Eμπλοκή με το φερόμενο ως λογότυπο της ΝΕΡΙΤ (που δεν είναι ακριβώς)

13-11-2013

Αρχικά η είδηση (και το σχετικό εικαστικό) κυκοφόρησε από διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (ethnos.gr, protothema.gr κ.ο.κ.).
Το συνοδευτικό κείμενο ανέφερε: «Το νέο λογότυπο της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Ιντερνετ και Τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο Εποπτικό Συμβούλιο του υπό σύσταση φορέα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
Το βασικό χαρακτηριστικό του σήματος είναι ο κύκλος με το αρχικό “ν” σε χρώμα γαλάζιο και σε φόντο κίτρινο.
Τα γράμματα του λογότυπου της ΝΕΡΙΤ είναι χρωματισμένα διαφορετικά στις δύο συλλαβές, γαλάζιο για την πρώτη συλλαβή “νε” και μπλε σκούρο για την δεύτερη “ριτ”, ενώ στο πλάι συμπληρώνονται οι λέξεις Ραδιοφωνία, Ιντερνετ, Τηλεόραση, οι τρεις τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί η εταιρεία…».

Στους αρνητικούς σχολιασμούς που αστραπιαία μεταδώθηκαν στα κοινωνικά μέσα, απάντησε ο κ. Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας και μέλος του επταμελούς εποπτικού συμβουλίου γράφωντας: «Προφανώς και δεν είναι αυτό το λογότυπο της ΝΕΡΙΤ. Τα λογότυπα της ΝΕΡΙΤ, τόσο το εικαστικό όσο και το μουσικό, θα προκύψουν από ανοιχτό διαγωνισμό, στον οποίον θα συμμετάσχει όποιος καλλιτέχνης έχει κάτι καινούργιο να προτείνει για την Νέα Δημόσια Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, η οποία -ως δημόσια- θα ανήκει και θα έχει τις πόρτες ανοιχτές σε όλους».

Σε επισήμανση ότι ο συγκεκριμένος λογότυπος εμφανίζεται ήδη σε επιστολόχαρτο του νέου οργανισμού, ο κ. Χωμενίδης διευρκύνισε ότι ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου δεν ρωτήθηκε. Αποκάλυψε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου, συμφωνήθηκε ξανά ότι θα διεξαχθεί διαγωνισμός και κατέληξε λέγοντας «Στην απίθανη περίπτωση που έχω υποσκελιστεί από τις εξελίξεις, απλώς θα παραιτηθώ».

Στο όλο θέμα επενέβη γρήγορα και ο πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, κ. Γιώργος Προκοπάκης, ο οποίος διευκρίνησε «Η ΝΕΡΙΤ είναι εταιρική οντότητα και θα έχει ένα εταιρικό λογότυπο στα επιστολόχαρτα και στις κάρτες των στελεχών της. Το λογότυπο που κυκλοφόρησε σήμερα είναι το εταιρικό σήμα. Σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους όχι. Το brand name, τα σχετικά γραφικά και τα μουσικά σήματα των “προϊόντων” της ΝΕΡΙΤ, των καναλιών, των ραδιοφωνικών προγραμμάτων και των ιστοτόπων θα επιλεγούν από το Εποπτικό Συμβούλιο και με διαδικασία που θα επιλέξει αυτό. Κι αυτά, σε κάποιους θα αρέσουν, σε άλλους όχι».

Άρα, από τα πιο επίσημα χείλη (ή “πληκτρολόγιο” αν προτιμάτε) εξάγουμε το συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος λογότυπος δεν είναι αυτός των καναλιών (τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δύο συν ένα δορυφορικό), για τα οποία δεν έχει αποφασισθεί καν το όνομα. Ο εν λόγω λογότυπος αντιστοιχεί στο φορέα και μόνο (Η αντιστοιχία είναι ΕΡΤ ο φορέας, ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΑ κ.λπ. τα κανάλια).
Επίσης, από τα συμφραζόμενα στην παρέμβαση του κου Προκοπάκη πιθανολογούμε ότι η διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο δεν είναι μονόδρομος (αν και είναι κάτι το οποίο ουδόλως αποκλείεται να δούμε).

Εν αναμονή εξελίξεων…

newego_LARGE_t_1101_54272626

2 Responses

  • Άντε πάλι...

    ξε-νεριτ…

  • konstadinos

    σδ΄λκησδγΚ’ΓΣΔσξο’ΕΛΚΝΣΓΚΛΝΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [1]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονάdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).