Πώς θα είναι η σήμανση στο λιμάνι του Πειραιά… κάποια στιγμή στο μέλλον

22-12-2011

Το λιμάνι του Πειραιά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του για καλύτερες υπηρεσίες, επένδυσε στη μελέτη και τον σχεδιασμό του συνόλου της σήμανσης, του γνωστού σε όλους μας Wayfinding.
Την εργασία ανέλαβε η Κ2, η οποία και ολοκλήρωσε τη μελέτη. Η πρόταση χαρακτηρίζεται από μια χρωματική παλέτα που διευκολύνει στον επισκέπτη να βρει το δρόμο του, καθαρή τυπογραφία που είναι εύκολα ορατή από μεγάλες αποστάσεις και απλά πικτογράμματα που μπορούν να διαβάσουν με άνεση οι επισκέπτες του λιμανιού ανεξαρτήτως της μητρικής τους γλώσσας.
Δυστυχώς, για την ώρα, λόγω των γνωστών οικονομικών συνθηκών η εφαρμογή του έργου φαίνεται ότι θα αργήσει αρκετά.
Μέχρι να δούμε τη σήμανση “ζωντανή” στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μάλλον θα πρέπει να αρκεστούμε στις εικόνες που θα βρείτε παρακάτω…

 

8 Responses

 • hellopanos

  Δύσκολη και επίπονη η διαδικασία σχεδιασμού σήμανσης. Το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ ωραίο, όπως άλλωστε και οι περισσότερες δουλειές των αγαπητών Κ2.
  Δεν μπορώ να καταλάβω ποια γραμματοσειρά είναι, και μπορεί να έχω μια μικρή επιφύλαξη σχετικά με την χρήση καμπύλης στα γράμματα σε συνδυασμό με τις γωνίες στα βέλη. Αλλά πρέπει να τα δω από κοντά για να κρίνω καλύτερα.
  Ο χάρτης είναι πολύ super και τα χρώματα επίσης.
  Για να δούμε πότε θα τα δούμε έτοιμα λοιπόν!

 • Papi

  Ωραία η πρόταση, σαφώς ανώτερη της μέχρι πρότεινος κατάστασης. Η μόνη μου ένσταση είναι στην βασική τυπογραφία με αυτά τα τύπου Vag Rounded. Θα συμφωνησω με τον Hellopanos σχετικά με την σχέση καμπύλης (τυπογραφία) και βέλη κατεύθυνσης.

 • Γιώργος Τριανταφυλλάκος

  Αν δεν κάνω λάθος τα γράμματα είναι τα BPreplay.

  Η επιλογή αυτή με προβληματίζει και εμένα (παραδόξως) και για το λόγο που αναφέρεται παραπάνω αλλά και γιατί η γραμματοσειρά έχει πολύ κακό spacing/kerning (ελπίζω δηλαδή να έχει χρησιμοποιηθεί optical kerning στο illustrator όταν σχεδιαζόταν η πρόταση αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι φανερά κακό… πιστέψτε με… το γνωρίζω εκ των έσω… 🙂

  Δείτε για παράδειγμα την 4η εικόνα από κάτω στο αντίστοιχο post στο site της Κ2… (http://www.k2design.gr/detailspage.aspx?categid=9&custid=91&pid=272)

  …και προσέξτε το spacing ανάμεσα στο Ε και το ί στη λέξη Είσοδος
  http://www.k2design.gr/layout/olp-10.jpg

 • spyros

  Εχω την εντύπωση οτι η κλίμακα ειναι λιγο off. Αν πρόκειται για σήματα για οχήματα τότε η πληροφορία ειναι υπερβολική για να ειναι κατανοητή γρήγορα. Τα χρώματα επίσης. Τα σήματα χρειάζονται και βιομηχανικό σχεδιασμό μια και αποτελούν τα “έπιπλα” της πόλης, street furniture. Αλλα πάλι είναι μεγάλη δουλειά για να την κρίνουμε στο πόδι.

 • benson

  Καθόλου ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τους Κ2 που πράγματι μας έχουν συνηθίσει σε καλύτερες δουλειές. Η κλίμακα και η εκμετάλευση του χώρου θεωρώ πως είναι άκυρη (τεράστια βέλη σε σχέση με τα pictos), το ίδιο και η γραμματοσειρά η οποία και εκ πρώτης (καμπυλες-γωνίες) αλλά και εκ δεύτερης ματιάς (παράδειγμα του κ. Τριανταφυλλάκου) μοιάζει σαν από άλλο σχέδιο. Τα pictograms είναι αδούλευτα. Θα περίμενε κανείς πως η μεγαλύτερη σχεδιαστική πρόκληση σε αυτό το έργο θα ήταν ο σχεδιασμός των pictograms. Εδώ είναι σαν από library του ΚΟΚ. Οπότε τί μας μένει? μερικά ωραία χρωματάκια. Και εν τέλει, αφού το πας basic βάλε μια helvetica!!

 • fiveeight

  Το εν λόγω project, θεωρώ πως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί έστω και επαρκές. Οι περισσότεροι από εσάς, όντας γραφίστες, ίσως με κακολογήσετε. Είναι ένα κάκιστο πόνημα που αδίκως είδε το φως της μέρας. Το αποτέλεσμα που παρουσιάζεται, απέχει από τους κανόνες του information design, της εργονομίας και του design for all (η αλλιώς universal design). Δεν αναφέρεται ισάξια σε όλες τις ομάδες, φέρει κακό kerning, αλλοιώνει τις σακκάδες ανάγνωσης, γίνεται χρήση εσφαλμένης χρωματικής παλέτας (μόνο και μόνο για το “φαίνεσθαι”), απαξιώνει την εργονομία (μεγέθη, ύψη ανάγνωσης, κλίσεις, αντανακλάσεις και πολλά πολλά άλλα) καθώς επίσης αγνοεί τη σύνδεση με τον περιβάλλοντα χώρο.

  Όμως τότε η Κ2 θα χρειαζόταν μηχανικούς, product designers κι εργονόμους…και οι καιροί είναι δύσκολοι. Συνεπώς άλλο ένα project “της σειράς” βγήκε σαν σημαία καλού design. Ανάθεμα κι αν μάθουν οι άρχοντες της γραφιστικής να τεκμηριώνουν. Κακώς θεοποιούνται από τους ημιμαθείς συναδέλφους και τους wannabe.

  Ακούστε τουλάχιστον τον κ. Τριανταφυλλάκο. Ακυρώστε το project όσο είναι νωρίς. Γιατί αν το δει κανένας που γνωρίζει θα μας κυνηγήσει όσπου να χιονίσει στη Σαχάρα.

 • Spyrο G

  Πολύ καλό, έξυπνο και τολμηρό information design. Οι ταμπέλες που υπάρχουν τώρα περιμετρικά του λιμανιού και οι νέες προτάσεις της Κ2design δεν χρειάζονται σχόλια για το αυτονόητο.Τα μεγέθη, ύψη ανάγνωσης, κλίσεις, αντανακλάσεις και πολλά πολλά άλλα που αναφέρονται πιο πάνω δεν μπορούν να ελεκτούν παρά μόνο σε πραγματικό περιβάλλον. Είναι ένα σοβαρό και μελετημένο σύστημα πληροφόρησης που τηρεί απόλυτα τις αρχές του urban navigation. Aντίστοιχο των συστημάτων του Erik Spiekermann αναβαθμίζει την εικόνα του Πειραιά. Μακάρι να το δούμε έτοιμο κάποια στιγμή….

 • το πράγμα μη απτό formerly known as bobo

  ανυπομονώ να δω την εφαρμογή της μελέτης στην πράξη· ενταγμένη σ’ ένα φυσικό περιβάλλον με tags του τύπου «θύρα 7», «σάκης, α’ λύκειο αμαλιάδας» και αυτοκόλλητα κλειδαράδων…

  🙁Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [1]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊού

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 29-03-2020 [0]

Επετειακός λογότυπος για το τα 200 χρόνια από το 1821 και από την Αμερικανική Πρεσβεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 20-03-2020 [0]

Σλοβένος γραφίστας εμπνέεται από τον COVID-19

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-02-2020 [0]

Η νέα ταυτότητα της Aegean

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2020 [2]

Η Beetroot σχεδιάζει για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 22-11-2019 [1]

Εναλλακτικές κινηματογραφικές αφίσες από τον Γιώργο Προμπονάdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).