Ενοχλημένο το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την παρέμβαση της εκεί Ένωσης Γραφιστών

24-11-2017

Γραπτή απολογία απαιτεί μέσω των νομικών του συμβούλων το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου από την Ένωση Γραφιστών & Εικονογράφων Κύπρου, ύστερα από επιστολή που απέστειλε το δεύτερο προς το ΡΙΚ, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε έπειτα από τις συζητήσεις της κοινότητας σχετικά με τις ομοιότητες του νέου λογοτύπου του κυπριακού φορέα, με το λογότυπο της αντίστοιχης νορβηγικής κρατικής υπηρεσίας.

H ιστορία έχει ως εξής: πριν λίγες εβδομάδες το ΡΙΚ παρουσίασε μια σειρά νέων λογοτύπων, μια οπτική ταυτότητα η οποία αναπτύχθηκε εσωτερικά, από το in house τμήμα του ιδρύματος. Γρήγορα, πολλοί σχεδιαστές (και όχι μόνο) προέβαλαν την ομοιότητα του συγκεκριμένου έργου, με την ταυτότητα του NRK, της κρατικής τηλεόρασης δηλαδή, της Νορβηγίας.

Η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου μετά από την έντονη συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη της γραφιστικής κοινότητας της Κύπρου, αλλά και μετά από αναφορές στον έντυπο και ψηφιακό τύπο, απέστειλε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου επιστολή με ερωτήματα σε σχέση με το νέο λογότυπο του ιδρύματος. Η επιστολή αυτή με ημερομηνία 9 Νοέμβριου 2017, έθεσε στο ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου τρία ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Τα ερωτήματα αυτά είχαν ως εξής:

 1. Ποια είναι η άποψη σας σε σχέση με το θέμα που προκύπτει με το νέο λογότυπο του ιδρύματος το οποίο φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας αμφίβολου ποιότητας προσαρμογής του λογοτύπου της Κρατικής Τηλεόρασης της Νορβηγίας (NRK – Norsk rikskringkasting);
 2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβεί ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο κατά την άποψη μας προσβάλλει τον πολιτισμό και τις αξίες της χώρας μας;
 3. Ποια μέτρα σκοπεύει να αναλάβει το ΡΙΚ ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον;

Στην προσπάθεια αυτή να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με το ΡΙΚ, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι της Ένωσης Γραφιστών & Εικονογράφων Κύπρου να εξηγήσουν τους προβληματισμούς τους, το ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου απάντησε με επιστολή μέσω δικηγορικού γραφείου.

Σύμφωνα με το κυπριακό συλλογικό όργανο, «η επιστολή από τους νομικούς συμβούλους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου μας έχει προκαλέσει απογοήτευση για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την απόφαση του ΡΙΚ να αποφύγει να μπει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΓΕΚ η οποία καλοπροαίρετα επικοινώνησε με το ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου για να εκφράσει κάποιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την φανερή αδυναμία των υπευθύνων του Ιδρύματος να κατανοήσουν την ζωτική σημασία και σπουδαιότητα της οπτικής επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή».

Η απάντηση των νομικών συμβούλων του ΡΙΚ ήλθε όχι μόνο να απορρίψει τις αιτιάσεις της δημιουργικής κοινότητας, αλλά και να κατηγορήσει με τρόπο εξαιρετικά επιθετικό για “κακεντρέχεια” και “εξυπηρέτηση σκοπών” την Ένωση. Η απάντηση του ΡΙΚ κλείνει με μια σαφή απειλή για νομικά μέτρα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει γραπτή απολογία(!!!). Η επιστολή έχει ως εξής:

Έχουμε εξετάσει την επιστολή σας εκ μέρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου το οποίο και εκπροσωπούμε.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε υπό ποια αρμοδιότητα η ένωση την οποία εκπροσωπείτε, κατηγορεί στην ουσία το ΡΙΚ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και ασκεί κριτική όσον αφορά την ποιότητα του έργου ενός συναδέλφου σας που εργάζεται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Τα ερωτήματα που θέτετε δεν αποτελούν παρά προσπάθεια υπόσκαψης και δυσφήμισης της νέας εταιρικής ταυτότητας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία προτίθεται να προστατεύσει την φήμη και το καλό της όνομα με όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Μακριά από ενδοεπαγγελματικές αντιπαλότητες και κακεντρέχειες στις οποίες ενδεχομένως να εδράζονται οι χαρακτηρισμοί και ισχυρισμοί σας περί «αμφιβόλου ποιότητας προσαρμογές», σημειώνουμε για σκοπούς δικής σας ενημέρωσης, την οποία μάλιστα θα έπρεπε να γνωρίζετε καλά λόγω επαγγέλματος, ότι υπάρχουν σωρεία παραδειγμάτων όπου λογότυπα και δη διεθνών κολοσσών έχουν κοινά στοιχεία. Με βάση τους δικούς σας παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς, το λογότυπο της Guccί θα έπρεπε να θεωρηθεί ως «αποτέλεσμα μιας αμφιβόλου ποιότητας προσαρμογή (sic) του λογοτύπου» της Channel. Μήπως με το ίδιο αβάσιμο σκεπτικό, το ίδιο ισχύει και για αυτό της Μini και της Bentley; ή της Auto Trader και της Pepsi; ή της Carrίer και της Ford; ή του FDA και του CNN; για να αναφερθούμε μόνο σε κάποια από τα αμέτρητα παραδείγματα. Το γεγονός λοιπόν ότι το γράμμα ‘ρ’ του ΡΙΚ στο νέο λογότυπο, προσομοιάζει με αυτό της NRK, χωρίς βεβαίως να είναι ούτε το ίδιο, ούτε και να ακολουθεί την ίδια γραμματοσειρά, ουδόλως δικαιολογεί τους ψευδείς και αδικαιολόγητους σας ισχυρισμούς τους οποίους οι πελάτες μας απορρίπτουν μετά βδελυγμίας καλώντας σας να απολογηθείτε γραπτώς.

Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι είναι πραγματικά λυπηρό μια νεοσύστατη ένωση να αναλώνει δυνάμεις σε κακεντρέχειες ή/και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπών που ουδόλως περιποιούν τιμή στο σοβαρό έργο που ο κλάδος των επαγγελματιών που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει επιτελούν ή/και στους σκοπούς ιδρύσεως του, όπως αυτοί προβάλλονται στην ιστοσελίδα σας.

Η παρούσα αποστέλλεται άνευ βλάβης των δικαιωμάτων των πελατών μας και εν αναμονή γραπτής απολογίας πριν την λήψη νομικών μέτρων.

Οι άνθρωποι της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου σημειώνουν ότι «ο συντάκτης της επιστολής αυτής προσπαθεί να μεταφέρει την εντύπωση πώς τα ερωτήματα μας είχαν ως στόχο το πρόσωπο που σχεδίασε το λογότυπο. Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο και συνάμα αποδεικνύει την αδυναμία του ιδρύματος ως προς τη διαδικασία δημιουργίας μιας σοβαρής εταιρικής ταυτότητας. Επίσης δείχνει την επιφανειακή και πρόχειρη αντιμετώπιση ως προς τον σχεδιασμό του νέου λογοτύπου τόσο από το Εμπορικό Τμήμα όσο και από τη διεύθυνση αφού όπως προκύπτει και από την επιστολή τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα προφανώς εργάστηκε μόνο ένα πρόσωπο».   «Μπορούμε και θέλουμε να είμαστε πλάι στο ΡΙΚ» καταλήγει σχετική ανακοίνωση της ΕΓΕΚ «αφού θεωρούμε πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση απευθύνεται σε όλους μας. Καλούμε λοιπόν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου να προβληματιστεί για το πώς μπορεί να βελτιώσει την οπτική επικοινωνία του ιδρύματος ώστε αυτή να καταστεί αντάξια της χωράς και να πρεσβεύει με αξιοπρέπεια την Κύπρο στο εξωτερικό».

 

 

One Response

 • Πελλός

  1. Άλλην μίαν απόδειξην ότι οι Κύπριοι είναι ‘Ελληνες, μάνα μου.

  2. Νομικοί σύμβουλοι του ΡΙΚ:
  α. Open new document στο Microsoft Office Word 2007.
  β. Open Internet Explorer 11.
  γ. Google “companies with similar logos” στο Bing.
  δ. Copy/paste μερικά παραδείγματα από την ιστοσελίδαν WhatCulture.
  ε. Make a case.
  στ. Give themselves a pat on the back ζητωκραυγάζοντας “Γκούτσο!”*

  3. Hilarious ανέκδοτον:
  ΡΙΚ Astley will let you borrow any movie from his Pixar collection except one. He’s never gonna give you “Up.” Μουχαχά.

  ______
  * “Good Shot!” στα κυπριακάΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΆΡΘΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 24-11-2018 [0]

Πέντε ημιτελείς γραμματοσειρές του Bauhaus αναβιώνουν ξεπερνώντας τη ναζιστική επιβολή

ΆΡΘΡΑ 11-10-2018 [0]

Σχεδιαστές κρίνουν το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

ΆΡΘΡΑ 09-05-2018 [2]

Η Ελλαδα απέκτησε (επιτέλους) το δικό της Κέντρο Design

ΆΡΘΡΑ 29-10-2017 [2]

Θέτοντας ερωτήματα στον Ανοιχτό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΆΡΘΡΑ 15-09-2017 [8]

Ενέργεια κατά της κατάργησης του τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών

ΆΡΘΡΑ 11-05-2017 [1]

Καλλιόπη Αποστολίδου: Το να μένεις στάσιμος σκοτώνει το πνεύμα και τη φαντασία

ΆΡΘΡΑ 05-05-2017 [1]

Μ. Μπότης: To ελληνικό design δεν είναι απλά καλό

ΆΡΘΡΑ 13-04-2017 [0]

Απολογισμός για το τρίτο Graphic Stories Cyprus

ΆΡΘΡΑ 23-01-2017 [0]

Εθνική Βιβλιοθήκη: 6 γρίφοι για δυνατούς λύτεςdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).