Χρειάζονται σήμερα οι μονόχρωμες εκδοχές λογοτύπων;

15-07-2015

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, όσοι σχεδίαζαν λογοτύπους ήξεραν ότι έπρεπε οπωσδήποτε στις τελικές τους προτάσεις να συμπεριλαμβάνουν και εκδοχές των λογοτύπων αυτών σε άσπρο-μαύρο. Ο λόγος ήταν ότι συχνά θα παρουσιαζόταν η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν οι λογότυποι αυτοί σε μονόχρωμες εφαρμογές, για λόγους κόστους ή τεχνολογικούς (π.χ. σε fax).

Mε την πάροδο του χρόνου όμως, τη μείωση του κόστους εκτύπωσης, αλλά κυρίως με την όλο και συχνότερη χρήση των λογοτύπων σε εφαρμογές οθόνης (σε αντιδιαστολή με τις τυπωμένες εφαρμογές) πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να αμφισβητούν τη χρησιμότητα των ασπρόμαυρων εκδοχών. Η απόρριψή τους, σημαίνει όχι μόνο εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία αφού “ανοίγει η πόρτα” για πολύχρωμους, τρισδιάστατους, ακόμα και κινούμενους (animated) λογότυπους.

Κι όμως η πλειοψηφία των σχεδιαστών συνεχίζει να “παιδεύεται” για να δημιουργήσει λογότυπους που μεταφράζονται εύκολα με ένα χρώμα. Ο λόγος; Aκόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μια μονόχρωμη εφαρμογή είναι απαραίτητη. Μπορεί να είναι σε μια εφημερίδα, ή ένα έντυπο που η φύση του απαιτεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα κόστη παραγωγής (π.χ. Χρυσός Οδηγός),  μπορεί να είναι ένα διαφημιστικό μολύβι ή ακόμα και η χάραξη σε κάποιο υλικό (π.χ. ξύλο ή γυαλί). Κι ας μην ξεχνάμε την περίπτωση όπου o λογότυπος θα πρέπει να εφαρμοστεί πάνω σε μια φωτογραφία, ή ένα πολύχρωμο φόντο…

Αν δεν σας πείσαμε ακόμα με τα παραπάνω παραδείγματα, ευχαρίστως να διαβάσουμε τις αντιρρήσεις, παρατηρήσεις και ενστάσεις στο χώρο των σχολίων.

pens caps maxresdefault glass

 

 

7 Responses

 • zboutsam

  Πολύ βαθιά ανάλυση πάνω σε ένα θέμα που απασχολεί όλους εμάς σήμερα.

 • Απόστολος

  Ναι χρειάζονται.

 • Ελένη Κ

  Εγώ τα χρεώνω.
  Ξεκαθαρίζω την κατάσταση στους πελάτες, τους λέω πού μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ασπρόμαυρη εκδοχή, και πολλοί (οι περισσότεροι) μου λένε πως δε θα το χρειαστούν.
  Για όσους μου τα ζητάνε έχω μια επιπλέον χρέωση.

 • tsolerman

  Δηλαδή Ελένη ξεκινάς από το τέλος για να πας στην αρχή; Ποιος θα έλεγε όχι σε χαμηλότερη χρέωση αν έχει την επιλογή. Πιστεύω, όμως, ότι τους δίνεις λάθος επιλογή.

  Κι αν ο πελάτης σου ζητήσει αργότερα α/μ εκδοχή (αφού ανακαλύψει ότι τελικά την χρειάζεται); Πώς θα την σχεδιάσεις αφού δεν την είχες προβλέψει;

 • Κατερίνα Περρή

  Ποιος σου λέει εσένα ότι δεν έχει προβλέψει τη μονόχρωμη εκδοχή στον αρχικό σχεδιασμό; Απλά δεν τη χρεώνει, αν δεν της τη ζητήσουν. Μία σωστή επαγγελματική πρακτική εν μέσω κρίσης.

 • rene76p

  Το σωστό (κατά την άποψή μου) είναι να “στήσεις” το σήμα/λογότυπο από την αρχή ασπρόμαυρο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις ότι δουλεύει και στέκει σχεδιαστικά. Μετά μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις από χρώμα (τα γνωστά χρωμότυπα για τους παλιότερους).

 • Γιώργος

  Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, είμαι υπέρ του ασπρόμαυρου. Θεωρώ ότι βοηθάει να πετύχεις ισορροπία και αρμονία.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 04-07-2019 [6]

Το πρόβλημα με τον διαγωνισμό λογοτύπου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [1]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprusdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).