Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Milano Design Film Festival World Tour Greece

03-12-2019

Για την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα, το Milano Design Film Festival World Tour Greece θα παρουσιάσει από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 μια εκλεκτική επιλογή δημιουργικών, καινοτόμων και εμπνευσμένων ταινιών, οι οποίες αποκαλύπτουν την οικουμενικότητα και πολυλειτουργικότητα του design thinking. 

Ως μια πρωτότυπη πειραματική πλατφόρμα επικοινωνίας για τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης του Design, η οποία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους να πυροδοτήσει την ενασχόληση με τα κοινά και τη δημιουργία κοινοτήτων, το MDFF Greece – Athens συλλέγει ιστορίες για ανθρώπους που ασκούν την τέχνη τους, για στιλ και για πρωτοπορίες, τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν, που συνεχίζουν να εμπνέουν τη σημερινή κοινωνία. Χαρτογραφώντας το πρόγραμμά του σε βασικές θεματικές κατηγορίες –Design, Αρχιτεκτονική, Βιωσιμότητα, Αστική ζωή, Βιογραφία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τέχνη και Τέχνη της σκέψης– η διοργάνωση αποσκοπεί στο να προτείνει στο ελληνικό κοινό έναν νέο, διαφορετικό τρόπο να διαβάζουμε, να αντιλαμβανόμαστε, να εξελίσσουμε και να σχετιζόμαστε με το παρόν μας και όλα όσα μας περιβάλλουν.

Το MDFF Athens 2020 φέρνει το Design στην Οθόνη και καλεί την ελληνική δημιουργικότητα να αλληλεπιδράσει, μέσα από τίτλους ταινιών και θέματα. Ένα ανοιχτό κάλεσμα σε designers, αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες ταινιών, παραγωγούς, καθηγητές, σπουδαστές, φωτογράφους, εταιρείες, κριτικούς, πολιτικούς οραματιστές, ιδρύματα, μικρές και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επιχειρηματικές στρατηγικές.

Το Φεστιβάλ μπορεί να ιδωθεί ως εναλλακτικό σχήμα διανομής, κοντέινερ ιδεών και σημείο αναφοράς για ανεξάρτητους σκηνοθέτες, αλλά και για ελληνικές και διεθνείς εταιρείες παραγωγής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Φεστιβάλ προσκαλεί σκηνοθέτες και κάθε λογής design thinkers να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στον τίτλο της φετινής διοργάνωσης: «Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας». Αντλώντας από τον τίτλο «Mind the Gap» του τελευταίου MDFF το 2019, ο τίτλος αυτής της πρώτης έκδοσης εννοιολογεί το φως ως χώρο φυσικό και πνευματικό, συμβολικό για τον μεταβατικό χρόνο που βιώνουμε σήμερα. Στο σταυροδρόμι παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, το Φως προβάλλει ως μία ακόμη γλώσσα ανάμεσα στις γλώσσες της ψηφιακής εποχής, ενισχύοντας την αντίληψή μας της συγχρονικότητας, φανερώνοντας τις ρίζες και την πολιτιστική μας κληρονομιά και δημιουργώντας ένα αρχείο γεγονότων και προσωπικοτήτων, προσπαθειών και ελπίδων, τεχνολογικών και δημιουργικών επαναστάσεων, αλλαγών στο ύφος και στον τρόπο ζωής.

Παράλληλα, το MDFF Athens προσκαλεί σκηνοθέτες και design thinkers να δώσουν τον δικό τους ορισμό για το τι καθιστά μια ταινία «ταινία design» – ένας όρος που εισήχθη για να περιγράψει ιστορίες και κινούμενες εικόνες που προσπαθούν να επινοήσουν νέους τρόπους να βλέπουμε και νέες μεθόδους να αντιλαμβανόμαστε πόλεις και κουλτούρες, κτίρια και αντικείμενα, πτυχές του αστικού ιστού και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τα φυσικά τοπία. Οι «ταινίες design» αφηγούνται τις ζωές ξεχωριστών ατόμων, αλλά επίσης φαντάζονται εναλλακτικά μοντέλα συλλογικής διαβίωσης. Το design μιας ταινίας μπορεί να εντοπιστεί στη σύλληψη, στην κινηματογράφηση ή στο μοντάζ μιας ταινίας, ωστόσο οι ταινίες design μπορούν να ανοίξουν τη διερώτηση για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο καταναλωτισμός, η παγκοσμιοποίηση ή η κλιματική αλλαγή. Μια ταινία design μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το παρελθόν, να μεταμορφώσει το παρόν και να προβάλει το μέλλον – γι’ αυτό και διαρκώς χρήζει νέας ερμηνείας.

Μπορείτε να υποβάλλετε την ταινία σας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕ

ΝΕΑ 17-06-2020 [0]

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φετινών βραβείων D&AD

ΝΕΑ 11-06-2020 [0]

Αυλαία για τα ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 04-06-2020 [0]

Νέος τόμος ΗΥΦΕΝ

ΝΕΑ 28-05-2020 [0]

Διαχείριση σχεδιασμού στην οπτική επικοινωνία το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηθεοδώρουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).