Μεγάλο το ενδιαφέρον και έντονες οι συζητήσεις για το ελληνικό ντιζάιν

09-10-2012

Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο (πάλι) πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση του φετινού κύκλου Design Υπό Στέγη, προχθές, Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο βιομηχανικό σχεδιασμό. Και πολύ πιο συγκεκριμένα στον ελληνικό βιομηχανικό σχεδιασμό.
Μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον και αρκετά ετερόκλητο σύνολο ομιλητών, επιχειρήθηκε να δοθεί μια όσο πιο πλήρης εικόνα γίνεται για το παρόν, αλλά και για τις προοπτικές του ελληνικού ντιζάιν.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου o οποίος κατάφερε να μοιραστεί με το κοινό την πολύχρονη εμπειρία του εντός και εκτός συνόρων. Χρησιμοποίησε χιούμορ και δήλωσε οπαδός της ιδέας ότι όσο λιγότεροι εμπλέκονται στη σχέση παραγωγού-σχεδιαστή, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η ιδανική ομάδα είναι τετραμελής και αποτελείται από το σχεδιαστή, τον επιχειρηματία (οραματιστή), τον υπεύθυνο παραγωγής και τον υπεύθυνο μάρκετινγκ.

 

Δεύτερη στο μικρόφωνο ήλθε η ομάδα Two is company, που μίλησε για την ελληνικότητα στο ύφος και το ρυθμό του σχεδιασμού. Παρουσίασαν δουλειές που έχουν μεγαλύτερη σχέση με την περιορισμένη παραγωγή και υποστήριξαν ότι το ανοιχτό μυαλό και η θετική σκέψη οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Έμπειρος και ακατάπαυστα ενεργός, ο Αθανάσιος Μπάμπαλης προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει “ελληνικό ντιζάιν” ή αν είναι απλά κάτι που ευχόμαστε να υπάρξει κάποια στιγμή. Mε επιχειρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός βιομηχανικός σχεδιασμός δεν “στέκει” αφού ούτε πλούσιο έργο  έχει να επιδείξει, ούτε ενιαία σχεδιαστική γραμμή, ούτε μεγάλο αριθμό σχεδιαστών. Εφόσον όμως, υπάρχουν τα συστατικά στοιχεία, μπορούμε αν το θέλουμε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα ζήτησε σκληρή και ομαδική δουλειά, επένδυση στην καινοτομία, εισαγωγή σχεδιαστών σε κάθε παραγωγική επιχείρηση και εξωστρέφεια (αφού η ελληνική αγορά είναι μικρή για να στηρίξει τα παραπάνω).

 

Κλείνοντας το πρώτο μέρος, ο λόγος δόθηκε στην επερχόμενη γενιά του ελληνικού σχεδιασμού. Η ομάδα του DPSD Beyond από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου παρουσίασε τη φιλοσοφία και της δράσεις της. Οι Νίκος Αθανασόπουλος, Μάριος Γεωρνταμιλής, Λεωνίδας Καπράλος, Ιωάννης Μαρκάκης και Ιωάννα Αρχοντάκη γέμισαν με αισιοδοξία το κοινό και εισέπραξαν το θερμότερο χειροκρότημα της βραδιάς.

 

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας μια νέα ομάδα που εκπροσωπούσε διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές του θέματος, επιχείρησε και κατάφερε να προκαλέσει μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση με το κοινό για θέματα που αφορούν από τη σχέση παραγωγού-σχεδιαστή, ως την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων. Το πάνελ που λειτούργησε υπό το συντονισμό του Χριστόφορου Μπρέλλη, αποτελούσαν οι Greece is for lovers (σχεδιαστές), Designlobby (εταιρεία προώθησης στο εξωτερικό), Morphos (παραγωγός) και Groopio (πλατφόρμα χρηματοδότησης).

Να σημειώσουμε ότι το σύνολο των παρουσιάσεων θα γίνει διαθέσιμο μέσω του διαδικτύου, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μεγάλος χορηγός της ημερίδας υπήρξε η εταιρεία Morphos, ενώ υποστηρικτής και ακαδημαϊκός σύμβουλος, το Vellios School of Art

 Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 26-10-2020 [0]

Πανευρωπαϊκή πρόσκληση για καταγραφή ζημιών του δημιουργικού τομέα

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greecedesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).