Νέος λογότυπος για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18-06-2014

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι, κατά σειρά αρχαιότητας, το τρίτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1920 ως Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών και μετονομάστηκε το 1926 σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Από το 1989 έχει τη σημερινή ονομασία, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Στο πέρασμα του στην δεύτερη Εκατονταετία της ιστορίας του χρειαζόταν ένα κεντρικό όχημα επικοινωνίας – χρειαζόταν τυατότητα. Μέχρι τώρα, η ταυτότητα του ΟΠΑ είχε ελάχιστη συνοχή. Ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο η μεταχείριση του λογοτύπου δεν υπάκουε σε κανόνες γινόταν κατά βούληση: Τα Τμήματα είχαν τη δική τους σηματοδότηση, και κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα τη δική του εικόνα.
Η Bonjour Design κλήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μελετήσει και να προτείνει ένα συμπαγές πρόγραμμα Οπτικής Ταυτότητας. Στους δεκατέσσερις μήνες της μελέτης, η Bonjour-Design διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα και ανάλυση στρατηγικής και συγκέντρωσε για αξιολόγηση όλα τα εικαστικά εργαλεία ταυτότητας που χρησιμοποιούσε το πανεπιστήμιο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτή την ανασύρθηκε στην επιφάνεια και το πρώτο ιδρυτικό σήμα του πανεπιστημίου από το 1920, που ήταν η κεφαλή του Ερμή απο το άγαλμα του Πραξιτέλη, Το οποίο αντικαταστάθηκε το 1935 από μια άλλη απεικόνιση του Ερμή πάνω σε νόμισμα – Ένα νόμισμα που σύμφωνα με την μυθολογία, χρησίμευε ως «οβολός» δηλαδή ως ναύλο μεταφοράς των ψυχών προς τον κάτω κόσμο.

Χαρακτηριστικά του νέου λογοτύπου
• Η κεφαλή του Ερμή στράφηκε λίγο εμπρός, ώστε το νεανικό και πράο βλέμμα του να είναι περισσότερο ορατό.
• Τονίστηκε το φως που πέφτει στο πρόσωπο του Ερμή. Το φως για τους αρχαίους συμβόλιζε μάθηση και γνώση.
• Το σχέδιο του εμβλήματος αποδόθηκε με μια αφαιρετική προσέγγιση σύγχρονης χαρακτικής, καθιστώντας το έτσι διαχρονικό.
• Η κεφαλή, επίσης, βγήκε από τον κύκλο και κάθισε πάνω στο σχήμα μιας ηρωικής ασπίδας, συμβόλου μαχητικότητας και νίκης.
• Τέλος, η γραφή του λογοτύπου στηρίχθηκε στην κεφαλαιογράμματη γεωμετρική απλότητα ενός αλφαβήτου της κλασσικής περιόδου.

«Η στρατηγική που αναπτύχθηκε από τη Bonjour-Design Consultants ήταν να επαναφέρει στη «ζωή» τον Ολύμπιο θεό, Ερμή…», δήλωσε ο Κώστας Λαμπρόπουλος, επικεφαλής της Bonjour-Design «Η νέα απεικόνιση δίνει έμφαση σε μια πιο «ανθρώπινη» εκδοχή του Ερμή, δείχνοντας δυναμικός και ισορροπημένος. Το νέο έμβλημα είναι επηρεασμένο από τη διαχρονική τελειότητα του Ερμή στο άγαλμα του Πραξιτέλη. Η εικόνα που πορτρέτου είναι αναγνωρίσιμη σε παγκόσμια κλίμακα και συγχρόνως πιο αντιπροσωπευτική των μηνυμάτων του Πανεπιστημίου σήμερα και αύριο» κατέληξε.

newErm newid

opaolds

Διαφόρων ειδών γραμματοσειρές και διατάξεις ήταν μέχρι πρόσφατα σε χρήση στην ταυτότητα του ΟΠΑ

2 Responses

  • benson

    Πολύ βίντεο για λίγη δημιουργία.

    Αρχιτεκτονική χωρίς συνέπεια, εφαρμογές ταυτότητας και website… από άλλη εποχή.

  • Maria P.

    To λογότυπο σχηματικά δεν είναι κακή προσέγγιση, χρωματικά δεν είναι “νεανικό”, οι εφαρμογές εταιρικής ταυτότητας και το website θέλουν όντως μια πιο φρέσκια προσέγγιση, το site ιδίως..πολύ “κομμένο και ραμμένο” σε κουτάκια, λίγη ελευθερία βρε παιδιά, να αναπνέει, πιο ζωντανές λήψεις φωτο…τα χρώματα πάλι σαν να έχουν ξεθωριάσει..για παράδειγμα
    http://www.mdx.ac.uk/, http://www.bca.edu.gr/, http://www.acg.edu/….καταλαβαίνω βέβαια ότι για την αισθητική κατεύθυνση μπορεί να μην ευθύνεται το γραφείο design αλλά οι “απαιτήσεις” του πανεπιστημίου…κλασικάΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-10-2020 [1]

Από την AG Design Agency η νέα ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 09-10-2020 [1]

Πώς η Lauren βρήκε μια θέση εργασίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 06-10-2020 [4]

Aναταραχή στην Ξάνθη με αφορμή… μια αφίσα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-10-2020 [13]

Nέα οπτική ταυτότητα για την ΔΕΗ από την Beetroot

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-10-2020 [0]

Νέα γραμματοσειρά τίτλων από τους Όμηρο Παναγίδη και Βασίλη Γεωργίου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [1]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-04-2020 [1]

Μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις ημέρες του Koρωνοϊούdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).