Βράβευση του Γιάννη Γκίκα με German Design Award 2016

08-02-2016

Ο Γιάννης Γκίκας είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους product designers της γενιάς του και αυτό το αποδεικνύουν οι διεθνείς βραβεύσεις του.
Το 2009 σχεδίασε το Monarchy Stool για το οποίο κέρδισε το βραβείο Red Dot για το 2009. Το σκαμπό αυτό μοιάζει με ανεστραμμένο στέμμα – από εκεί πηγάζει και η έμπνευση για το όνομά του – και συνδυάζει εντυπωσιακό σχεδιασμό με ευφυή εργονομία.
Το ίδιο σκαμπό βραβεύτηκε φέτος, στο German Design Award 2016 στην κατηγορία Excellent Product Design-Furniture.

To designmag.gr επικοινώνησε με τον σχεδιαστή Γιάννη Γκίκα και μίλησε μαζί του σχετικά.

Πως ξύπνησε το σχέδιο αυτού του σκαμπό μέσα σας;
Δύσκολα μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Το Monarchy ξεκίνησε σαν ένα αυτόβουλο project. Όταν σχεδιάζω επηρεάζομαι από πολλούς παράγοντες οι οποίοι δε σχετίζονται με το σχεδιασμό. Μια κουβέντα με φίλους, μια ταινία, ένα μουσικό έργο, τα ενδιαφέροντά μου, μια βόλτα στην πόλη κτλ. μπορεί με κάποιο τρόπο να «βγουν» στο σχέδιο. Η κοινωνία, οι δομές της και η θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτή με τις δυναμικές της πάντοτε με ενδιέφεραν πολύ.

Γιατί νομίζετε ότι βραβεύθηκε;
To Monarchy έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τον καμπυλωτό σταυρό της βάσης του το οποίο από τη μία του προσδίδει μια πολύ δυνατή οπτική ταυτότητα αλλά πέρα από αυτό και μια καινοτόμα τυπολογία. Σου επιτρέπει να κουνιέσαι στις δυο κατευθύνσεις, αλλά και να περιστρέφεσαι . Αυτός ο συνδυασμός καινοτόμου τυπολογίας, λιτής αλλά χαρακτηριστικής αισθητικής και η χρήση φυσικών, ποιοτικών και διαχρονικών υλικών είναι οι λόγοι, νομίζω, που βραβεύτηκε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αν συνδυαστούν μπορεί να επιφέρουν μία διεθνή βράβευση και στη συνέχεια μία διεθνή καριέρα;
Νομίζω ότι ανάμεσα σε μια διεθνή βράβευση και μια διεθνή καριέρα, στο χώρο του product design, υπάρχει τεράστια απόσταση. Έκτος της ποιότητας της δουλειάς καθαυτής, η οποία θα πρέπει να είναι από ένα επίπεδο και πάνω, το επικοινωνιακό ταλέντο, η επιμονή, η εργατικότητα, μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένας βιομηχανικός σχεδιαστής. Εκτός όμως από αυτά τα ενδογενή χαρακτηριστικά οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν πολύ την έναρξη και την εξέλιξη μιας επαγγελματικής πορείας στο χώρο. Το επίπεδο της εκπαίδευσης, η παιδεία της κοινωνίας όσον αφορά στο design, η παιδεία των επαγγελματιών κατασκευαστών του χώρου είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες ( π.χ. ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα βραβεία και η πορεία μου στο design θα μου έφερνε αναθέσεις για έργα από εγχώριες επιχειρήσεις, προτίμησαν να αντιγράψουν σχέδιό μου και να το διαθέσουν στην ελληνική αγορά). Η ύπαρξη κρατικής στρατηγικής και υποστήριξης που θα εξασφάλιζε την διεθνή παρουσία των Ελλήνων σχεδιαστών σε εκθέσεις, στις οποίες τα κόστη συμμετοχής είναι τόσο υψηλά που οι σχεδιαστές μόνοι τους δεν μπορούν να τα πληρώσουν, θα βοηθούσε σημαντικά. Η δυνατότητα των σχεδιαστών να έχουν φυσική παρουσία σε διοργανώσεις και να δημιουργούν προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους του χώρου (επιχειρηματίες, design curators, δημοσιογράφους, κριτικούς κτλ.) δεν μπορεί να υποκατασταθεί με τον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αναμφίβολα βοηθούν. Για να συνοψίσω, όσο σημαντικά είναι τα ταλέντα και οι ικανότητες του σχεδιαστή, άλλο τόσο σημαντικά είναι και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και δημιουργεί και τα οποία μπορούν να τον απογειώσουν ή να τον θάψουν.

productimage Monarchy-Hocker-Ambiente-2 maxresdefaultΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 29-09-2020 [7]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazerdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).