Tοιχογραφίες σε σχολικά κτήρια

09-03-2012

Tο Studio 4 και οι Atenistas, παρουσιάζουν τo project New Walls· μια σειρά από τοιχογραφίες σε σχολικά κτήρια με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή.
H πρώτη ενότητα του New Walls πραγματοποιείται στο 21ο Δημοτικό Αθηνών στην Κυψέλη, με την συμμετοχή των SNRS, Fotizontas, WD, Mora και Joad και την συμβολή μαθητών του σχολείου.
Παραμελημένοι γκρίζοι τοίχοι που ξεφλουδίζουν. Ξεθωριασμένες απόπειρες graffiti και συνθήματα. Μισοσκουριασμένα κάγκελα που περικλείουν προαύλια. Επιδιορθώσεις παντός τύπου που έλαβαν χώρα σε διαφορετικό χρόνο. Στοιχεία που συνθέτουν μια εικόνα με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και την έλλειψη υποδομών και επαρκούς συντήρησης. Μια εικόνα που έχει καθιερωθεί και εκτός των σχολικών κτηρίων σε ένα τεράστιο τμήμα της πόλης, αλλά πλέον θεωρείται δεδομένη.
Οι καλλιτέχνες που δρουν στο δρόμο εκδηλώνουν με τον τρόπο τους πραγματικό ενδιαφέρον ως προς το αστικό περιβάλλον αλλά και ως προς αυτούς που το εμπερικλείουν, κάτι που πέρα από την τοποθεσία των έργων τους, διαφαίνεται έντονα και θεματικά στη δουλειά τους.
Ο τίτλος του project εκφράζει την ανάγκη για “νέους τοίχους”, τοποθετώντας την εικαστική παρέμβαση σε καθοριστικό ρόλο, επαρκή ώστε να κριθεί “νέος” ο τοίχος κατά την ολοκλήρωση της, ενώ ταυτόχρονα, γίνεται μια άμεση αναφορά στους τοίχους ως “νέες” επιφάνειες για τους καλλιτέχνες, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο διαλογής προκειμένου να μπορούν να χαρακτηριστούν “νέοι”.
Το project New Walls, αποσκοπεί στην αισθητική αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος μέσα από εικαστικές παρεμβάσεις και διερευνά την αλληλεπίδραση που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια ενέργεια σε βάθος χρόνου.

7 Responses

 • ραμboboτσαρης

  vlepontas tis synodeftikes eikones aftis tis anartisis, borei kaneis na anarotithei poia glossa mathainoun ta paidia mesa s’ aftous tous toichous…

  (η μεταγραφή βασίστηκε στο πρότυπο ελ.ο.τ. 743…)

 • ΔημήτρηςΒ

  Ενώ τα Greeklish που χρησιμοποιείς είναι Ελληνικότατα!
  Υποθέτω πως το ID της δράσης δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία
  των παιδιών! Λίγη θετική ενέργεια…

 • tsolerman

  @ΔημήτρηςΒ

  Προφανώς δεν αντιλήφθηκες την ειρωνεία στο σχόλιο του bobo.

 • ραμboboτσαρης

  @ δημήτρης β:..
  νομίζω ότι τα greeklish μου θα ήταν περισσότερο «ελληνικότατα», αν θα είχα γράψει «anarwth8ei» κι όχι «anarotithei»…

  🙂

  η θετική ενέργεια, που ζητάς, ελπίζω να είναι διαφορετική απ’ αυτήν, που πρεσβεύει ο θέμης γεωργαντάς κάθε χρόνο στο amita motion tour… αλλά, μπορώ κι εγώ με τη σειρά μου να ζητήσω λίγη σημειολογική συνέπεια στην επικοινωνία του μηνύματος;..

  δεν θα συμφωνούσες μαζί μου, ότι θ’ ακουγόταν αστείο, αν ο boris johnson ανακοίνωνε το επιχείρημα «ney teehee, ehnah ergaw teehawgrapheeawn stuh deemawseeah schawleeah» για τη μείζονα περιοχή του λονδίνου;..

  φυσικά, μπορείς να μου απαντήσεις ότι περισσότεροι έλληνες καταλαβαίνουν την αγγλική γλώσσα απ’ ό,τι άγγλοι την ελληνική, αλλά ας εκφράσω και την αμφιβολία μου, αν αυτό ισχύει και για τη λέξη κλειδί «mural»…

  :S

  επίσης, δεν είμαι αντίθετος στην προσπάθεια… μακάρι να χρωματιστούν όλα τα σχολεία από simek1, papagrigoriou, l’atlas, κ.α… έναν απλό προβληματισμό εξέφρασα με την πρώτη ανάγνωση της είδησης…

  αν φορέσω προφυλακτικό και προσέξω στιγμιαία ότι μπορεί να είναι τρύπιο, ποιο είναι το νόημα, αν μου ζητήσει η άλλη «λίγη θετική ενέργεια»;.. αφού υπάρχει μπόλικη εξαρχής…

  αν θες να δούμε το «i.d.» και τεχνικά, τότε, π.χ., γιατί αυτή η πρόχειρη διαστοιχείωση* στο «new walls»;..

  *kerning…

  @ tsolerman:..
  προφανώς…

 • PaKa

  Μήπως εννοούν την Athens, Georgia, USA;…
  Εκτός κι αν έχει ‘Athens’ στο Χονκ Κονγκ ή τη Σιγκαπούρη.

 • marouska

  AMITA MOTION

 • golfis

  Μπράβο! Πολύ καλή ιδέα!
  @designmag Ελπίζω να δούμε και φωτογραφίες.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).