Δουλεύοντας για την Ελληνική Αστυνομία (δεν είναι αυτό που νομίζετε)

27-08-2015

Όταν πελάτης σου είναι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (σε συνεργασία με τηνΕλληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), πιθανώς η πρώτη αντίδραση είναι να αντιμετωπίσεις την ανάθεσή σου λίγο συντηρητικά.

Ευτυχώς ο Adel Sanoussi και η γύρω από αυτόν ομάδα, αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση: χρώμα, κίνηση και κυρίως χιούμορ.
«Το brief ήταν ανοιχτό και περίμενε από μας να δημιουργήσουμε την απαραίτητη γλώσσα για να μπορέσει να πείσει το κοινό του» μας λέει.

Η ιστορία ξεκίνησε στα μέσα του καλοκαιριού όταν η Κατερίνα Παπαγεωργίου (project manager) προσέγγισε τον Adel Sanoussi για να δουλέψουν μαζί πάνω στην καμπάνια “feel safe @e-commerce” που σκοπό της έχει να ενδυναμώσει το αίσθημα ασφάλειας του κοινού αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι στη χρήση του φυσικού χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν τρία concepts, με το συγκεκριμένο ως το ποιο κοντινό στη πραγματικότητα του internet των memes/9gag/4chan.
«Όταν ο μουσικός Δημήτρης Δερμάνης είδε το concept» μας αφηγείται ο Adel Sanoussi, «μου είπε πάμε για nyan cat, έτσι;». Η απάντηση ήταν σαφώς καταφατική αφού ένα τέτοιο video δε θα μπορούσε να έχει τετριμμένη μουσική επένδυση…

Στην ερώτησή μας, πόσο δυσκολεύτηκαν να πείσουν τον πελάτη πάνω στη συγκεκριμένη λογική, η απάντηση είναι “καθόλου”. «Προς μεγάλη μας (κι ευχάριστη) έκπληξη ο πελάτης προτίμησε αυτή την εκδοχή. Τελικά η απόφασή τους δεν έπρεπε να μας εκπλήξει, μια και αυτό το τμήμα είναι πραγματικά “μπροστά” και σαφέστατα πολύ σχετικό και εξοικειωμένο με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες».

«Σίγουρα η άποψη που έχουμε εμείς οι δημιουργικοί μερικές φορές είναι πιο στενή απ’ ό,τι θα έπρεπε» μας λέει ο Adel Sanoussi και καταλήγει «για αυτό καλώ τον κόσμο να μην φοβάται να δείχνει τις ιδέες που πραγματικά οραματίζεται, όσο μακριά και αν είναι από αυτό που έχουμε συνηθίσει.  Άλλωστε και εμείς δεν αλλάζουμε τον κόσμο;»

Creative/illustration/mograph: Adel Sanoussi
Music and Sound Design: Δημήτρης Δερμάνης
Project Managment: Kατερίνα Παπαγεωργίου

2 Responses

 • Ηρακλής

  Τεχνικά άρτιο και ικανό.

  Η προσπάθεια μίμησης μιας συγκεκριμμένης γλώσσας για ανάγκες που δεν την έχουμε συνηθίσει να εκφράζει, δημιουργεί όμως ένα awkward valley.

  Μου προκαλεί μια συγκαταβατική αμηχανία για μια γενιά ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό το πνεύμα του «ΑΑΧ… INTERNET» δεν μπορεί να συνυπάρχει με ανησυχίες για το πόσο ασφαλείς ή όχι είναι οι αγορές με κάρτες. Δεν αρκούν καραμελίτσες και ουράνια τόξα για να κάνουν kawaii την διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Μπορεί να είμαι όμως απλά αρνητικός. Θα είχε ενδιαφέρον μια αποτίμηση της καμπάνιας σε σχέση με το φαινομενικό target group.

 • Le Faisan

  το πρώτο link για τον Adel Sanoussi οδηγεί σε:
  This Domain Has Expired, To Renew Please Contact Your Provider.

  capital controls?Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 10-02-2018 [0]

Ο Mike Rafail ανανεώνει την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 31-01-2018 [0]

Σχεδιασμός συσκευσιών και χαρακτήρων από την The comeback studio

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 30-01-2018 [1]

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δια χειρός Yell

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 27-01-2018 [2]

Νέα οπτική ταυτότητα για την Rockvision από το Designclub

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-01-2018 [0]

Η ΜΝΡ σχεδιάζει το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 15-01-2018 [0]

Ο Neville Brody δημιουργεί για την Coca-cola

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΝΕΑ 20-12-2017 [0]

Τα σήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 18-12-2017 [0]

Ένα ημερολόγιο για την καταπολέμηση του στίγματος στην ψυχική Υγεία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-12-2017 [2]

Οι τίτλοι του Netflix εξελληνίζονται

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-12-2017 [0]

Χαρτοβασίλειον και Bob Studio συνεργάζονται για ένα ακόμα ημερολόγιοdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).