Η νικήτρια του διαγωνισμού για νέους δημιουργούς από τη Shiseido

25-04-2013

Πριν από περίπου έξι μήνες είχαμε αναφερθεί στο διαγωνισμό Shiseido ART Contest τον οποίο διοργάνωνε η γνωστή εταιρεία, με θέμα τρεις έννοιες κλειδιά του Ιαπωνικού πολιτισμού (Ομορφιά, φιλοξενία, δυισμός). Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Shiseido ART Contest» αποτελούμενη από τους: Βρανοπούλου Μαρίνα (Ιστορικό Τέχνης και Επιμελήτρια Εκθέσεων), Καμχή Ρεβέκκα (Γκαλερίστα), Σακελλαρίου Λάρρυ (Διευθύνοντα Σύμβουλο Shiseido Hellas), Σπηλιόπουλο Μάριο (Τακτικό Καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών), Στεφανίδη Δημήτρη (Design Consultant & Λέκτορα στο Κολλέγιο Βακαλό), Τσέβη Χάρη (Visual designer), μετά από πολυήμερη εξέταση των έργων που κατατέθηκαν, αποφάσισε να απονείμει το πρώτο βραβείο στη Λουΐζα Αναγνώστου.

Η Λουΐζα Αναγνώστου είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρότι είναι γεννημένη το 1985, έχει στο ενεργητικό της αξιοσημείωτη πορεία με αξιόλογη εργασιακή εμπειρία και συμμετοχή σε εκθέσεις που αφορούν τον σχεδιασμό και την τέχνη. Οι σπουδές της στην αρχιτεκτονική ήταν το εναρκτήριο βήμα για την κατανόηση της σημασίας της εικόνας και στη συνέχεια της τέχνης, ενώ τα σκίτσα της αποτελούν ένα προσωπικό ημερολόγιο φωτογραφικών στιγμών, που αποτυπώνουν μία πραγματικότητα φιλτραρισμένη μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.
Τo έργο που βραβεύθηκε θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο καθώς η δημιουργός του κατάφερε να αποτυπώσει με μοναδικό και προσωπικό τρόπο το ζητούμενο της Ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών: τις τρεις έννοιες-κλειδιά (Ομορφιά, «Omotenashi»: φιλοξενία, Δυισμός) που αποτελούν τη βάση της φιλοσοφίας της Shiseido και της Ιαπωνικής κουλτούρας.

ivnitingtheworld

Το βραβευμένο έργο: O τίτλος της βραβευμένης δημιουργίας είναι «Inviting the World». Η δημιουργός του Λουΐζα Αναγνώστου, μας λέει γι’ αυτό: «Πρόκειται για ένα σκίτσο το οποίο αποτελεί ένα συνδυασμό παραδοσιακών ιαπωνικών μοτίβων και συνηθειών. Η ιδέα βασίζεται στην Ιαπωνική ιεροτελεστία του τσαγιού, όπου μία ιαπωνική γυναικεία φιγούρα προσφέρει τσάι σε όλον τον κόσμο (παγκόσμιος χάρτης στην αγκαλιά της γυναικείας φιγούρας). Η χαρακτηριστική κόμμωση και το κιμονό προδίδουν την προέλευση της γυναίκας αυτής, όμως το πρόσωπό της, όπως και μεγάλο μέρος του σώματός της, δεν υπάρχουν με σκοπό να τονιστεί η παγκοσμιότητά της και να αφήσουν τον θεατή να τη φανταστεί όπως θέλει, θέτοντας τα δικά του πρότυπα ομορφιάς. Το βλέμμα της κοιτάει προς τα Δυτικά, παρόλο που η ίδια κάθεται Ανατολικά του κάδρου, προσδίδοντας έτσι, σε συνδυασμό με την προσφορά του τσαγιού σε όλον τον κόσμο, την έννοια του Δυϊσμού. Τα κύρια χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι το κόκκινο, το χρυσό και το ασημένιο, τα οποία συνδυάζονται σε μία λιτή σύνθεση έχοντας ως αποτέλεσμα την αίσθηση της φιλοξενίας, καθότι το σκίτσο μπορεί να «διαβαστεί» αβίαστα από τον εκάστοτε παρατηρητή. Οικουμενική Ομορφιά, «Omotenashi» προς όλο τον κόσμο, Δυϊσμός».

 

2 Responses

  • atmosphair3

    !!!!

  • Dimitris Evagelou

    τέλειοΣτην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΝΕΑ 06-12-2018 [0]

Άλλη μια χρονιά, άλλη μια αφίσα για το Πατρινό Καρναβάλι

ΝΕΑ 27-11-2018 [2]

Στα άκρα οι σχέσεις Ogilvy και Ermis Awards

ΝΕΑ 08-09-2018 [1]

Άλλη μια χρονιά θριάμβου για την Ελλάδα στα Pentawards

ΝΕΑ 28-08-2018 [0]

Έλληνας σχεδιαστής σε έκθεση του Βρετανικού Μουσείου

ΝΕΑ 24-08-2018 [0]

Τίτλοι τέλους για το TYPO Berlin

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΝΕΑ 03-08-2018 [0]

Μια διεθνής Τριενάλε Αφίσας, γεννιέται στην Κύπρο

ΝΕΑ 01-08-2018 [0]

Ψήφισμα συμπαράστασης της Ένωσης Γραφιστών Τουρκίας

ΝΕΑ 26-06-2018 [0]

Ποιοι είναι οι νικητές τους φετινού διαγωνισμού αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας

ΝΕΑ 05-06-2018 [0]

Ελληνικές διακρίσεις στα European Design Awards 2018

ΝΕΑ 21-05-2018 [0]

Νέα μεταπτυχιακά προγράμματα Hotel Design και Digital Design από τη Σχολή Βακαλόdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).