Το τέλος του flash;

14-11-2011

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, ο τότε επικεφαλής της Apple, Steve Jobs είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση όταν, είχε αιτιολογήσει τον εξοστρακισμό του flash από τις κινητές συσκευές της εταιρείας του, κατηγορώντας το plugin της Adobe ότι είχε κενά ασφαλείας, ήταν αναξιόπιστο και εξαντλούσε την μπαταρία.
Το συγκεκριμένο άρθρο του προέδρου της Apple είχε συνταχθεί έπειτα από την ανακοίνωση της Adobe ότι σταματά τις προσπάθειες για εναρμόνιση του flash με τις συσκευές του iPhone, σαν αποτέλεσμα των “συνεχών εμποδίων και όρων που βάζει η Apple στο δρόμο του flash”.
Η Adobe είχε απαντήσει τότε στον Steve Jobs δηλώνοντας ότι το Flash ήταν το κυρίαρχο εργαλείο για την αναπαραγωγή πολυμέσων στο διαδίκτυο. H ιστορία όμως έδειξε ότι ο αείμνηστος Steve Jobs ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Μόλις το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η Microsoft ανακοίνωσε ότι ο νέος browser Windows 8 για ταμπλέτες, εφεξής δε θα υποστηρίζει flash.
Ως αποτέλεσμα, η Adobe ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σταματά την ανάπτυξη του δημοφιλούς plugin Flash Player, που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές όπως ταινίες και παιχνίδια, για κινητές πλατφόρμες. Η εναλλακτική τεχνολογία που βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML 5 θα είναι το επόμενο βήμα για την Adobe, αφού έχει καλύτερη συμβατότητα. Σύμφωνα με το blog της Adobe, τα υπάρχοντα plugins για τις πλατφόρμες Android και Blackberry θα συνεχίσουν να ανανεώνονται για ζητήματα ασφαλείας και λαθών, αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις.
Αναπόφευκτα, η κίνηση αυτή της Adobe δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιο θα είναι το μέλλον του Flash και στους υπολογιστές…

 

One Response

  • Δημήτρης Παπαευαγγέλου

    Νομίζω πως η ανακοίνωση της Adobe δεν αναφέρεται στο τέλος του Flash Player γενικά αλλά ούτε και στην διαμάχη που προέκυψε με την Apple. Με την ανακοίνωσή της απλά παραδέχεται πως είναι προτιμότερο να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του AIR και να επενδύσουν στην HTML5, όσον αφορά τα mobile devices και τους mobile browsers.

    Είναι δύσκολο να πούμε πως ‘η κίνηση αυτή της Adobe δημιουργεί ερωτηματικά για το ποιο θα είναι το μέλλον του Flash και στους υπολογιστές…’, σκεφτείτε μόνο πόσες εταιρείες θα έκλειναν και πόσος κόσμος θα έχανε την δουλειά του.

    Προσωπικά νομίζω πως η κίνηση αυτή της Adobe είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει την αγορά να αναπτύξει καινούρια εργαλεία (HTML5) και νέα framework (PhoneGap).Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 21-12-2017 [1]

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απέκτησε λογότυπο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 20-12-2017 [0]

Τα σήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022

ΝΕΑ 11-12-2017 [0]

Oι νικητές των πρώτων Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile

ΝΕΑ 04-12-2017 [0]

Ivan Chermayeff 1932-2017

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 29-11-2017 [2]

Αντιδράσεις για το νέο λογότυπο της Formula 1

ΝΕΑ 27-11-2017 [0]

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

ΆΡΘΡΑ, ΝΕΑ 24-11-2017 [1]

Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

ΝΕΑ 08-11-2017 [0]

Έφυγε από κοντά μας η Τζένη Ορνεράκη

ΝΕΑ 30-10-2017 [0]

Ελληνική πρωτιά στη μακρινή Ιαπωνία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 12-10-2017 [11]

H αφίσα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκηςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).