς ξένος και δε σηματοδοτεί τίποτα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι επιφυλάχθηκε να απαντήσει λέγοντας «προφανώς υπάρχουν σκέψεις και ιδέες, αλλά θα τις δούμε να εξελίσσονται το επόμενο διάστημα».

Από τη δική μας πλευρά βλέπουμε με λύπη μια σωστά οργανωμένη διαδικασία (κάτι που δυστυχώς δεν παρατηρούμε συχνά για τα δεδομένα των φορέων του ελληνικού δημοσίου) να ακυρώνεται. Και επιπλέον βλέπουμε να ακυρώνεται ένας λογότυπος που (πέραν των όποιων πιθανών προσωπικών ενστάσεων) λειτουργεί βάσει κανόνων και διαθέτει μια αισθητική που βρίσκεται εκτός των τετριμμένων του χώρου. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. 

3 Responses

 • Γιώργος Αργυρόπουλος

  Οτι να’ ναι…

 • Νικος Μπέης

  Παίζει στο netflix?

 • Μαρία Μπενετάτου

  Κάποια στιγμή θα πρέπει οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι ούτε ξερόλες είναι για να έχουν άποψη στα πάντα, ούτε δικτάτορες.
  Θα πρέπει και να ακούν τις γνώμες των ειδικών και να σέβονται τις διαδικασίες.
  Κρίμα!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 23-10-2020 [1]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα Red Dot Design Awards 2020

ΝΕΑ 22-10-2020 [0]

Η Airbnb αναθέτει στον Ive τον επανασχεδιασμό της

ΝΕΑ 20-10-2020 [0]

Με ψηφοφορία κοινού ο νέος λογότυπος της Εταιρείας Τουρισμού Δ. Μακεδονίας

ΝΕΑ 15-10-2020 [4]

Παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για το rebranding της εταιρείας

ΝΕΑ 14-10-2020 [2]

Η Άρτα και τα Γιάννενα… στην Αρκαδία

ΝΕΑ 08-10-2020 [1]

H Google επανασχεδιάζει την ταυτότητα της σουίτας της

ΝΕΑ 29-09-2020 [9]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).