Διεθνής διάκριση για την Αριστοτέλη Μπαράκο

15-06-2016

Δεύτερο βραβείο (μετά το περσινό A’ Design Award) απέσπασε o product designer Αριστοτέλης Μπαράκος, για το “Pebble Pot Family”, αυτή τη φορά στα πλαίσια του Young Balkan Designers Competition 2016.

Tα Pebble Pots φέρουν την οικεία αίσθηση που μας προκαλούν τα βότσαλα, μιμούμενα τις φόρμες τους και την χρονοβόρα διεργασία της λείανσης τους μέσω της τριβής στο νερό. Αυτή η σχεδόν μαγική επίδραση που ασκούν τα βότσαλα στους ανθρώπους, που τείνουν να τα αγγίζουν, να τα παίρνουν στα χέρια τους και να τα συλλέγουν εν είδη σουβενίρ από ταξίδια ή διακοπές κοντά στην φύση, ώθησε τον σχεδιαστή στην δημιουργία της σειράς των κεραμικών.
Παίζοντας με την υφή της λειασμένης πέτρας και το παράδοξο του ότι ξεφυτρώνει ζωή μέσα από τις ωπές που έχουν στην επιφάνειά τους, τα κάνει ιδανικά διακοσμητικά και χρηστικά γλαστράκια για μικρά φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.
Η έρευνα και οι πειραματισμοί πάνω σε υλικά και μεθόδους παραγωγής, σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνίτες, οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα. Κατασκευασμένα από μία ειδική μάζα stoneware, για να προσομοιάζουν στην πορώδη υφή των βοτσάλων, ενώ ταυτόχρονα έγινε μελέτη ώστε να μπορούν να βγουν σε παραγωγή.

Ο διαγωνισμός YBD που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, έχει στόχο να προσδιορίσει την δυναμική του Design στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, να αναδείξει έργα νέων Product Designer και να τους φέρει σε επαφή με την διεθνή αγορά.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού “New Analogue”, έχει στόχο να επαναφέρει το ανθρώπινο στοιχείο στην σχεδιαστική και παραγωγική διαδικασία. Οι νέοι σχεδιαστές κλήθηκαν να σχεδιάσουν χρησιμοποιώντας τεχνικές, υλικά, μέσα και διαδικασίες παραγωγής που είναι διαθέσιμα στην περιοχή.
Προσκαλώντας βιομηχανίες της περιοχής να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που προκύπτουν μέσω της χρήσης του Design Thinking και της σχεδιαστικής διαδικασίας, οι δύο κόσμοι της παραγωγής και του σχεδιασμού ενώνουν τις δυνάμεις τους για την δημιουργία των συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού, αποτελούμενη από τους Konstantin Grcic, Tomislav Knezović, Zoran Jedrejčić, Jelena Matić και Nikola Radeljković, επέλεξε 15 από τους 60 περίπου συμμετέχοντες του πρώτου γύρου, που εξέθεσαν τα έργα τους στο Mikser festival στο Βελιγράδι.
Με την πρόκριση τους στον δεύτερο γύρο, τα βραβευμένα έργα θα εκτεθούν σε διάφορες εκθέσεις design στην Ευρώπη και της περιοχής των Βαλκανίων. Επίσης οι νέοι σχεδιαστές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βιομηχανίες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν το design στην διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων.

medium Pebble large pebble Pebblepotfamily small_pebble_landscapeΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 23-10-2020 [1]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα Red Dot Design Awards 2020

ΝΕΑ 22-10-2020 [0]

Η Airbnb αναθέτει στον Ive τον επανασχεδιασμό της

ΝΕΑ 20-10-2020 [0]

Με ψηφοφορία κοινού ο νέος λογότυπος της Εταιρείας Τουρισμού Δ. Μακεδονίας

ΝΕΑ 15-10-2020 [4]

Παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ για το rebranding της εταιρείας

ΝΕΑ 14-10-2020 [2]

Η Άρτα και τα Γιάννενα… στην Αρκαδία

ΝΕΑ 08-10-2020 [1]

H Google επανασχεδιάζει την ταυτότητα της σουίτας της

ΝΕΑ 29-09-2020 [9]

Ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρωτοβουλία Designers Act

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Κατάλογος νικητών και merchandise ΕΒΓΕ 2020

ΝΕΑ 25-09-2020 [0]

Το branding στην εποχή της πολιτικής ορθότητας

ΝΕΑ 24-09-2020 [0]

Οι ελληνικές επιτυχίες στα pentawards 2020designmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).