Πέντε τελικά οι υποψήφιοι που περνούν στη δεύτερη φάση για την Εθνική Βιβλιοθήκη

02-12-2016

Πριν λίγες ημέρες είχαμε φιλοξενήσει μια πρόσκληση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος προς τη δημιουργική κοινότητα ώστε να υποβάλλουν τους φακέλους τους τα γραφεία εκείνα που θα ήθελαν να αναλάβουν τον ανασχεδιασμό της ταυτότητας και της επικοινωνίας του μεγάλου εθνικού οργανισμού. Πρόκειται για μια διαδικασία που σπάνια βλέπουμε στη χώρα μας και εν προκειμένω γίνεται πραγματικότητα χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η ανταπόκριση στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμά της την εμπρόθεση υποβολή 34 φακέλων από δημιουργικά γραφεία και σχήματα σχεδιαστών από όλη την Ελλάδα. Μετά από ενδελεχή μελέτη των φακέλων και αξιολόγηση της εμπειρίας, της τεχνογνωσίας και των portfolio των ενδιαφερομένων, επιλέχθηκαν για συμμετοχή σε κλειστό διαγωνισμό δύο μεγάλα γραφεία – οι MNP και Κ2Design και δύο συνεργατικά σχήματα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με στόχο το συγκεκριμένο έργο. Πρόκειται για το σχήμα με όνομα Associates που αποτελείται από τους Π. Χαρατζόπουλο, Γ. Καρλόπουλο, Δ. Κολιαδήμα, Β. Γεωργίου και Δ. Κουρκούτη, και το σχήμα με όνομα Papazoglou που αποτελείται από τους Δ. Παπάζογλου, Γ. Ματθιόπουλος, Γ. Τριανταφυλλάκος και Α. Peemöller).
Η τελική απόφαση όμως, έκρυβε και μια έκπληξη: η δυναμική ανταπόκριση νέων δημιουργικών γραφείων στην ανοιχτή πρόσκληση οδήγησε την οργανωτική επιτροπή στην απόφαση να προσφέρει σε έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς Ελλήνων σχεδιαστών την ευκαιρία να συμμετέχει επί ίσοις όροις στον διαγωνισμό.
Ως εκ τούτου, πέμπτος υποψήφιος αναδείχθηκε η εταιρεία Holy.

Εντός των επόμενων ημερών οι πέντε υποψήφιοι θα παραλάβουν τις προδιαγραφές και το τελικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού. Από την ημερομηνία υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων, οι υποψήφιοι θα έχουν 45 ημερολογιακές ημέρες να προετοιμάσουν τους Φακέλους Υποψηφιότητας που θα παρουσιαστούν ζωντανά στην Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Ο νικητής θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο “Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος” και να παραδώσει ένα πλήρες εγχειρίδιο επικοινωνίας μέχρι τα τέλη Μαΐου 2017. Θυμίζουμε ότι καθένας από τους πέντε υποψηφίους θα λάβει αμοιβή απασχόλησης €2.300 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου για τον ανάδοχο που τελικά θα επιλεγεί ανέρχεται στο ποσό των €30.900 (περιλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τα εξής επτά μέλη:

 • Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος)
 • Φίλιππος Τσιμπόγλου (Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος)
 • Ιωάννα Elabd (Σύμβουλος Στρατηγικής Διαμόρφωσης Ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος – Wabi & Sabi Brand Architects, ΗΠΑ)
 • Τζανέτος Πετροπουλέας (Σχεδιαστής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας)
 • Ανακρέων Καναβάκης (Σχεδιαστής)
 • Μάρω Αϊμέλογλου (Σχεδιάστρια)
 • Δημήτρης Γκάζης (Σχεδιαστής)

Ύστερα από όλα αυτά, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος προσδοκά στην απόκτηση οπτικής ταυτότητας ισχυρής, διακριτής και αρμόζουσας στην υψηλή αποστολή της.

polydefkis003

Φωτό: Polydefkis photography

3 Responses

 • Andreas

  ωραιο website η Holy

 • Extremist

  Οποία πρωτοτυπία.

 • Στελιος Χαραλαμπίδης

  «Τιτανομαχία» με την καλη έννοια! 🙂Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).