Λογοκρισία στο Λονδίνο των Ολυμπιακών Αγώνων;

24-07-2012

Ιδιαίτερη σπουδή στην απομάκρυνση έργων street art, που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες καταγγέλλουν οι “καλλιτέχνες του δρόμου” στη βρετανική πρωτεύουσα.
Αν και τόσο η αστυνομία, όσο και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων έως τώρα διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο, το γεγονός είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχουν “καθαρίσει” αρκετοί τοίχοι οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια δεν απασχολούσαν τις αρχές. Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας the Independent τέσσερις συγκεκριμένοι street artists προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τους απαγορεύθηκε να πλησιάσουν οποιοδήποτε από τα στάδια στα οποία θα διεξαχθούν αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επικάλυψη ενός έργου του καλλιτέχνη που υπογράφει ως Mau Mau, στο οποίο γινόταν μια ευθύτατη κριτική στην εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών. Το έργο αυτό “πρόλαβε” να επιζήσει για λιγότερο από μία εβδομάδα, πριν οι αρχές το καλύψουν με λευκή μπογιά.
Η πολιτική αυτή είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, σύμφωνα με άρθρο της Guardian, που υποστηρίζει ότι «ο κόσμος δεν έρχεται στο Λονδίνο περιμένοντας να δει μια άψογη πόλη. Οι τουρίστες έρχονται επιζητώντας το δημιουργικό χάος, όπως αυτό εκφράζεται από δημιουργούς σαν τον Banksy».
Και μιλώντας για τον διασημότερο των street artists, με ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τύχη των δύο δικών του τελευταίων έργων, τα οποία σχολιάζουν κι αυτά το επερχόμενο, σημαντικό γεγονός.

Το έργο με τίτλο Clown Town, του καλλιτέχνη Mau Mau, καλύφθηκε γρήγορα με άσπρη μπογιά…

Ο Banksy με το γνωστό του στυλ δημιούργησε δύο έργα

Το δεύτερο συμπληρώνεται από ένα συρματόπλεγμα και ένα στρώμα

10 Responses

 • me

  Όχι ρε παιδιά, λογοκρισία σε καπιταλιστική χώρα; Αποκλείεται, αυτά γίνονται μόνο σε σταλινικά καθεστώτα! τσκ, τσκ

 • Διονύσης Μαράτος

  Όχι φίλε. Αυτά δεν γίνονται ΜΟΝΟ σε σταλινικά καθεστώτα. Γίνονται ΚΥΡΙΩΣ σε σταλινικά (και άλλα ολοκληρωτικά) καθεστώτα, αλλά όχι μόνο σε αυτά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς για άλλους) η λογοκρισία υπάρχει παντού!

 • Frei

  Οταν η εκπαίδευση (και οχι παιδεία) που έχεις πάρει σε κάνει να αυτό-λογοκρίνεσαι ζεις σε μία δική σου ελεύθερη φυλακή
  …Another brick in the wall..

 • me

  @Διονύση, το γνωρίζω. Δεν υποστηρίζω τα σταλινικά καθεστώτα, το σχόλιο ήταν ειρωνικό προς αυτούς που πιπιλάνε συνέχεια την καραμέλα καπιταλισμός=ελευθερία=δημοκρατία, κλείνοντας τα μάτια στα άπειρα στοιχεία που αποδεικνύουν μάλλον το αντίθετο.

  @Frei: συμφωνούμε απόλυτα

 • Διονύσης Μαράτος

  Επειδή βλέπω πού το πας @me, κι επειδή έχω όρεξη να “παίξω” το παιχνίδι σου, να σου πω ότι ο καπιταλισμός (που είναι οικονομικό σύστημα και όχι πολιτικό) γέννησε τις κοινωνίες στις οποίες ο πολίτης είναι ΠΙΟ ελεύθερος απ’ ότι σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο σύστημα.
  Ναι, δεν είναι τέλειος (το αντίθετο) ναι δεν παρέχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ελευθερία, αλλά πες μου εσύ πιο σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας παρείχε περισσότερη ελευθερία από αυτήν που βρίσκεις στις καπιταλιστικές κοινωνίες.
  Εκτός αν θες να μιλάμε θεωρητικά (και σε ιδεατές καταστάσεις). Εκεί θα πάω πάσο.

 • me

  Δεν ξέρω τι κατάλαβες ως “παιχνίδι που πάω να παίξω”, αλλά ας προχωρήσουμε, αφού το προχωράς.

  Ας πούμε ότι συμφωνούμε πάνω στην ελευθερία που “προσφέρει” ο καπιταλισμός, αφήνοντας απ’έξω τις καταστάσεις ανελευθερίας που δημιουργεί για τους ανθρώπους που γεννιούνται φτωχοί, ή σε λάθος χώρα (βλέπε πχ μπανανίες Λ. Αμερικής, Ινδία, κλπ). Επίσης, ας ξεχάσουμε το γεγονός ότι η ελευθερία στον καπιταλισμό σταματά τη στιγμή που αποφασίζεις ότι τον απαρνείσαι (βλ. Ισπανία αυτές τις μέρες πχ). Ας ξεχάσουμε επίσης, ότι την πραγματική ελευθερία που περιγράφεις ως ιδεατή δεν τη ζούμε όλοι, άλλωστε, πώς-θα-μπορούσε-να-γίνει-αυτό, αλλά την απολαμβάνουν ωστόσο κάποιοι λίγοι που κατέχουν αμύθητες περιουσίες, που έχουν κυρίως δημιουργηθεί με κερδοσκοπικά παιχνίδια, off-shore εταιρείες, βάναυση εκμετάλλευση εργαζομένων σε sweat shops κλπ κλπ.

  Ακόμα και αυτό το σύστημα, το οποίο, αν και οικονομικό, όπως λες, καταφέρνει μια χαρά να ελέγχει και την πολιτική και την υγεία και την παιδεία και οποιαδήποτε άλλη έκφανση της δομής της κοινωνίας, αυτό το ίδιο, λοιπόν, σύστημα, δε θα μπορούσε να γίνει λίγο ακόμα καλύτερο; Ή είμαστε καλά έτσι και, εντάξει, δεν έγινε και τίποτα που σβήστηκε ένα γκράφιτι μπροστά στο μεγαλείο των αμύθητης αξίας ολυμπιακών αγώνων;

 • Διονύσης Μαράτος

  Α… όχι. Εδώ ΔΕΝ ακολουθώ
  Γιατί πολύ απλά συμφωνούμε (άρα δεν έχει πλάκα).
  Μπορεί να γίνει καλύτερο και μακάρι. Και μακάρι κάποτε να αλλάξει και εντελώς. ΟΤΑΝ όμως βρεθεί κάτι καλύτερο. Για την ώρα (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) αυτό είναι το “best we’ve got”…

 • me

  χεχε, έτσι κι αλλιώς είναι μάλλον άσχετο το άρθρο με το θέμα που πιάσαμε έτσι κι αλλιώς. Όχι τελείως άσχετο, αλλά τέλος πάντων.

  Όταν πάντως το “best we’ve got” είναι τόσο χάλια, προτιμώ να παλεύω για μια εναλλακτική, παρά να περιμένω μέχρι αυτή να εμφανιστεί, ζώντας ταυτόχρονα την αδικία. Αλλά μπορεί να είμαι και ονειροπαρμένος, θα δείξει.

  εις το επανιδείν.

 • Ρενάτο Τάτα

  παρακαλώ να λογοκριθούν όλα τα σχόλια.
  ακόμα και αυτό εδώ, το δικό μου.

  #not

  peace and love \m/
  ρενάτο τάτα

 • Sniper

  Ποιοί είναι αυτοί οι Μπακς Μπάνι και Νιάου Νιάου που μουτζουρώνουν τους τοίχους των άλλων. Καλά κάνουν και τους καθαρίζουν.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-10-2020 [0]

Πανευρωπαϊκή πρόσκληση για καταγραφή ζημιών του δημιουργικού τομέα

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greecedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).