«Είμαστε παιδιά με όρεξη για δημιουργία που βρίσκουμε κλειστές πόρτες…»

10-10-2012

Πριν από δύο μέρες λάβαμε ένα μήνυμα από μια τελειόφοιτο του τμήματος γραφιστικής του ΤΕΙ της Αθήνας.
Αφορούσε το “καυτό” για τους φοιτητές θέμα της πρακτικής άσκησης και την κατάσταση που επικρατεί, ιδίως τον τελευταίο καιρό, με τα δημιουργικά γραφεία να μη δίνουν καμία προσοχή στην ανάγκη αυτή της επερχόμενης “φουρνιάς” των συναδέλφων τους.

Αφενός, είναι κατανοητό ότι σε μια περίοδο που το κέντρο βάρους των επαγγελματιών του χώρου μετατοπίζεται σε πολύ βασικές ανάγκες (αυτές της οικονομικής επιβίωσης), η ενέργεια και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Είναι καλό όμως, να προσπαθούμε όλοι να μην ξεχνάμε και την επόμενη γενιά, που επίσης βιώνει τις δικές της αγωνίες και πρέπει να καλύψει τις δικές της ποιοτικές (και όχι οικονομικές) ανάγκες.

Σε συνεννόηση με τη συντάκτρια του μηνύματος, αποφασίσαμε να αναδημοσιεύσουμε το κείμενό της (επιλέγοντας την ανωνυμία), ελπίζοντας να ευαισθητοποιήσουμε κάποιους επαγγελματίες,

Καλησπέρα σας,

είμαι αναγνώστριά σας και σπουδάζω γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας.
Πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτό το μήνυμα για να θίξω το μείζον ζήτημα της νέας γενιάς γραφιστών που λέγεται “Πρακτική Άσκηση”.
Πριν από ένα χρονο ήμουν στη Γερμανία μέσω Εrasmus και όσο πλησίαζε η ώρα της επιστροφής οι δικοί μου άνθρωποι με παρότρυναν να προσπαθήσω να μείνω εκεί για πρακτική και εγώ το σκεφτόμουν.
Μια μέρα είδα το “Everything’s Gonna Be Alright” και τότε πείσμωσα και είπα «ε όχι, δεν μένω εδώ, η χώρα μας πάει τόσο καλά στο design, έχουμε τόσα αξιόλογα γραφεία θα προσπαθήσω να μείνω εκεί και να μάθω δίπλα σ αυτούς του ανθρώπους…». Και γύρισα γεμάτη αισιοδοξία και ρoμαντισμό, δικαιολογείται όταν είσαι 22 χρονών.
Ώσπου κάπου στα τέλη Ιουνιού ξεκίνησα να ετοιμάζω δειλά-δειλά το portfolio μου και να στέλνω τα πρώτα email.
Απάντηση καμία… Λογικό είναι, σκέφτηκα, θα ξαναστείλω από Σεπτέμβρη.
Έτσι και έγινε. Έστειλα ξανά στα ίδια γραφεια και σέ ο,τι νέο είχα ανακαλύψει μέχρι που έπαψα να μετράω σε πόσα έιχα στείλει.
Απαντήσεις ελάχιστες και όλες αρνητικές «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα αλλα κρατάμε το βιογραφικό σας».
Το ενδεχόμενο του εξωτερικού επέστρεψε σαν σκέψη, δεν είναι ωραίο όμως να φεύγεις επειδή αναγκάζεσαι. Aγαπώ την Έλλαδα και την αισθητική μας. Αλλά γιατί τόση αδιαφορία για εμάς;
Νιώθω ότι έχουμε χάσει λίγο τη σημασία της πρακτικής άσκησης. Είμαστε παιδιά με όρεξη για δημιουργία που βρίσκουμε κλειστές πόρτες για μια ευκαιρία να ΜΑΘΟΥΜΕ όχι να πληρωθούμε ούτε να ανελιχθούμε. Μια απλή 6μηνη πρακτική άσκηση, να αποκτήσουμε εμπειρία και γνώσεις, να “ξετρίψουμε ” να δούμε πως λειτουργεί όλο αυτό.
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο. Είναι τρομερά αποκαρδιωτικό όταν δεν απαντούν καν αυτοί που έχεις σαν ινδάλματα και που λες ότι αν δεν μου δείξουν αυτοί τότε ποιος; Αυτά ήθελα να σας πω μα δεν ξέρω αν μπορείτε να μου πείτε κάτι ή να μου δώσετε μια απάντηση.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Με εκτίμηση…
(υπογραφή)

 

 

7 Responses

 • Lasker

  Στην Ελλάδα δυστηχώς τα πράγματα έτσι ήταν, είναι και θα είναι για κάποιους. Μου κάνει εντύπωση το οτι σου απάντησαν βέβαια γιατί συνήθως ούτε καν αυτό δεν γίνεται. Κάποτε με χαρά οι μεγάλες τουλάχιστον εταιρίες έπαιρναν τα φιλόδοξα παιδιά απο τις σχολές για να τους ρουφήξουν το αίμα έως αργά το βράδυ… και να τους “μάθουν” πως λειτουργεί το περίφημο μοντέλο υπερωρίες χωρίς πληρωμή και άπειρα σαββατοκυριακα δουλειάς (με παχυλό μισθό 700 ευρώ). Αργότερα τελειώνοντας την πρακτική σου και παίρνοντας το πτυχίο ή και το μεταπτυχιακό σου κάποιοι θρασύτατοι είχαν το θράσος να σου προτείνουν “δουλειά” αμισθί για κανένα τρίμηνο και θα δούμε…Αυτή είναι η πραγματικότητα δυστηχώς. Τώρα μάλλον απ΄ότι μας λες δεν υπαρχει ούτε αυτή η “ευκαιρία”… Παρόλαυτα θα σου έλεγα να μην κολλήσεις, να απογοητευτείς και να χάνεις το χρόνο σου. Μάθε, απόκτησε εμπειρίες και γνώση με οποιοδήποτε τρόπο μπορείς, αν η λύση είναι το εξωτερικό, φύγε στο εξωτερικό. Επειδή φαίνεσαι να έχεις όρεξη πίστεψέ με θα έρθει η στιγμή που θα μπορέσεις να κάνεις αυτά που θέλεις εδώ και να συνεισφέρεις με το δικό σου τρόπο. Ίσως τα πράγματα να αλλάξουν κάποια στιγμη. Καλή συνέχεια.

 • Pete

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον/την Lasker, όπως θα ήθελα να προσθέσω ότι ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο θα έπρεπε τα αποκαλούμενα “γνωστά γραφεία” να δίνουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται να προσφέρουν κάποιο χρηματικό ποσό στον εξασκούμενο.

  Από την άλλη, θεωρώ πως δεν υπάρχει η παιδεία – νοοτροπία στην Ελλάδα στο να δέχεται κάποιο γραφείο άτομα για πρακτική.

  Η συμβουλή μου είναι πως αν σου δοθεί πάλι μία ευκαιρία για να συνεργαστείς με κάποιο γραφείο του εξωτερικού να μην την αφήσεις να πάει χαμένη.

  Τώρα όσο αφορά τον τόπο μας, πιστεύω ότι θα βρεί τον δρόμο του απλά θα πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να γίνει αυτό καί ένας παράγοντας που θα συμβάλει τα μέγιστα είναι καί η εισροή καινούργιων επαγγελματιών οι οποίοι θα έχουν διαφορετική νοοτροπία.

 • Αστυνόμος Μπαλούρδος

  Το πέρασμα από τον κόσμο της σχολής στον πραγματικό κόσμο και μάλιστα μετά από erasmus είναι από το πιο σκληρά πράγματα!

  Πέρασα από όλα και ένα έχω να σου πω:
  Ό,τι καταφέρεις θα το καταφέρεις μόνη σου.

  Μην περιμένεις από κανέναν παπάρα (ή μη) να σου δώσει την ευκαιρία που ζητάς. Δε θα σε σώσει καμιά πρακτική άσκηση. Άσε που αν βρεις και είναι σαν αυτές που είναι συνήθως, θα βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή που τους χτύπησες την πόρτα.

  Εγώ θα σου έλεγα να μην εφησυχάζεις ούτε να παραιτήσαι, να βλέπεις συνεχώς καινούρια πράγματα, να μη σταματάς να σχεδιάζεις και να εξελίσσεσαι κάθε μέρα. Ανέλαβε στην αρχή το σχεδιασμό της δικής σου εικόνας, συνεργάσου, βρες νέες ιδέες και υλοποίησε τις. Μπες μες στα πράγματα και σιγά-σιγά θα αναλαμβάνεις τα δικά σου projects.

  Δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος, κι αν υπάρχει θα σου έχει στερήσει τα ατσάλινα πόδια.

  Όταν έχεις αυτή τη δίψα, δεν τη σβήνει τίποτα. Και φαίνεται πως εσύ την έχεις!

 • sof

  Είμαι κι εγώ φοιτήτρια στα ΤΕΙ και ξέρω πως έχει η κατάσταση με τις πρακτικές.
  Θα ήθελα να συμπληρώσω, σε περίπτωση που κάποιος δεν το γνωρίζει, ότι πέρα απο τον διδακτικό της χαρακτήρα η πρακτική αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση πτυχίου.
  Ένας φοιτητής λοιπόν που δεν έχει εκκρεμότητες σε μαθήματα αλλα δεν καταφέρνει να βρει πρακτική μένει εγκλωβισμένος, γιατί ούτε για δουλεία μπορεί να ψάξει ούτε για κάποιο μεταπτυχιακό.

  Τέλος, απευθυνόμενη στους ιδιοκτήτες των γραφείων, αν διαβάζετε, παρακαλώ δώστε μισό λεπτό από τον χρόνο σας και απαντήστε στους φοιτητές. Έστω και μια αρνητική απάντηση είναι καλύτερη απο το τίποτα. Για να μετριάσει την αγωνία μας και να ξερουμε “που βαδίζομεν”.

  Ευχαριστώ

 • ak

  Η εταιρεία velti (www.velti.com ), που έχει έδρα στο Μαρούσι, ψάχνει γραφίστα από το ΤΕΙ γραφιστικής για πρακτική άσκηση. Η εταιρεία κινείται στον χώρο των new technologies και το αντικείμενο ασχολίας είναι ψηφιακές εφαρμογές (όπως σχεδιασμός website, mobile sites και mobile apps). Όποιος ενδιαφέρεται παρακαλώ ας προωθήσει το βιογραφικό και ένα δείγμα του portfolio του στο hr@velti.com.

 • Maria P.

  Καλή αρχή και μη στεναχωριέσαι, στην αρχή είναι λίγο δύσκολα μετά θα πάρεις τα πάνω σου, όλα θέλουν το χρόνο τους, ειδικά στη χώρα μας που δεν δίνονται οι ευκαιρίες για σωστή εκπαίδευση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες που τους παρέχουν τα πάντα και μετά είναι καθαρά στο χέρι του καθενός! Για πρακτική βρήκα το παρακάτω:

  http://www.kariera.gr/INTL/JobSeeker/Jobs/JobDetails.aspx?jrjob=true&Job_DID=JHS13Y6W41DFYM1J74L&je=myrec&IPATH=JEYJEP&sc_cmp2=10_JobMat_JobDet&APath=1.41.0.31.0

 • phil_kimby

  Δε συμφωνώ και συμφωνώ. Και εξηγούμαι: Το να προσφέρεις πρακτική άσκηση σε φοιτητές, είναι μία θέση εργασίας. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι άμισθη θα έπρεπε να δέχονται τον οποιοδήποτε. Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει στη νοοτροπία. Πρώτα απ’όλα έχοντας αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα και στην Αγγλία και έχοντας στείλει cv σε τεράστιες εταιρείες, πραγματικά δε θυμάμαι καμία στην Αγγλία που να μην απαντούσε ακόμα και αρνητικά αλλά πάντα πολύ ευγενικά. Στην Ελλάδα όμως τα γραφεία και οι επαγγελματίες δεν έχουν τη νοοτροπία να έχουν trainees ή interns. Κι ατό γτ γ άλλη μια φορά διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο και το πιο φαινομενικά ξεκούραστο.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΙΑΦΟΡΑ 21-05-2020 [0]

Μέσω ανοικτού διαγωνισμού αναζητά λογότυπο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

ΔΙΑΦΟΡΑ 07-04-2020 [0]

Πρωτοβουλία Ελλήνων γραφιστών σχετική με το COVID-19

ΔΙΑΦΟΡΑ 24-07-2019 [0]

Graphic Stories – Γραφιστορίες 

ΔΙΑΦΟΡΑ 10-05-2019 [0]

Architect Show 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ 14-03-2019 [0]

Το Ίδρυμα Ωνάση ψηφιοποιεί και διαθέτει δωρεάν τη χειρόγραφη γραμματοσειρά του Καβάφη

ΔΙΑΦΟΡΑ 30-01-2019 [0]

Πολυτελή επενδυμένα κουτιά Luxury Packaging Rigid Boxes από την LPJ: μία προσιτή πολυτέλεια για όλους

ΔΙΑΦΟΡΑ 04-10-2018 [0]

Anthon Beeke 1940-2018

ΔΙΑΦΟΡΑ 22-01-2018 [0]

Διαγωνισμός αφίσας για την έξοδο του Μεσολογγίου

ΔΙΑΦΟΡΑ 05-12-2017 [0]

Find my Font: εφαρμογή αναγνώρισης γραμματοσειρών made in Greece

Έβδομη συνάντηση για το ελληνικό ντιζάιν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάσηdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).