Ποιος είναι ο νικητής του διαγωνισμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

07-02-2017

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον σχεδιασμό της νέας οπτικής της ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Νικητής του διαγωνισμού αναδεικνύεται το σχήμα Παπάζογλου από τη Θεσσαλονίκη το οποίο αποτελείται από τους βραβευμένους σχεδιαστές Γιώργο Δ. Ματθιόπουλο, Δημήτρη Παπάζογλου, Γιώργο Τριανταφυλλάκο και Axel Peemöller.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά τα 5 σχήματα Ελλήνων σχεδιαστών Παπάζογλου, Associates, MNP, Κ2Design και Holy. Οι υποψήφιοι παρουσίασαν 10 σήματα για την Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και ενδεικτικές εφαρμογές επικοινωνίας στην Κριτική Επιτροπή την οποία συνέθεσαν οι Σταύρος Ζουμπουλάκης (Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου ΕΒΕ), Φίλιππος Τσιμπόγλου (Γενικός Διευθυντής ΕΒΕ), Ιωάννα Elabd (Σύμβουλος Στρατηγικής ΕΒΕ), Τζανέτος Πετροπουλέας (Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος), καθώς και οι σχεδιαστές Ανακρέων Καναβάκης, Μάρω Αϊμέλογλου και Δημήτρης Γκάζης. Στην κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, επικράτησε ένα κλίμα ενθουσιασμού, αγωνίας αλλά και περίσκεψης για τη νέα οπτική ταυτότητα του οργανισμού και πώς αυτή μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στη νέα εποχή.

Το σχήμα Παπάζογλου έκρινε ότι η λύση στο σύνθετο σχεδιαστικό πρόβλημα που έθεσε η Εθνική Βιβλιοθήκη, «δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά πλαίσια της μονοσήμαντης σημειολογίας ενός απομονωμένου λογοτύπου». Αντ’ αυτού πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σύστημα οπτικής επικοινωνίας, το οποίο «συστήνει ένα δυναμικό και ευέλικτο λεξιλόγιο που αξιοποιεί την τυπογραφία για να αναδείξει το ίδιο το περιεχόμενο της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε πρωταγωνιστή μιας άμεσης, εξωστρεφούς και ταυτόχρονα πλούσιας οπτικής εμπειρίας».

Η Κριτική Επιτροπή έκρινε ότι η τολμηρή προσέγγιση της επιλεγείσας πρότασης ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα υπέρβασης που χαρακτηρίζει το σύνθετο εγχείρημα της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η ομάδα του Δημήτρη Παπάζογλου καλείται σε συνεργασία με τη Εθνική Βιβλιοθήκη να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό επικοινωνιακό σχέδιο, ικανό να επαναπροσδιορίσει την σχέση της ΕΒΕ με την ελληνική κοινωνία αλλά και την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ευχαριστεί θερμά όλους τους σχεδιαστές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις ποιοτικές προτάσεις και την ευγενική άμιλλά τους. Αξίζει να σημειωθεί η καθοριστική συνεισφορά της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος στον σχεδιασμό μιας πρότυπης διαγωνιστικής διαδικασίας, μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις προτάσεις των υποψηφίων την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικτυακή δημοσίευση σχετικού οπτικού υλικού αλλά και σε φυσική έκθεση που θα διοργανώσει προσεχώς η Εθνική Βιβλιοθήκη.

3 Responses

 • tsolerman

  Συγχαρητήρια στους νικητές. Περιμένω με ενδιαφέρον να δω όλες τις προτάσεις για ένα τόσο απαιτητικό project.

 • EB

  Μπράβο στους Παπάζογλου et al, από ό,τι έμαθα είχε πράγματι την τολμηρότερη και δυνατότερη πρόταση!

 • lio

  http://transition.nlg.gr/5-protaseis-gia-tin-optiki-taftotita/
  για εμένα οι Κ2Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020

ΝΕΑ 11-09-2020 [3]

Aπό την Interweave η καμπάνια για τους μαθητές και τον covid-19

ΝΕΑ 11-09-2020 [0]

Σε τροχιά συνολικού rebranding τα KEΠ

ΝΕΑ 16-07-2020 [0]

Αναβολή για τον Οκτώβριο του 21 παίρνει η Syskevasia

ΝΕΑ 08-07-2020 [1]

Mια αφοπλιστικά ειλικρινής προκήρυξη από την Κύπρο

ΝΕΑ 06-07-2020 [11]

Tα αποτελέσματα των βραβείων Ermis Branding and Design 2020

ΝΕΑ 27-06-2020 [0]

‘Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Milton Glazer

ΝΕΑ 24-06-2020 [1]

H πρωτοβουλία Designers Act τραβά την προσοχή της ΕΕdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).