Η Άρτα και τα Γιάννενα… στην Αρκαδία

14-10-2020

Η λογοτύπηση των ελληνικών δήμων υπήρξε ανέκαθεν πεδίο προβληματικών καταστάσεων. Αφενός η πλούσια ιστορία της χώρας και το πλήθος των σημαντικών κτισμάτων αλλά και προσωπικοτήτων από την αρχαιότητα μέχρι και της μέρες μας και αφετέρου η άγνοια των υπεύθυνων τοπικών αρχόντων σε θέματα branding είχαν σαν αποτέλεσμα ένα πλήθος παραγόμενων σημάτων όπου στην καλύτερη περίπτωση… χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα…

Κλασικό τέτοιο παράδειγμα ο λογότυπος του Δήμου Αθηναίων όπου η θεά Αθηνά της αρχαιότητας συνυπάρχει με τον σταυρό της ορθοδοξίας, το μπλε της Ελλάδας με το χρυσό του Βυζαντίου και το ερυθρό της κλασικής Αθήνας. Α, ναι… και κάπου κρύβεται κι ένας κότινος για να μην ξεχνιόμαστε. 

Αυτή η ούτως ή άλλως προβληματική κατάσταση λοιπόν, ήλθε να μπλέξει ακόμα περισσότερο με τη συνένωση των δήμων την οποίο επέβαλε το Πρόγραμμα Καλλικράτης που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 325 δήμων (το ένα τρίτο δηλαδή από τους δήμους του Προγράμματος Καποδίστρια). Με τη νέα πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι για τη λογοτύπηση των Δήμων πρέπει όχι μόνο να συγκεράσουν τα ιστορικά μνημεία κάθε τόπου, αλλά και να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες που κατ’ ανάγκη γίνονται ένα. 

Παράδειγμα λαμπρό της νέας κατάστασης και των απαντήσεων που μπορούν να δοθούν αποτελεί ο Δήμος Μεγαλόπολης ο οποίος προέκυψε από την συνένωση των τριών πρώην δήμων: Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας. Τι έγινε εκεί; Επιτροπή αποτελούμενη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο ένα έμβλημα που περιλαμβάνει στοιχεία και από τις τρεις δημοτικές ενότητες. «Το νέο λογότυπο θα χαρακτηρίζει πλέον τη δημόσια εικόνα και την επικοινωνία του Δήμου Μεγαλόπολης, “σφραγίζοντας” και συμβολικά τη διαδικασία ενοποίησης των τριών πρώην Δήμων…» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Aν κοιτώντας το νέο σήμα του δήμου Μεγαλόπολης μπερδευτήκατε λίγο, να σας εξηγήσουμε ότι στο κέντρο δεσπόζει το Αρχαίο Θέατρο της Μεγαλόπολης, στα αριστερά του βλέπουμε τον Ναό των Αγίων Αποστόλων Λεονταρίου, στα δεξιά το Κάστρο της Καρύταινας. Επίσης στο στο γράμμα “ο” της λέξης “Μεγαλόπολης”, ενσωματώνεται η μορφή του ντόπιου ιστορικού Πολύβιου (που υπήρχε στο παλαιό λογότυπο του αρχικού δήμου Μεγαλόπολης). Η Άρτα και τα Γιάννενα θα λέγαμε εμείς, αλλά… ο δήμος βρίσκεται στην Αρκαδία.

Σημειώστε ότι το νέο έμβλημά του, εγκρίθηκε σε πρώτη φάση έπειτα και από την ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 9ης Οκτωβρίου 2020. Μένει να εγκριθεί κι από το αρμόδιο συμβούλιο τοπωνυμιών και να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε έγγραφα, αποφάσεις και γενικά να αποτελεί το διακριτικό γνώρισμα του Δήμου. Ας ελπίσουμε ότι στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα βρεθεί κάποιος άνθρωπος με στοιχειώδεις γνώσεις στον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας, μπας και γλιτώσουμε από τα χειρότερα…

 

2 Responses

  • Dead Inside

    Μονδέρνο, σύγχρονο, έχει κάτι από Pentagram και θα “γράψει”. Εύκολο στις εφαρμογές, σίγουρα vector. Όπου το βάλεις, κολλάει σαν ροχάλα σε τοίχο.

  • Αουτσάιντ Καλά Πάμε

    Για όλους αυτούς που δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.
    Από εδώ φαίνεται ποιο είναι το «πραγματικό» επίπεδο της Γραφιστικής στην ελληνική κοινωνία (ως προς την αντίληψη της σημασίας που δίνεται από αυτούς οι οποίοι απαρτίζουν το target group του λειτουργήματος).
    Από κάτι τέτοια και από τον Νταλάρα στο εξώφυλλο του self-proclaimed «περιοδικού για την εκπαίδευση στο ντιζάιν». (Εδώ μπαίνει το Debbie Downer sound bite.)Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 23-10-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα Red Dot Design Awards 2020

ΝΕΑ 22-10-2020 [0]

Η Airbnb αναθέτει στον Ive τον επανασχεδιασμό της

ΝΕΑ 20-10-2020 [0]

Με ψηφοφορία κοινού ο νέος λογότυπος της Εταιρείας Τουρισμού Δ. Μακεδονίας

ΝΕΑ 15-10-2020 [4]

Παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για το rebranding της εταιρείας

ΝΕΑ 08-10-2020 [1]

H Google επανασχεδιάζει την ταυτότητα της σουίτας της

ΝΕΑ 29-09-2020 [9]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).