Ο νικητής του διαγωνισμού της Σκοπέλου

16-03-2012

Στις αρχές του χρόνου, σε σχετικό μας άρθρο, αναφερθήκαμε σε διαγωνισμό του Δήμου Σκοπέλου, σχετικό με την τουριστική ταυτότητα του νησιού.
Χθες έγινε η ανακοίνωση των νικητών του εν λόγω διαγωνισμού. Πρόκειται για την θεσσαλονικιώτικη Pad Advertising (Νίκη Ταμπάκη και Μελίνα Μαλτσίδου) η οποία δημιούργησε ένα πράσινο νησί, περιτριγυρισμένο από λευκή άμμο και γαλάζια νερά. Ή/και μια παραλλαγή του γνωστού ελληνικού ματιού.
Οι δημιουργοί του λογοτύπου δήλωσαν «Σκόπελος. Καταπράσινη, ηλιόλουστη, περιτριγυρισμένη από αμμώδεις παραλίες και τα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Η ιδανική μικρογραφία της Ελλάδας. Ένα νησί που συνδυάζει όλα αυτά που χάρισαν στη χώρα μας τη φήμη του ιδανικού τόπου διακοπών. Ένα λογότυπο ‘μάτι’ που φέρνει τη Σκόπελο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Χρώματα ελληνικά, λιτές γραμμές, καθαρή εικόνα. Ένα μάτι μέσα από το οποίο βλέπουμε τη Σκόπελο και μέσα από τη Σκόπελο, όλη την Ελλάδα.»
Από την πλευρά των υπευθύνων του Δήμου Σκοπέλου, ο κ. Κων/νος Σκούρας, Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής δήλωσε «Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή, οι προτάσεις έφθασαν τις 150 και η επιλογή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη ανάμεσα σε αρκετές αξιόλογες προτάσεις. Η τελική επιλογή ήταν ομόφωνη απόφαση της τουριστικής επιτροπής. Είμαστε περήφανοι καθώς θεωρούμε ότι διαλέξαμε το πιο αντιπροσωπευτικό λογότυπο και σλόγκαν για τη Σκόπελο που θα ηγηθεί της τουριστικής εκστρατείας του νησιού μας, για τα επόμενα χρόνια».
Το σλόγκαν που συνοδεύει το λογότυπο είναι “Σκόπελος: Ελλάδα με την πρώτη ματιά” (Greece at first sight).

Πηγή έμπνευσης;

33 Responses

 • Γαλάνης Ιωάννης

  Πλάκα μας κάνουν…αλλιώς δεν εξηγείται…

 • designmag

  Νομίζω ότι σε περιπτώσεις που εκφράζουμε απόψεις για δουλειές συναδέλφων μας, είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό να αναφερόμαστε ρητά σε τι είναι αυτό που κατά την κρίση μας είναι σωστό ή λάθος.
  Το απλό “μου αρέσει” ή “δε μου αρέσει” δεν προσφέρει τίποτα και σε κανένα…

 • melina

  Απλά να αναφέρω ότι πριν ξεκινήσουμε τη σχεδίαση ενός λογοτύπου κάνουμε και κάτι που λέγεται “έρευνα” για να αποφύγουμε να πέσουμε πάνω ή πολύ κοντά σε δημοσιευμένες και νομίζω βραβευμένες εργασίες συναδέλφων. Trivizas “Lore”.

 • Mister896

  Μήπως υπερβάλλεις Μελίνα;
  Του Τρυβιζά είναι γευστικός κάλυκας. Αυτό είναι ματάκι.
  Σίγουρα και πριν τον Τριβυζά κάποιος έχει σχεδιάσει λογότυπο με ομόκεντρους κύκλους…

 • MarkG

  10 START
  20 INSERT generic_comment_with_keywords(“αντιγραφη”, “εμπνευση”, “great artists steal”)
  30 IF (world NOT ended) BACK to 20
  40 END

  🙂

  δεν ξερω την πηγη της εμπνευσης (δεν νομιζω οτι ειναι αντιγραφη) αλλα το αποτελεσμα νομιζω ταιριαζει για τον επιθυμητο σκοπο

 • D in The dark

  η τυπογραφία απλά πεταμένη πάνω…αν αλλάξεις τα χρώματα..η σε ασπρόμαυρο είναι τηγανιτό αυγό!

 • PaKa

  Μου αρέσει το διττό σημειολογικό concept του εικαστικού και η απλότητά του αν και η έννοια του ‘ματιού’ αποδίδεται λίγο αφηρημένα (προφανώς εσκεμμένα) και για να στηριχθεί εννοιολογικά, θα πρέπει το σλόγκαν να συνοδεύει πάντοτε το λογότυπο.
  Τυπογραφικά, έχει μια ευρέως αποδεκτή ουδετερότητα αλλά θα προτιμούσα μια γραμματοσειρά με περισσότερο ‘χαρακτήρα’, χωρίς να είναι όμως σε βάρος του εικαστικού.
  Όσο για το αν μοιάζει με άλλους λογότυπους, προφανώς και θα μοιάζει αφού χρησιμοποιεί πολύ βασικές γεωμετρικές φόρμες, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να oικιοποιηθεί τη χρήση απλών κυκλικών σχήμάτων το ένα μέσα στο άλλο.
  Πρόβλημα θα υπήρχε αν το εικαστικό ήταν πανομοιότυπο με του Τριβυζά.

 • Ρενάτο Τάτα

  το σύμβολό του μου αρέσει.
  θεωρώ πως επικοινωνεί πολύ καλά το νησί.
  το μάτι (φτου-φτου) αν δεν μας το έλεγε ο δημιουργός
  ίσως και να μη το έβλεπα, αλλά τώρα το βλέπω 😉

  η τυπογραφία οκ, συμφωνώ με τον/την PaKa, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.
  όπως και σε ό,τι αφορά το σχόλιο για το lore, δεν πιστεύω πως έχει σχέση το ένα με το άλλο
  αλλώστε κάτι πολύ απλό… αποτελείται από δύο σχήματα, όχι από τρία.
  σίγουρα και τα δύο έχουν την πανοραμική ματιά, αλλά θεωρώ πως το δεύτερο δεν αντέγραψε το πρώτο.
  τουλάχιστον εμένα προσωπικά δεν με πήγε εκεί.

  καλό καλοκαίρι.

  peace \m/

 • melanine

  http://www.anatolikoswinery.gr/sites/default/files/TastelikeGreece%20@%20Anuga-digi-invitation_0.jpg

 • Παν. Λουτράρης

  Ε, δεν παιζόμαστε… Είπαμε να είναι απλές οι φόρμες, αλλά όχι κι έτσι… Γιατί δεν έβαζαν έναν απλό κύκλο;

  Κατ’ αρχήν οι τρεις ομόκεντροι κύκλοι είναι “καπελωμένοι” ως “λογότυπα” των απανταχού πολεμικών αεροποριών (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις). Θέλουμε τέτοιους συνειρμούς; Μετά δίνουν ότι εξήγηση δίνουν για το λογότυπο και άντε να τη δεχτούμε… Είναι η Σκόπελος στρογγυλή ή έστω σχεδόν στρογγυλή; Ούτε για πλάκα. Μ’ αυτή τη λογική, οποιοδήποτε νησί στον κόσμο ανταποκίνεται στο δίπτυχο πράσινο και παραλίες, μπορεί ευκολότατα να υιοθετήσει το συγκεκριμενο λογότυπο ή κάτι παρόμοιο (και επειδή έχουμε σχεδόν generic σχήματα, αυτό μπορεί να γίνει πανεύκολα και χωρίς να μπορεί να προβληθεί κανενός είδους ένσταση παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας).

  Όσο για τυπογραφία, να μη συζητήσουμε καλύτερα. Πώς συμβαδίζει το σκεπτικό που αναπτύχθηκε (όπως αναπτύχθηκε) με μία sans serif γραμματοσειρά; Σώζεται το σκεπτικό επειδή η γραμματοσειρά δεν έχει αδρές γραμμές;

  Το tagline τέλος, από μόνο του δεν είναι κακό (παράφραση του πολυφορεμένου love at first sight)… Το κακό είναι ότι ο όρος Greece αυτή την εποχή δεν είναι ακριβώς ο όρος που μόλις ο άλλος τον ακούσει/διαβάσει θα τρέξει να κλείσει θέση για να έρθει σε σένα για να κάνει διακοπές.

  Είπαμε καλά τα απλά σχήματα και το απλό design. Απλό όμως, όχι απλοϊκό. Εδώ έχουμε άλλη μια περίπτωση “πιο απλοϊκό πεθαίνει”.

 • Fabregnes

  Μ’αρέσει,αλλά θα προτιμούσα την προσέγγιση περισσότερο πιστή στα χρώματα ,κι ένα απλό vectorize δεν θα με χαλούσε γιατί η ιδέα μου φαίνεται καλή

 • Pakaraha

  http://trademark.markify.com/trademarks/ctm/seychelles+as+pure+as+it+gets/001786615

  Στην ουσία μια παραλαγή του λογοτύπου “seychelles”,πανομοιότυπα χρώματα και κεντρική ιδέα.

  Η εφαρμογή του στον επίσημο ιστοχώρο της Σκοπέλου εδώ
  http://www.skopelos.gr/gr/index.htm#.T2QFKLTOM2s

  Τα συμπεράσματα δικά σας.

 • Θάνος Ζαγοραίος

  Το σήμα είναι πολύ καλό, εύκολο και όσο απλό χρειάζεται. Το σλόγκαν είναι επίσης πολύ έξυπνο. Αν είναι να γκρινιάξω, θα γκρινιάξω για την τυπογραφία που ήθελε περισσότερη δουλειά.
  Συγχαρητήρια στα κορίτσια για την επιτυχία τους.

 • Σωτήρης Μαργέλος

  Πάλι γκρινιάζετε ρε Μπρόντηδες…?

 • MarkG

  @Pakaraha, μονο που το λογοτυπο που εβαλες δεν ειναι πλεον σε χρηση εδω και δυο χρονια τουλαχιστον http://www.seychelles.com/
  δεν ειναι αναγκη να βλεπουμε το φαντασμα της κλοπης παντου…

 • ψευδώνυμος

  Για μένα το σήμα θα ήταν πολύ καλό, αν όπως λέει κι ο Λουτράρης, είχε στο κέντρο αντί για την πράσινη βούλα, μια απλή βεκτοριά με την κάτοψη του νησιού. Και η θάλασσα ας την ακολουθεί, γιατί όχι;

 • Mister896

  Τότε, εδώ Mister896® καθώς βλέπω κι άλλον συμμετέχοντα παραπάνω με το ίδιο όνομα! Άρρεν συνάδελφος με το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο, άρα μάλλον γείτονας; εκτός αν γι αυτόν υποδηλώνει κάτι άλλο. (Αφού ο admin δέχεται τα ίδια ονόματα, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα!).

  Στο θέμα μας, μάλλον θα συμφωνήσω με τον/την Pakaraha. Τα δικά μου συμπεράσματα είναι ότι τα χρώματα μάλλον δεν με πείθουν κι η Σκόπελος τραβάει προς Ινδικό μεριά. Η τυπογραφία όπως και η πηγή έμπνευσης (μάτι ή αυγό μάτι?) επίσης δε με πείθουν. (Αφού ο τοπικός πρόεδρος Σκούρας δέχεται τα ίδια σήματα, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα!).

  Και για την αντιγραφή
  Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

 • Δημήτρης Κανελλόπουλος

  πολύ όμορφο εαν έγραφέ απο κάτω ΣΠΟΡΑΔΕΣ ή ΣΚΙΑΘΟΣ ή ΦΤΟΥ ΒΡΕ, θα ταίριαζε επίσης. Βλέπουμε αυτό το σύμβολο μόνο του, μας λέει κάτι για την Σκόπελο; Εαν μας λέει το βάζουμε σε κούπες μπλουζάκια και κάνουμε και καμια δουλειά, αν όχι ίσως να το ψάξουμε και άλλο.

  Λυπάμε αλλά η μετριότητα έχει γίνει κανόνας και δεν έχουμε δεί κάτι αξιόλογο εδώ και καιρό. Εαν είχαμε εξαιρετικές λύσεις δεν θα μίλαγε κανένας.

 • in a rub a dub style

  μπορούσε να μπει μια κολώνα……

 • Σωτήρης Μαργέλος

  Βεκτοριά……?

 • ψευδώνυμος

  ναι, βεκτοριά… “τι δεν καταλαβαίνεις;”

 • Δημοσθενης Μπρουσαλης

  Ότι το σήμα είναι συμπαθέστατο, είναι.
  Ότι μοιάζει επικίνδυνα με τις Σεϋχέλλες, μοιάζει.

  Περί τυπογραφίας, ουδέν σχόλιον (από μένα).
  Περί έρευνας και στρατηγικής επίσης ουδέν σχόλιον (από τις δημιουργούς).

  Άλλος ένας διαγωνισμός που οδηγεί σε σχεδόν τυχαία αποτελέσματα, καθώς στερείται θεμελίων.

  Ό,τι πέτυχε, έτυχε. Το πόσα ο καιρός θα δείξει.

  Λογοκλέπτοντας σχόλιο από κουβέντα με καλό συνάδελφο, …”δυστυχώς η χώρα μας πρέπει να περάσει από την φάση της τυχαιότητας για να φτάσει στην ωριμότητα της οργάνωσης, στο νέο για μας θέμα της Ταυτότητας προορισμού. Και τότε θα ξαναδούμε ψύχραιμα ξεσκαρτάροντας τι μένει και τι φεύγει”.

  Προσυπογράφω και χαίρομαι που τουλάχιστον αρχίσαμε. Το ήμισυ του παντός γίνεται καθώς μιλάμε.

  Συγχαρητήρια στις νικήτριες.

 • Σωτήρης Μαργέλος

  Τι είναι η βεκτοριά…?

 • Pakaraha

  H Σκόπελος ειναι γνωστή και σαν καταπράσινο νησί ,καθως επίσης και αρχισε να γίνεται wedding destination μετά την ταινία MAMMA MIA,πολλά απο τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Σκόπελο.

  Όλα αυτά είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα και πραγματά που κατά την αποψή μου θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά για την δημιουργία πρώτον της ταυτότητας ,τι είδους τουριστικός προορισμος θα αποτελέσει το νησί και κατόπιν ευρέσεως σλόγκαν και λογοτύπου.

  Το συγκεκριμένο λογότυπο-σλόγκαν ομορφο αλλα γενικό και δεν το θεωρώ επικοινωνιακό.

 • Αστυνόμος Μπαλούρδος

  Δεν εκπλήσσομαι που έπεσα πάνω σε κάτι παρεμφερές και ομολογουμένως καλύτερα σχεδιασμένο:

  http://www.anatolikoswinery.gr/sites/default/files/anuga-2011-2.JPG

 • PaKa

  Mε τα links από παρόμοιες δουλειές που αναρτήθηκαν ως τώρα, το λογότυπο έχω αρχίσει ήδη να το θεωρώ… κλισέ (φαντάσου να ψάξουμε βαθύτερα).
  Και, όντως αυτό που εμφάνισε ο Αστυνόμος και η Melanine πιο πριν, είναι πιο σωστό και ολοκληρωμένο ως σχεδιασμός και ανάπτυξη λογοτύπου.

 • Maria

  Μπορεί να μην έχω σχέση με το χώρο αλλά το concept είναι παλιακό και απλοϊκό. Υπήρχαν από όσο ξέρω πολύ πιο φρέσκες συμμετοχές που δεν θυμίζουν καμπάνια του ’60…

 • Αστυνόμος Μπαλούρδος

  Πού μπορούμε να δούμε τις άλλες συμμετοχές;

 • gdotw

  το σήμα είναι πολύ καλό!!!! συγχαρητήρια στους νικητές…

 • Pakaraha

  http://prezi.com/qvzzl1ejgxac/skopelos-logo-project-1-how-can-i-resist-you/

  Η Συμμετοχή μου στον διαγωνισμό με το Σλόγκαν :

  ” SKOPELOS | How Can I Resist You “.

 • faze

  http://www.viadubaitravels.ae/packages/images/seychelles-Logo.gif

 • Maria P.

  Σας παραθέτω και τη δική μου συμμετοχή στον παραπάνω διαγωνισμό.
  Είναι η ΙΔΙΑ ιδέα – σκεπτικό, σε άλλο καλούπι ή το δικό μου μάτι έχει γυρίσει επικίνδυνα??!!
  http://www.behance.net/gallery/SKOPELOS-ISLAND-PROMOTION/3009307

 • ΝΛ

  Πω πω παιδιά, καλύτερα να ρίξετε τα λεφτά σας σε κανά ψυχολόγο γιατί τόση κακία μαζεμένη σε κάτι πρέπει να οφείλεται.Στην περίπτωση που κάποιο σχόλιο περιέχει υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να το καταργήσουν μερικώς ή πλήρως. Προς αποφυγή κακόβουλων μηνυμάτων (spam), τα μηνύματα που περιέχουν συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες θα παραμένουν αφανή μέχρι να εγκριθούν από τους υπεύθυνους του designmag.gr.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 25-10-2020 [1]

Για πρώτη φορά στην ιστορία το ΤΙΜΕ “πειράζει” τον λογότυπο του

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 19-10-2020 [1]

Από την AG Design Agency η νέα ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 09-10-2020 [1]

Πώς η Lauren βρήκε μια θέση εργασίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 06-10-2020 [4]

Aναταραχή στην Ξάνθη με αφορμή… μια αφίσα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-10-2020 [13]

Nέα οπτική ταυτότητα για την ΔΕΗ από την Beetroot

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 05-10-2020 [0]

Νέα γραμματοσειρά τίτλων από τους Όμηρο Παναγίδη και Βασίλη Γεωργίου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 21-09-2020 [2]

Από την Red Creative τα 55α Δημήτρια

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 04-09-2020 [1]

Η οπτική ταυτότητα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 17-07-2020 [19]

H νέα ταυτότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ 14-05-2020 [6]

Εναλλακτική για μάσκες προσώπουdesignmag.gr has been designed by
Beetroot and is powered by WordPress.
Hosted by Apogee Information Systems.
Entries (RSS) and Comments (RSS).