Εξελληνίζοντας τη γραμματοσειρά Lekton

07-09-2015

Η Lekton είναι μία open-type γραμματοσειρά η οποία δημιουργήθηκε το 2008 από μια ομάδα σπουδαστών του πανεπιστημίου ISIA Urbino στην Ιταλία με επιβλέποντα τον Luciano Perondi. Έμπνευση για το σχεδιασμό της Lekton υπήρξαν κάποιες από τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιούσαν οι γραφομηχανές της Olivetti.

Τη γραμματοσειρά αυτή χρησιμοποίησε το γραφείο role play για την τυπογραφία του λογοτύπου και της οπτικής του ταυτότητας. Με τον καιρό, απ’ ό,τι σημειώνουν οι δημιουργοί της role play, γινόταν όλο και πιο απαραίτητη μια εκδοχή στα ελληνικά. Αντί να χρησιμοποιήσουν μια άλλη, πολυγλωσσική γραμματοσειρά, σκέφτηκαν λοιπόν να σχεδιάσουν και επεκτείνουν οι ίδιοι τη Lekton, με την οποία ήταν ήδη εξοικειωμένοι.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το project αυτό με την αφορμή της άφιξης της Manon Photopoulos, μιας σπουδάστριας γραφιστικής με ειδικό ενδιαφέρον στην τυπογραφία, η οποία ήρθε στο γραφείο μας για δίμηνη πρακτική άσκηση» μας λένε οι σχεδιαστές της role play και συνεχίζουν «αν και Γαλλο-ελληνίδα, δεν είχε εξοικείωση με το ελληνικό αλφάβητο, κι αυτό προσέδωσε ένα βαθμό δυσκολίας αλλά και ενδιαφέροντος στο project αυτό».

Τα στάδια που ακολούθησαν ήταν τα εξής:
Εκτενής μελέτη των λατινικών χαρακτήρων 
Σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι χαρακτήρες είναι τριπλού πλάτους (“tri-spaced”), δηλαδή τα πλάτη είναι αρθρωτά (250, 500, 750) γεγονός που επιτρέπει καλύτερη διαστοιχείωση αλλά και κατακόρυφη στοίχιση, παρόμοια με αυτή που προσφέρει μια σταθερού πλάτους (monospace) γραμματοσειρά. Επιπλέον, οι χαρακτήρες είναι, ως επί το πλείστον, σταθερού πλάτους κοντυλιάς (monolinear).

Σχεδιασμός των ελληνικών χαρακτήρων 
Το μοντέρνο ελληνικό αλφάβητο έχει 24 γράμματα εκ των οποίων 14 κεφαλαία και 2 πεζά είναι κοινά στη μορφή με το λατινικό. Επομένως, έπρεπε να αναπτύξουμε 10 κεφαλαία, 22 πεζά και 20 με σημεία στίξης, επί 3 βάρη, σύνολο 156 θέσεις προς συμπλήρωση. Παρόλο που η σχεδιαστική γραμμή προσφερόταν από τα λατινικά, στο σχεδιασμό των ελληνικών υπάρχει πάντοτε η πρόκληση χαρακτήρων ιδιαίτερης γεωμετρίας όπως το φ, το ξ, το ζ, το ω κτλ

Δημιουργία ανοικτού κώδικα
Η ανάπτυξη της Lekton-Greek θα επέτρεπε στη role play, εκτός της ενδοεταιρικής χρήσης, να συνεισφέρει την επέκταση στην κοινότητα που την προσέφερε καταρχάς, εν είδει ανταπόδοσης για τη δωρεάν χρήση. Με αυτό κατά νου, χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα, με εκδόσεις σε πολλά λειτουργικά συστήματα (Font Forge) δίνοντας τη δυνατότητα σε άλλους σχεδιαστές να βελτιώσουν ή να επεκτείνουν περαιτέρω τη γραμματοσειρά μελλοντικά.

Κυκλοφορία έκδοσης beta
Ενόσω οι δημιουργοί της role play βρίσκονται σε επικοινωνία με το ISIA Urbino και το Luciano Perondi για την αξιολόγηση της δουλειάς τους και την πιθανή ενσωμάτωση της ελληνικής επέκτασης σε βιβλιοθήκες όπου διατίθεται η Lekton όπως το Google Fonts, κυκλοφορούν τη δοκιμαστική έκδοση της Lekton για όποιον θέλει να τη δοκιμάσει, να τη χρησιμοποιήσει και να  κάνει τα σχόλιά του σε αυτή τη διεύθυνση

OlivettiLekton-greek-study-1 Lekton-greek-study-2 Lekton-latin-study Lekton-greek-sheetroleplay_lekton-greek

One Response

  • Ευγενία Τσελέντη

    Ένα μπράβο στους σχεδιαστές που κάνουν όλη αυτή τη δουλειά και μας παρέχουν μια όμορφη γραμματοσειρά δωρεάν και ένα ευχαριστώ σε εσάς που τόσα χρόνια μας ενημερώνεται.
    (ε… να πούμε και μια καλή κουβέντα εκεί που πρέπει μια φορά)Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-11-2019 [2]

Η the brand team™ το rebranding του Parking του ΔΑΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 06-09-2019 [1]

Oι Έλληνες Πρόσκοποι γιορτάζουν 110 χρόνια παρουσίαςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).