Με στραβοτιμονιά ξεκινά η Ο.ΣΥ. Α.Ε.

02-04-2012

Πέρυσι το καλοκαίρι ακούσαμε μεταξύ άλλων μέτρων εξορθολογισμού των λειτουργιών του ελληνικού δημοσίου, ότι οι διάφοροι οργανισμοί των συγκοινωνιών της περιοχής πρωτευούσης θα ενώνονταν σε δύο σχηματισμούς: ο πρώτος είναι η “Οδικές Συγκοινωνίες Ανώνυμη Εταιρεία” που δημιουργείται από την ένωση της ΕΘΕΛ (λεωφορεία) με τον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ενώ ο δεύτερος είναι η “Σταθερές Συγκοινωνίες  Ανώνυμη Εταιρεία” όπου περιλαμβάνονται ο Η.Σ.Α.Π, η Αττικό Μετρό και η ΤΡΑΜ Α.Ε.
Στις όποιες ελπίδες (;) δημιουργήθηκαν ότι το νέο ξεκίνημα θα σήμαινε και ένα βήμα μπροστά, με την αποφυγή λαθών του παρελθόντος και την επικράτηση επιτέλους σωστών νοοτροπιών και διαδικασιών, ήλθε γρήγορα η αρνητική απάντηση.

Πριν από λίγες ημέρες, στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΛ διακρίναμε πάνω αριστερά ένα νέο λογότυπο. Για την ώρα όλοι οι προϋπάρχοντες οργανισμοί συγκοινωνιών διατηρούν τόσο τους λογότυπούς τους, όσο και τις ξεχωριστές ιστοσελίδες τους, δημιουργώντας μια σύγχυση στο κοινό όσον αφορά την ίδια τους την ύπαρξη.
Ο νέος λογότυπος, όμως, θα ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης του κοινού για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός νέου οργανισμού. Τι είναι όμως ακριβώς αυτό που βλέπουμε στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΛ;
Δυστυχώς είναι ο πραγματικός νέος λογότυπος. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τη σχετική απόφαση:

 

Λόγω της οικονομικής συγκυρίας διαβάζουμε, ο νέος λογότυπος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πάνω στα οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ. Λαμπρό παράδειγμα branding θα βιαστούν να πουν ορισμένοι. Κι όμως, η ιστορία έχει και χειρότερες πλευρές.
Ως μέσον ενημέρωσης, επιχειρήσαμε να βρούμε ποιος είναι ο σχεδιαστής του νέου λογοτύπου και με ποιες διαδικασίες έγινε η ανάθεση του έργου. Η δυσκολία στην ανεύρεση σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο ήταν μεγάλη και ο λόγος γι’ αυτό ήταν ότι η ανακοίνωση για το διαγωνισμό ήταν… εσωτερική μόνο, είχε δηλαδή ως αποδέκτες της, αποκλειστικά τους εργαζόμενους στην ΟΣΥ!!!
Στην ανακοίνωση που φέρει ημερομηνία 6/7/2011 και την οποία παραθέτουμε παρακάτω, γίνεται σαφές ότι το λογότυπο καλούνται να σχεδιάσουν όσοι εργαζόμενοι της ΟΣΥ θέλουν να… δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη γραφιστική! Και μάλιστα, το έπαθλο για το νικητή δεν είναι άλλο, παρά 15 ημέρες τιμητική άδεια!!!

Αυτή είναι λίγο-πολύ η ιστορία του λογοτύπου του νέου, μεγάλου οργανισμού συγκοινωνιών που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, ενός λογοτύπου, που αισθανόμαστε τυχεροί που δεν πρόκειται να το συναντήσουμε για το επόμενο τουλάχιστον χρονικό διάστημα μπροστά μας… χάρη στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία…
Και για όσους έχουν αμφιβολίες… όχι, δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Η ημερομηνία συγγραφής του άρθρου είναι 2/4 και μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΕΘΕΛ θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

4 Responses

 • Panos

  Για νέα ιστοσελίδα πόσες μέρες αδείας δίνουν;

 • Vagelis Py

  Να σημειώσω πως για κάποιον λόγο είχε έρθει στο inbox μου η προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού από το καλοκαίρι και είχα ενημερώσει την ΕΓΕ με μορφή καταγγελίας. Δεν ξέρω εάν έγινε κάποια κίνηση από την «μεριά» μας.

 • benson

  By far η πιό αστεία ιστορία ελληνικού design!

  Ενα μεγάλο μπράβο στον εργατοπατέρα Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο. Αλλωστε design είναι, το design του εργάτη!

 • Petros

  Πάλι καλά που δώσανε 2 βδομάδες άδεια αντί για κάποιο χρηματικό ποσό όπως είχε κάνει το πρώην ΙΚΑ, το οποίο πρίν από κάποια χρόνια είχε δώσει για την αλλαγή του ονόματος του από ΙΚΑ σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

  Αλήθεια τα 60.000 ευρώ αυτού του διαγωνισμού ποιός τα “πήρε’;

  Καί εις άλλα με υγεία !!Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 09-10-2019 [1]

Αποτελέσματα διαγωνισμού για το λογότυπο του ΤΕΕ – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

ΝΕΑ 20-09-2019 [1]

Wim Crouwel 1928-2019

ΝΕΑ 16-09-2019 [0]

Οι ελληνικές διακρίσεις στα φετινά Pentawards

ΝΕΑ 10-09-2019 [0]

H Bαλένθια παγκόσμια πρωτεύουσα του design

ΝΕΑ 27-08-2019 [3]

Kos

ΝΕΑ 25-07-2019 [2]

Αλλαγή σελίδας για τον Stefan Sagmeister

ΝΕΑ 19-07-2019 [0]

Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV

ΝΕΑ 30-06-2019 [0]

Αλλαγή σελίδας για την Apple και τον Jony Ive

ΝΕΑ 13-06-2019 [0]

Mια ιδιαίτερη έκδοση για τα 95 χρόνια Novum

ΝΕΑ 11-06-2019 [0]

Εξαιρετική η ελληνική συγκομιδή στα European Design Awards 2019designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).